USA Today για Αμφίπολη: Η πολιτική εκμετάλλευση, οι κόντρες και στο βάθος σπουδαία ευρήματα

USA Today για Αμφίπολη: Η πολιτική εκμετάλλευση, οι κόντρες και στο βάθος σπουδαία ευρήματα

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας παρακολουθεί τον... πυρετό της ανασκαφής και διαπιστώνει πως πολλά πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν

USA Today για Αμφίπολη: Η πολιτική εκμετάλλευση, οι κόντρες και στο βάθος σπουδαία ευρήματα
Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πέρσες και Ρωμαίοι παρέλασαν πριν από χιλιάδες χρόνια μέσα από την Αμφίπολη στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη μετά από την ανακάλυψη του τεράστιου τάφου.

Η αμερικανική εφημερίδα USA Today με τον τίτλο: «Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο» παρακολουθεί τον... πυρετό της ανασκαφής και διαπιστώνει πως πολλά πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν και να παίρνουν πολιτικές διαστάσεις.

«Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει τελικά αυτός ο τεράστιος και μεγαλοπρεπής τάφος, αλλά μου αρέσει που ολόκληρη η υφήλιος μιλά για αυτό», λέει η 29χρονη Νικολέττα Σταυρουλάκη, μια άνεργη Ελληνίδα η οποία δηλώνει γοητευμένη από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη και συνεχίζει: «Ιστορικοί από όλο τον πλανήτη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Ολα αυτά που συμβαίνουν μου δημιουργούν μια εκπληκτική αγωνία».

Η αμερικανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αρχαιολόγων και κυρίως στην κόντρα Περιστέρη - Παλαγγιά. Στο άρθρο υπάρχει εκτενής αναφορά στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην Κατερίνα Περιστέρη και την Ολγα Παλαγιά για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Οι Καρυάτιδες αφήνουν τους πάντες άφωνους με την ομορφιά τους, αλλά την ίδια στιγμή αποκτούν πολιτική χροιά.

Οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο κάνοντας ζωντανές συνδέσεις ενώ την ίδια ώρα φωτογράφοι-παπαράτσι καραδοκούν για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη.
Κλείσιμο

Η κ. Περιστέρη που σκάβει εδώ και δύο χρόνια έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ποιος θα μπορούσε να είναι στον τάφο, και πιστεύει ότι πιθανώς χτίστηκε μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα περίπου το 323 π.Χ.

Από την πλευρά της η Ολγα Παλαγγιά και κρίνοντας από τα ενδύματα των Καρυάτιδων πιστεύει ότι ο τάφος χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Λόγω του μεγέθους του, σκέφτηκε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μνημείο που συνδέεται με γεγονός που συνέβη κοντά στην αρχαία Αμφίπολη.











«Μια ανασκαφή χρονολογείται από τα ευρήματα που θα ανακαλυφθούν, αρχικά από τα κεραμικά και δευτερευόντως από τις επιγραφές και τα νομίσματα», εξήγησε η κ. Παλαγιά και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη και έτσι εστιάζουμε στα γλυπτά».

Η κ. Περιστέρη, στο μεταξύ επιτίθεται σε όλους εκείνους που έχουν τροφοδοτήσει με εικασίες τα μέσα.

«Είμαι εξοργισμένη με τους συναδέλφους οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουν για την ανασκαφή ή τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν στα κανάλια για πέντε λεπτά διασημότητας. Αυτή η ανασκαφή δεν γίνεται μόνο προς όφελος της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο».

Πολιτική χροιά στο θέμα
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στους πολιτικούς λέγοντας ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη θέρμη τα γεγονότα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε τον προηγούμενο μήνα να  βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο δηλώνοντας:

«Είναι οριστικό πως είμαστε μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Η μακεδονική γη συνεχίζει να μας ενθουσιάζει και να μας εκπλήσσει, αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς που συνθέτουν και υφαίνουν αυτό το καταπληκτικό μωσαϊκό της ελληνικής μας ιστορίας για την οποία όλοι οι Ελληνες είμαστε υπερήφανοι».



Η USA Today κλείνει το ρεπορτάζ της με την τοποθέτηση του πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννη Μεταξά ο οποίος υποσημειώνει τον κίνδυνο πίσω από όλη αυτή τη φρενίτιδα: «Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης