Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει «τελεσίγραφο έξι ημερών» προς την Ελλάδα

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει «τελεσίγραφο έξι ημερών» προς την Ελλάδα

Πληροφορίες έκαναν λόγο για εξαήμερη προθεσμία από το EuroWorking Group για «πειστικές προτάσεις» - Reuters: Η Αθήνα απηύθυνε έκκληση για χρηματοδοτική βοήθεια - Για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας μιλά Ευρωπαίος αξιωματούχος - «Το κλίμα ήταν καλύτερο, αλλά η ουσία ήταν τόσο ζοφερή όσο ποτέ άλλοτε»

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχει «τελεσίγραφο έξι ημερών» προς την Ελλάδα
Το δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται πως άνοιξε το χθεσινό Euroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.

Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της Ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και τη δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων, π.χ. για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Κλείσιμο
Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.


Έξι ημέρες
Μάλιστα πληροφορίες της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το Euroworking Group έδωσε στην Αθήνα διορία έξι εργάσιμων ημερών για να παρουσιάσει προτάσεις αποδεκτές από τους πιστωτές στα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποήσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. 

Και αυτό καθώς παρεμβάλονται οι αργίες του ορθόδοξου Πάσχα ενώ στις 17 με 19 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου θα πρέπει να μεταβούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα σχετικά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν χθες ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, εξακολουθεί όμως να υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σειρά από τομείς ώστε να υπάρξει συμφωνία. 

Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν πως εκφράστηκε εκ μέρους των θεσμών πρόβλημα με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ. Σημειώνεται πως για τη θέση αυτή έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Reuters: Έκκληση της Αθήνας στο EwG για χρηματοδοτική βοήθεια
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση προς την ΕΕ για την παροχή μετρητών προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή πτώχευση. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να παρουσιάσει πρώτα μια βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων εντός έξι εργάσιμων ημερών.

«Από την ελληνική πλευρά, έγινε μια ισχυρή δήλωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και υπήρξε έκκληση για την απελευθέρωση ενός χρηματικού ποσού ως ένα είδος στήριξης της ρευστότητας πριν από το Eurogroup τις 24ης Απριλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει - δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρύθμισης».

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, και κάποιοι υποπτεύονται πως η Αθήνα προσπαθεί να τρομάξει τους πιστωτές της προκειμένου να αποδεσμεύσει τα χρήματα της δόσης, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το κλίμα ήταν καλύτερο από την προηγούμενη φορά, αλλά η ουσία ήταν τόσο ζοφερή όσο ποτέ άλλοτε» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες.

«Εξακολουθούν να λείπουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και ο χρόνος είναι πολύ λίγος - οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν στις 24 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης