Αντιδράσεις από τα κορυφαία media του κόσμου για τον Γιώργο Λάνθιμο και το «ελάφι» του

Αντιδράσεις από τα κορυφαία media του κόσμου για τον Γιώργο Λάνθιμο και το «ελάφι» του

Τέσσερα αστέρια από τον Guardian - «Στηρίζω σκηνοθέτες στους οποίους πιστεύω» δήλωσε η Νικόλ Κίντμαν στη συνέντευξη Τύπου στις Κάννες

Αντιδράσεις από τα κορυφαία media του κόσμου για τον Γιώργο Λάνθιμο και το «ελάφι» του
«Προσπαθώ να παραμείνω θαρραλέα και ανοιχτόμυαλη, να δοκιμάζω πράγματα και να στηρίζω σκηνοθέτες στους οποίους πιστεύω» δήλωνε με θάρρος η Νικόλ Κίντμαν στη συνέντευξη Τύπου στις Κάννες,  καθισμένη ακριβώς δίπλα στον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο, φορώντας ένα εντυπωσιακό φόρεμα.

Τονίζοντας πως ο Λάνθιμος είναι εκείνος που την έκανε να ξεπεράσει τα όρια της ζητώντας της “ακόμα και να μην κάνει τίποτα” δεν μπορούσε να αρνηθεί τη μοναδική εμπειρία που της χάρισε η συνεργασία μαζί του. Βέβαια παραδέχτηκε πως δεν ήταν ακριβώς τόσο εύκολη-όπως δεν φαίνεται να είναι και για όλους όσοι προσεγγίζουν τις ταινίες του.

Οι κριτικοί κινηματογράφου δεν φοβούνται μεν να του χαρίσουν με μεγάλη γενναιοδωρία τα αστέρια -ήδη με πάνω από τρία αστέρια και μέχρι πέντε έχουν αντιδράσει τα μεγάλα μέσα στο «ελάφι» του- αλλά παραδέχονται πως οι ταινίες του εξακολουθούν να τους σοκάρουν και να τους εκπλήσσουν.

Παρότι κάποιοι τον αποδοκίμασαν μετά τη δημοσιογραφική προβολή, οι περισσότεροι παραδέχτηκαν στο twitter ότι ακόμα και η αμηχανία που τους προκαλεί ο Λάνθιμος είναι ευχάριστη: “σκληρή” και “προκλητικά υπέροχη” ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για μια ταινία που όπως όλοι είπαν είναι ένα πάντρεμα Χάνεκε με Κιούμπρικ. 

Κλείσιμο




Νικόλ Κίντμαν: 'Γιώργο άσε με να γίνω μέρος όλου αυτού!”

“Είναι μια βαθιά συνειδητοποιημένη ταινία, απίστευτα φτιαγμένη και φαβορί για το μεγάλο βραβείο των Καννών αλλά είναι τόσο 'κλινική'” έγραφε χαρακτηριστικά ο κριτικός της Independent για να προσθέσει πως βγαίνοντας “ήθελα να κάνω ένα ντους για να συνέλθω”. Για μια ακόμα φορά ο Λάνθιμος κατάφερε να ταράξει τα νερά και να σοκάρει κάνοντας τους κριτικούς να συζητάνε για αυτόν και να αναρωτιούνται αν θα είναι εκείνος που θα φύγει με τον Φοίνικα. Η Κίντμαν πάντως σχεδόν παραδέχτηκε ότι αυτός είναι ένας λόγος που συνεργάστηκε μαζί του αφού βλέπει στο πρόσωπο του έναν “πραγματικό δημιουργό” και έναν «αληθινό οραματιστή» αποκαλύπτοντας πως μάλιστα του έστειλε μήνυμα όπου του ζητούσε «Γιώργο, σε παρακαλώ άφησέ με να είμαι μέρος όλου αυτού»! «Ναι, το θέμα της ταινίας είναι σκληρό, αλλά περισσότερο έτσι όπως αναπτύσσεται στο μυαλό του θεατή. Στα γυρίσματα όμως η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθόλου σκοτεινή. Προσπαθώ να μην παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά και να δημιουργώ και το ίδιο κλίμα και για τους συνεργάτες μου», σχολίασε ο ίδιος ο Λάνθιμος από την πλευρά του. Για να συμπληρώσει πως «Με τη Νικόλ είχαμε ένα αστείο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «μην ξεχνάς ότι πρόκειται για κωμωδία Το πιστεύω αυτό. Γιατί μόνο όταν αποτινάξεις τη βαρύτητα και τη σοβαροφάνεια μπορείς να δημιουργήσεις κάτι ενδιαφέρον και αληθινό».

Μετά τη δημοσιογραφική προβολή πολλοί κοιτάζονταν με αμηχανία και όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα αναρωτιόντουσαν αν είδαν θρίλερ ή κάτι που να έμοιαζε με ταινία του Κιούμπρικ με στοιχεία Αρχαίας Τραγωδίας-πάντα όμως με την υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου. Η υπόθεση θέλει τον πρωταγωνιστή της ταινίας να παίρνει  μια πολύ σκληρή απόφαση, όταν η συμπεριφορά του μικρού αγοριού απειλεί ολόκληρη την οικογένειά φτάνοντας σε σημείο να αναρωτηθεί αν πρέπει τελικά να θυσιαστεί όπως συνέβη με τον μύθο της Ιφιγένειας. «Ήθελα να εξετάσω αυτό το κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Πώς διαμορφώνονται οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ηθικής, της επιλογής, όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα.

Φυσικά όλα αυτά προϋπήρχαν -στην ελληνική μυθολογία, την αρχαία ελληνική τραγωδία, αλλά και τη θρησκεία ακόμα» τόνισε ο Γιώργος Λάνθιμος. Και ίσως εδώ να έχει και κάποιο νόημα το ελάφι αφού, σύμφωνα με τον μύθο, η  Ιφιγένεια σώζεται την τελευταία στιγμή γιατί αντικαθίσταται από ένα ελάφι, σαν το ελάφι της Αρτέμιδος που σκότωσε ο Αγαμέμνονας-ο τίτλος της ταινία δεν είναι τυχαία η “Θυσία του Ιερού Ελαφιού”. Για μια ακόμα φορά η οικογένεια-και οι νοσηρές προεκτάσεις της- βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του διάσημου πλέον Έλληνα σκηνοθέτη. 







Τέσσερα αστέρια ο Guardian


“Η ταινία τρόμου των ταμπού του Γιώργου Λάνθιμου κινείται με μια υπνοβατική βεβαιότητα στο ξεχωριστό πρίσμα της παραδοξότητας. Πρόκειται για μια γοητευτική, ενοχλητική, διασκεδαστική μετατόπιση προς κάτι που θα μπορούσε να φαίνεται σαν ένα συμβατικό θρίλερ από τη δεκαετία του 70 ή του 80-ή και ακόμα ένα ψυχολογικό θρίλερ τύπου 'μοιραία σχέση” ξεκινά χαρακτηριστικά η κριτική της εφημερίδας Guardian.

Αλλά “Όπως στις καλύτερες στιγμές του, ο Λάνθιμος κατορθώνει να χτίζει έναν ολοκληρωμένο κόσμο και να μας βυθίζει σε αυτόν. Ακόμα και η παραδοξότητά του, έχει ένα διττό νόημα: ένα στιλιζαρισμένο στοιχείο παραλόγου και μαζί μια αληθοφανή έκφραση άρνησης. Θα είχε ενδιαφέρον να φανταστείς τον Τζον Κάρπεντερ ή τον Μπράιαν Ντε Πάλμα ή τον Ρίτσαρντ Ντόνερ να σκηνοθετούν αυτό το σενάριο. Πιθανότατα το αποτέλεσμα να μην ήταν πολύ διαφορετικό” γράφει σχεδόν παραληρώντας και χαρίζοντας του τέσσερα ολόκληρα αστέρια-ο πολύς Πίτερ Μπράντσο στον Guardian ακολουθώντας τη γραμμή όλων σχεδόν των κορυφαίων κριτικών όπως του Variety.

Όλοι περιμένουν να δουν αν θα είναι τελικά αυτός ο νικητής του Φοίνικα -είναι σίγουρο πάντως πως είναι ένα από τα φαβορί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης