Νόμπελ Λογοτεχνίας στα... «Απομεινάρια μιας ημέρας»

Νόμπελ Λογοτεχνίας στα... «Απομεινάρια μιας ημέρας»

Η Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε για τα «μεγάλης συναισθηματικής δύναμης μυθιστορήματά του» - «Είναι μια υπέροχη τιμή» δήλωσε ο Βρετανός συγγραφέας - Η επιλογή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, μετά τη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν το 2016

Νόμπελ Λογοτεχνίας στα... «Απομεινάρια μιας ημέρας»
Στον γεννημένο στην Ιαπωνία βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

H Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ). Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν.

Κλείσιμο
Ο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Με το πρώτο του μυθιστόρημα "A pale view of hills" (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του "An artist of the floating world" (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 1989, με το "The remains of the day" ("Τα απομεινάρια μιας μέρας") όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ'όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.

Το τρέιλερ της ταινίας


Το επόμενο μυθιστόρημά του "The unconsoled" ("Ο απαρηγόρητος"), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα "When we were orphans" ("Τότε που ήμασταν ορφανοί") κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker. 


Βιβλία του στα ελληνικά:
(2015) Ο θαμμένος γίγαντας, Ψυχογιός
(2011) Μη μ' αφήσεις ποτέ, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2011) Νυχτερινά, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2009) Νυχτερινά, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005) Τ' απομεινάρια μιας μέρας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2001) Τότε που ήμασταν ορφανοί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1997) Ο απαρηγόρητος, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1993) Τ' απομεινάρια μιας μέρας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990) Ένας καλλιτέχνης του ρευστού κόσμου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει ότι θα γυρίσει "σελίδα" μετά την αμφιλεγόμενη επιλογή του Αμερικανού Μπομπ Ντίλαν που πέρυσι είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.  

Η ανακοίνωση


Η ανακοίνωση αυτή θα επιτρέψει στα 18 μέλη της επιτροπής να γυρίσουν τη σελίδα Ντίλαν, μια επιλογή την οποία η μακρά σιωπή του βραβευθέντα, που εκλήφθηκε από ορισμένους ακαδημαϊκούς ως αδιαφορία, κατέστησε κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενη. Όχι μόνο ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος μουσικός ο οποίος έλαβε το βραβείο αυτό, αλλά χρειάστηκε και πολλές εβδομάδες προτού σχολιάσει το γεγονός για να σνομπάρει στη συνέχεια την τελετή απονομής των βραβείων.
«Είναι μια υπέροχη τιμή», δήλωσε ο Καζούο Ισιγκούρο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο που τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ' ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης