Μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές από Σεπτέμβρη

Μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές από Σεπτέμβρη

Στις 2 Αυγούστου το πρώτο πακέτο περικοπών στις επικουρικές - Μειώσεις 8%-10% για τους δημοσίους υπαλλήλους

Μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές από Σεπτέμβρη
Οι επικουρικές συντάξεις
των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι οι πρώτες που θα μπουν στο στόχαστρο των περικοπών, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν αντιμετώπισε «τεχνικές» δυσκολίες κατά τη διαδικασία επαναυπολογισμού τους.

Στην πρώτη «φουρνιά» ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το απόγευμα της 1ης Αυγούστου θα περιλαμβάνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και ένα μέρος των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.  

Κλείσιμο
Το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει περίπου 300.000 επαναυπολογισμένες συντάξεις, δηλαδή το 25% των επικουρικών. Οι «χαμένοι» του Αυγούστου δε θα ξεπερνούν τις 15.000 και τα ποσοστά των μειώσεων θα κυμαίνονται από 8% έως  10%.  

Συνολικά εκτιμάται ότι περικοπές από 2 ευρώ έως 350 ευρώ θα υποστούν περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις. 

Ο κύριος όγκος των περικοπών είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε λόγω καθυστέρησης της ΗΔΙΚΑ, θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου. Στο πακέτο του Σεπτεμβρίου θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς καθώς αναμένονται μειώσεις έως 40% στις επικουρικές του ΙΚΑ,
των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων ΔΕΚΟ, των εμποροϋπαλλήλων, των βενζινοπωλών, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ.

Οι περικοπές ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά ποσά θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το «ψαλίδι» γλιτώνουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ. Όπως έχει διευκρινιστεί για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται στο συνταξιούχο από οποιαδήποτε αιτία συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Δηλαδή λαμβάνονται υπόψη όλες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.

Ορισμένες κατηγορίες «γλιτώνουν» τις περικοπές στο νήμα καθώς η διαφορά που προκύπτει από τον επαναυπολογισμό καλύπτεται από τις περικοπές των μνημονίων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μάλιστα, σε λίγες περιπτώσεις προκύπτουν και αυξήσεις καθώς το νέο μεικτό ποσό πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Μέτρα για την ενίσχυση των χαμένων του ΕΚΑΣ εξετάζει η κυβέρνηση

Την ερχόμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ. Το κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί θα προέρχεται από το πλεόνασμα και όπως τόνισε ο  υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για την χρήση του δεν απαιτείται η έγκριση των θεσμών . Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να προσδιορίσει τη μορφή της ενίσχυσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι επιδότηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ αφού οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη στα κοινωνικά τιμολόγια. 

Οι « χαμένοι» που θα φθάσουν συνολικά τις 380.000, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ενισχύονται κάθε χρόνο έως το 2018 που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων, από τον οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης