Φινλανδία: Σκέψεις για χορήγηση βασικού εισοδήματος 560 ευρώ το μήνα σε όλους

Φινλανδία: Σκέψεις για χορήγηση βασικού εισοδήματος 560 ευρώ το μήνα σε όλους

Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας -γνωστό ως Kela- από το 2017 θα χορηγείται σε 2.000 τυχαία επιλεγμένους πολίτες που λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια το αφορολόγητο ποσό των 560 ευρώ το μήνα

Φινλανδία: Σκέψεις για χορήγηση βασικού εισοδήματος 560 ευρώ το μήνα σε όλους
Τη χορήγηση ενός βασικού εισοδήματος το οποίο θα αγγίζει τα 560 ευρώ και θα είναι αφορολόγητα ετοιμάζεται να χορηγήσει πειραματικά η Φινλανδία, με στόχο από τη μια να προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά και από την άλλη ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να καταφέρουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί πειραματικά σε εφαρμογή από το 2017.

Υπεύθυνο για τη διεξαγωγή το πειράματος θα είναι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας
-γνωστό ως Kela- και αρχικά θα αφορά 2.000 άτομα τα οποία όμως θα έχουν κριθεί ότι χρίζουν κοινωνικής πρόνοιας. Η ομάδα των 2.000 ατόμων, δεν θα πρέπει να είναι συνταξιούχοι ή φοιτητές, ενώ το επίπεδο του χαμηλότερου βασικού εισοδήματος που θα δοκιμαστεί θα αντιστοιχεί με το επίπεδο της επιδότησης για την αγορά εργασίας και τη βασική ημερήσια αποζημίωση.

Κλείσιμο
«Ο στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι να πραγματοποιήσει ένα βασικό πείραμα προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο το βασικό εισόδημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης καθώς επίσης και τη μείωση τις παγίδες των κινήτρων που έχουν να κάνουν με την εργασία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ιδέα του βασικού εισοδήματος έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Απορρίφθηκε με δημοψήφισμα στην Ελβετία τον Ιούνιο, όταν το προτεινόμενο ποσό ήταν 2.500 φράγκα για έναν ενήλικα και ένα τέταρτο του ποσού αυτού για ένα παιδί. Έχει, επίσης εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ στον Καναδά και την Ολλανδία.

Οι φινλανδικές αρχές ήταν σαφείς σε ένα πράγμα καθώς ξεκινούν τη μελέτη τους: «το πείραμα σημαίνει ότι, σε αυτή τη φάση, το βασικό εισόδημα δεν θα δίνεται σε όλο τον πληθυσμό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης