Κομισιόν: Πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Κομισιόν: Πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Σε τέσσερις πυλώνες στηρίζεται το πακέτο προτάσεων – Το πρόβλημα αφορά τις περισσότερες χώρες και ιδιαίτερα Ελλάδα και Κύπρο – Στην Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 46,7% του συνολικού δανεισμού 

Κομισιόν: Πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων
Ένα πακέτο προτάσεων για τον τρόπο διαχείρισης και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην ΕΕ, παρουσιάζει σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα μείζον πρόβλημα για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα για Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως ναι μεν έχουμε αφήσει πίσω μας τη χειρότερη στιγμή του προβλήματος και γίνεται πρόοδος, αλλά παραμένει ακόμα αρκετός δρόμος. Συγκεκριμένα
τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σημειώσει μείωση κατά το 1/3 του συνολικού τους όγκου στην ΕΕ, και αναλογούν σήμερα στο 4,4% επί του συνόλου των δανείων από το 6,7% στην κορύφωση της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Κλείσιμο
Τι περιλαμβάνει το πακέτο προτάσεων 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Επιτροπή έχει προετοιμάσει ένα πακέτο τεσσάρων πυλώνων για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Πρώτα προτείνει νέους κανονισμούς για την αποφυγή συσσώρευσης κόκκινων δανείων,
με μέτρα όπως την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την διεύρυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών, για την γρηγορότερη επίλυση τους.

Στη συνέχεια την δημιουργία μιας δευτερεύουσας αγοράς κόκκινων δανείων και χρέους.

Έπειτα τη διευκόλυνση της ανάκτησης χρεών, ως συμπλήρωμα της πρότασης για την αναδιάρθρωση και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

Και τέλος την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη που επιθυμούν την αναδιάρθρωση των τραπεζών, παρέχοντας μη δεσμευτική καθοδήγηση - ένα σχέδιο δηλαδή- για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC) ή άλλων μέτρων που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα και Κύπρο τα κόκκινα δάνεια

Η μεγαλύτερη συσσώρευση κόκκινων δανείων εντοπίζεται στην Ελλάδα τη Κύπρο και την Πορτογαλία. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως στην Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 46,7% του συνολικού δανεισμού και αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων. 

Αρχικά την παρατεταμένη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και το βάθος της που επηρέασε όλους τους τομείς. Παράλληλα η αδυναμία διαχείρισης των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια επίλυσης τους. 

Η σημασία των κόκκινων δανείων

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Αρχικά η μεγάλη συσσώρευση τους έχει καταστήσει τις τράπεζες ανίκανες για να παρέχουν νέο δανεισμό για επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πλήττοντας έτσι την απασχόληση και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράλληλα, δημιουργούν προβλήματα και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του προγράμματος εγγύησης καταθέσεων. Το πρόγραμμα αυτό εγγυάται πως καταθέσει κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα μπορούν να υποστούν κούρεμα ή οποιαδήποτε μείωση του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας συνεπώς τη τραπεζική ενότητα σε όλη την Ευρώπη.

Το ζήτημα είναι πως οι χώρες του Βορρά θέτουν εμπόδια στην υλοποίηση του ως ότου μειωθεί το μέγεθος των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα στις τράπεζες του Νότου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης