Στρατούλης: Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη σε 1,2 εκατ. δικαιούχους

Στρατούλης: Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη σε 1,2 εκατ. δικαιούχους

Η δαπάνη θα ανέλθει σε 545 εκατ. ευρώ - Μέσα στον επόμενο μήνα η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών - «Τρύπα» πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό των τραπεζών 

Στρατούλης: Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η 13η σύνταξη σε 1,2 εκατ. δικαιούχους
«Έτοιμη» είναι η διάταξη για την 13η σύνταξη σε 1,2 εκατομμύριο δικαιούχους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης. Η δαπάνη θα ανέλθει σε 545 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε. 

Ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε πού θα βρεθούν οι πόροι για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις φέτος κατά 15%, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ίσχυε στα επικουρικά ταμεία. 

Επιπλέον, σημείωσε πως θα καλυφτούν οι απώλειες από την αναστολή της μείωσης των επικουρικών συντάξεων . Συγκεκριμένα, το 1/5 των εσόδων από τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή 300 εκατ. ευρώ από τα 1,46 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). 

Κλείσιμο
«Πρέπει να επισπευσθεί» η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών στο ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ο υπουργός. «Μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Στρατούλης. Τη Δευτέρα κατατίθεται μία ρύθμιση με την οποία παρατείνεται κατά 3 μήνες η διορία για τους απολυμένους σχολικούς φύλακες για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, σημείωσε ο ίδιος. Παρατείνεται, επίσης, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τη Δευτέρα, για τέσσερις μήνες για να αποφασίσουν την ένταξη ή όχι των επικουρικών ταμείων των ένστολων στο ΕΤΕΑ. 

Ο ίδιος γνωστοποίησε την «τρύπα» πάνω από 1 δισ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στο ασφαλιστικό των τραπεζών από τις εθελούσιες εξόδους. «Διαπιστώνουμε -μετά από συζήτηση που είχε με συνδικαλιστές του χώρου- έλλειμμα πάνω από 1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών από τις εθελούσιες εξόδους, σημείωσε ο κ. Στρατούλης, που σημείωσε πως θα αναλάβει σχετική μελέτη η αναλογιστική αρχή.

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε πως τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα αυξηθούν ούτε κατά μία ημέρα. «Το μόνο που κάνουμε είναι να περιορίσουμε τα πακέτα εθελοντικών εξόδων» (ή εθελοντικών απολύσεων, όπως τις χαρακτήρισε) σε τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ. 

Ο κ. Στρατούλης, είπε πως αν χρειαστεί να γίνουν ενοποιήσεις ταμείων, θα γίνουν. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τα λειτουργικά έξοδα και όχι από τις συντάξεις, σημείωσε. «Έχουμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη χρηματοδοτική ασφυξία», τόνισε ο κ. Στρατούλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης