«Ραντεβού στα τυφλά» με τον κ. Βίζερ και την παρέα του στις Βρυξέλλες

«Ραντεβού στα τυφλά» με τον κ. Βίζερ και την παρέα του στις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Τι θα πει ο κ. Στουρνάρας στους ευρωπαίους αξιωματούχους - Ανοικτά μέτωπα πλειστηριασμοί και ΦΠΑ εστίασης, «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα

«Ραντεβού στα τυφλά» με τον κ. Βίζερ και την παρέα του στις Βρυξέλλες
Να αποκαλύψει τον «ανώνυμο» κοινοτικό αξιωματούχο και να ζητήσει το λόγο για τις εμπρηστικές δηλώσεις του που παρολίγον να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση, θα επιχειρήσει στα Βρυξέλλες ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι πίσω από τις «διαρροές» και τα ανώνυμα σχόλια κρύβεται ο πρόεδρος του Euro-working Group Αυστριακός Τόμας Βίζερ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει ένα λόγο παραπάνω να πει «τετ-α-τετ» στον ίδιο και σε όλους τους εκπροσώπους των δανειστών πως για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση, την ευθύνη έχουν οι ίδιοι, με τα εμπόδια και το κλίμα που διαμορφώνουν εις βάρος της χώρας μας.

Με το σκεπτικό αυτό και τα εντυπωσιακά στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ (ως τώρα) στις βαλίτσες του, μεταβαίνει στις 4.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Γιούρογκρουπ ο κ.Γιάννης Στουρνάρας.

Κλείσιμο
Όταν κλείσουν οι πόρτες για να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί μόνος  εναντίον των εκπροσώπων όλων των δανειστών: των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Θα πρέπει να παίξει «άμυνα» στην αφιλόξενη «έδρα» τους, αλλά θα έχει σύμμαχό του τα «νούμερα» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για να απαντήσει στις αιτιάσεις των δανειστών πως η Αθήνα καθυστερεί τη συμφωνία προκειμένου να επιτύχει πολιτική συμφωνία και να αποφύγει τη λήψη μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών όμως θα υποστηρίξει πως η Τρόικα είναι εκείνη που «παίζει καθυστερήσεις», ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει -και θα το κάνει- ακόμα και χωρίς την έγκριση των ελεγκτών!

Για του λόγου το αληθές μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε χθες και το ενδεχόμενο, ακόμα και να παρατείνει μονομερώς η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για άλλον ένα χρόνο, και το 2014, έστω και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τρόικας. Όπως έλεγε άλλη πηγή την Τρίτη, «εμείς νομοθετούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα έσοδα από το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ μέχρι και τον Οκτώβριο, δικαιολογούν μια τέτοια στάση αυτή. Δεν φαίνονται να κάμπτονται από τις πρώτες πληροφορίες ότι υπάρχει μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ στην εστίαση έως και 18% και δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει και σχετική πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό που θα καταθέσει το αργότερα μέχρι την άλλη εβδομάδα, στις 21 Νοεμβρίου, ακόμα και ερήμην της Τρόικα αν δεν έχει επιτευχθεί ως τότε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στην περίπτωση αυτή όμως, η κυβέρνηση θα ανοίξει ένα ακόμα «μέτωπο» με τους δανειστές, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις τους, προκειμένου να νομοθετήσει μέτρα που σχεδιάζει και υποστηρίζει η ίδια. Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς και στην θέσπιση άλλων δύο μέτρων, από τώρα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου: τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων, αλλά και στα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών μετά την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που επίκειται την 1.1.2014.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν την κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στη χώρα μας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η στάση τους θα είναι σκληρή και δεν θα λείψει η κριτική για τις καθυστερήσεις ιδίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πολλά εξηγούνται όμως από την κυβρνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία που δεν διευκολύνει "καθαρές λύσεις" για την Ελλάδα. Ακόμα και αν μετάσχει τελικώς ο κύριος Σόιμπλε στο Γιούροργκρουπ, λένε κοινοτικές πηγές, θα μιλά σαν ...υπηρεσιακός υπουργός υπό προθεσμία χωρίς να δίνει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, η Αθήνα αντιτάσσει πως η στάση των δανειστών είναι εκείνη που ήδη έχει οδηγήσει σε «ναυάγιο» αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ.   Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ανρί Μαλόζ «κάρφωσε» χθες τους ευρωπαίους δανειστές και τον κύριο Βίζερ (που φέρεται ως υπεύθυνων των ανώνυμων διαρροών) για τα παχνίδια που παίζουν. Όπως  δήλωσε «με σοκάρει η δήλωση που φέρεται να έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.  Ηταν άστοχη, ατυχής και ανόητη.   Δίνει την εντύπωση ότι παίζεται παιχνίδι και πως υπάρχει εκβιασμός».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύφος των δηλώσεων αυτών προκάλεσε αμηχανία τόσο στους ελεγκτές που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά ακόμα αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Μετά το Eurogroup, οι επαφές των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν από την ερχόμενη Κυριακή έως και την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη ακόμα μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης