Με ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες η «πρεμιέρα» για τα εργασιακά

Με ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες η «πρεμιέρα» για τα εργασιακά

Ο Γιούνκερ άνοιξε το διάλογο προτείνοντας ήπια λύση για τις ομαδικές απολύσεις και προεξοφλώντας τη σκληρή στάση του ΔΝΤ

Με ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, απεργίες η «πρεμιέρα» για τα εργασιακά
Άρωμα φθινοπώρου, παρά την αφόρητη ζέστη, έφερε η χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ καθώς στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συναντήσεων ήταν οι αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθούν στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το Σεπτέμβριο. Αλέξης Τσίπρας
,
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας αλλά και για το ρόλο της ίδιας της
Eυρωπαϊκής Ένωσης
Κλείσιμο
. Ο πρόεδρος της ευρωπαικής επιτροπής απαντώντας στις ερωτήσεις κοινωνικών φορέων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής  δεν έκρυψε τις αντιθέσεις που έχουν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ, τονίζοντας:

- Το
ΔΝΤ δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα
- Έχω πει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν πολιτική χροιά και να γίνονται από αιρετούς (υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται από τους αριθμολάτρες υπαλλήλους του ΔΝΤ)
- Η ΕΕ θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνική εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν. (Αναφέρεται στον στόχο τις κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων)
- Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα. (Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ  - οργανισμός διαμεσολάβησης - και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου Εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να δεχθεί το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο)

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στέλνοντας μήνυμα για η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο  χαρακτήρισε,  χαρακτήρισε «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δε μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευδε ότι στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Αλλά και μέλη της  επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στο εργασιακό που συνεδρίαζαν  χθες στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζουν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές είναι το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out, ο απεργιακός νόμος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το πόρισμα της επιτροπή που μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, θα αποτελεί καταγραφή απόψεων καθώς στα περισσότερα ζητήματα δεν υπάρχει ομοφωνία.

Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής «υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν. Θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».

Στη συνάντηση με την επιτροπή είχαν προσκληθεί εκτός από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν εκλέξει προεδρεία προσκείμενα στο ΣΎΡΙΖΑ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παναγόπουλου και την αποχώρηση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.

Επιβεβαιώνει ο Νεφελούδης την ατζέντα

Στην επιβεβαίωση της ατζέντας των διαπραγματεύσεων που αφορούν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων προχώρησε με συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

«Τα θέματα που είναι υπό συζήτηση προφανώς αφορούν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε στη διάθεσή μας μια σειρά από θέματα που πρέπει να επαναρυθμίσουμε. Τα κύρια θέματα είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων -και νομίζω ότι σε αυτό δεν θα έχουμε θέμα με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων- και βεβαίως η συζήτηση για τα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου, με την αιχμή που βάζει το ΔΝΤ για τις ανταπεργίες και τα lockout, που δεν νομίζω ότι έχουν πέραση στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84.

Ο κ. Νεφελούδης υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση είναι «κορωνίδα της πολιτικής μας η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις ομαδικές απολύσεις...» ενώ παραδέχθηκε ότι «ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο 1264 του 1982, προφανώς και θέλει επικαιροποιήσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να περιλάβουν περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση...».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης