Αμφίπολη: Τι απαντά η ομάδα Περιστέρη στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο τάφος

Αμφίπολη: Τι απαντά η ομάδα Περιστέρη στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο τάφος

«Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14», σημείωσε η σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα και τόνισε: «Οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού. Περιμένουν να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα»

«Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14», είπε η άμισθη σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη. «Θέλω να γίνει  σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την  ταυτότητα του νεκρού, που γίνεται τόσος λόγος. Περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα», πρόσθεσε η κυρία Παναγιωταρέα.

Εις ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος επισημάνθηκε ότι η ανασκαφέας κυρία Κατερίνα Περιστέρη εκτιμώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, εκφράζει την άποψη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, επιστημονική θέση που έχει παρουσιαστεί σε δύο αρχαιολογικά συνέδρια.

Η ανασκαφική ομάδα απάντησε σε όσους διατυπώνουν επικρίσεις για την ενημέρωση της κοινής γνώμης από το υπουργείο Πολιτισμού. «Με την έκδοση δελτίων τύπου, που αναφέρονται στην πρόοδο των εργασιών στο μνημείο, φροντίζουμε για την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων ενδιαφερομένων -όχι μόνον των ειδικών  αλλά  και των μη ειδικών- από την στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη δείχνει αυτό το πρωτοφανές ενδιαφέρον», υπογράμμισε η κυρία Παναγιωταρέα.

Η επικεφαλής της ανασκαφής κυρία Κατερίνα Περιστέρη ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά και τις απόψεις της. 

Οπως σημειώθηκε στη σημερινή ενημέρωση στην Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού και οι συντελεστές της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων-ειδικών και μή-  σχετικά με το ταφικό συγκρότημα. «Είναι προφανές ότι μόνον η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου», προσθέτουν οι επικεφαλής της ανασκαφής.

Το ίδιο το μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό, υποστηρίζουν οι συνεργάτες της κυρίας Περιστέρη και προσθέτουν: «Είναι νωρίς  να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ερμηνευτικές θεωρίες. Ας επιτρέψουν να προηγηθεί η ανασκαφέας, που έχει και την επιστημονική ευθύνη της ανασκαφής  και  διαθέτει και όλα τα δεδομένα».


Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων
Τις επόμενες μέρες, η ομάδα της κυρίας Περιστέρη σχεδιάζει να προχωρήσει στο άνοιγμα του τρίτου θυρώματος δια της αφαίρεσης του χώματος. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και  η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των  κατακόρυφων τοίχων.

Για τις εν εξελίξει τεχνικές εργασίες επισημάνθηκε ότι η απομάκρυνση των χωμάτων γίνεται με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως.
Ειδικότερα:
1. Απομακρύνθηκε πλήρως η επίχωση από τον πρώτο χώρο. Ετσι αποκαλύφθηκε στο σύνολό του το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου. Το γνωστό “κόκκινο”. Το αποκαλυφθέν δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, για την προστασία του από την διέλευση των συνεργείων.
2. Ολοκληρώθηκε η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες. 
3. Προχώρησε το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.
4. Tαπεινώθηκε η στάθμη της επίχωσης στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τον επόμενο χώρο.
5. Ολοκληρώθηκε η υπολογιστική τεκμηρίωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο, πίσω από την θύρα. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα θα τροποποιούνται αναλόγως των δεδομένων της ανασκαφικής έρευνας.


Πόσο έχει κοστίσει η ανασκαφή
Το ποσό των 600.000 ευρώ έχει διατεθεί από το 2010 μέχρι σήμερα για την χρηματοδότηση της ανασκαφής, ανακοινώθηκε σήμερα. 

Συγκεκριμένα: 

2010: Δόθηκαν 20.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών,  από την Νομαρχία Σερρών.
2011: Δόθηκαν 80.000, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , από την Περιφέρεια.
2012: Δόθηκαν 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
2013: Δόθηκαν  90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκαν  150.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. 


Ένα ευρώ στον Πολιτισμό φέρνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία
Στη σημερινή ενημέρωση στο μουσείο της Αμφίπολης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε από την γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την οικονομική διάσταση του Πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις. Οπως έχει διαπιστωθεί: 
1. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο ΕΕ συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της.
2. Ενα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (67)

politisklaiin

άμισθη σύμβουλος???? χαχαχαα. ρωτήστε την σε πόσα θέατρα έχει πάει δωρεάν πρώτη σειρά σε πόσα γευματάκια λουκούλεια... πόσα ταξί πληρώθηκαν γιά να μην καταπονήσει τις γόβες της γιά ποιόν το κάνει; γιά τις καρυάτιδες ρε γαμώτο; μα καλά, πόσο βλάκες μας περνάτε πωπω

Αμπεχατιτζε_Μπαοκ_Θυρα4

οι σκοπιανοί ισχυρίζονται πως ολα οσα διαδραματίζονται σε ελληνικό έδαφος βορείως της Λαρισας,δηλαδή στη Μακεδονία, είναι αυτοματως κάτι δικό τους.Χαιρονται γιατί, τουλάχιστον 10 βουλευτές των σκοπιων έχουν καταγωγή από Σερρες.Οι ισχυρισμοί τους είναι αναμνησεις γερόντων που θυμούνται μια μακεδονία με τουρκους εβραίους σερβους αρβανιτες και όπου ο καθένας ότι δηλωσεις ήταν.Δυσκολεύνται να δεχτούν πως στα σύγχρονα κράτη είσαι ότι γράφει η ταυτότητα σου. π.χ. εγω γεννημένος στη Γεωργία απολαμβάνω το δικαίωμα να λέγομαι μακεδόνας επειδή διαμένω θεσσαλονίκη.Διαφωνει κανείς?

Μακεδονας

Ολα δειχνουν οτι τρεχουν να κλεισουν το θεμα. Ποιος τους ζητησε να μας αναφερουν τα οικονομικα; Το υπουργειο πολιτισμου,αν θελει να ειναι σοβαρο με τους πολιτες , να μας ενημερωσει ποσα ευρω μας στοιχισαν τα συνεδρια που οργανωσε επι Ελληνικης προεδριας, σε ολες τις πολεις της Ευρωπαικης Ενωσης. Ποσα χρηματα δινουν καθε χρονο για ανασκαφες και με ποια αποτελεσματα; Ποιοι ειναι αυτοι που τα απορροφουν αυτα τα χρηματα; Μηπως ειναι οι ιδιοι που αποκλειουν οτι ειναι μακεδονικος ο ταφος ; Ντροπηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη ντροπηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

Στέλιος

Η "άμισθη σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα" !!!!!!!!!!!!

Ηλίας

Ο τάφος σύμφωνα με χάρτες, εχει 7 θαλάμους... Θυμηθείτε το.... μέσα σε γυάλλινο φέρετρο πασαλιμένος με μέλι ο Μ. Αλέξανδρος!!!! Δυστηχώς, όπως έμαθα έχει συληθει...

@ Ηλίας27/09/201417:45

Έτσι λές ? Να έχει συληθεί από αρκούδα που μπήκε νύκτα και έφαγε το μέλι ? ....Ο χρόνος θα δείξει !.........

DIM M

@ Ηλία φύλαξα καλού κακού μερικά πρωτότυπα χάπια..

Κυριάκος Ηλιάδης

Ο εντυπωσιακός τύμβος Καστά της Αμφίπολης περιέχει τα μαυσωλεία των μελών και μόνον της Βασιλικής οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του ιδίου, τα οποία προετοιμάστηκαν από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη προκειμένου να ταφούν τα λείψανά τους... <br>

Κωνστανττττίνος

Ρε μπας κι είναι του Θόδωρα? Του "υπηρέτη" του φρυδάρχη??

ελληνας

προσφατα γραφτηκε στον σκοπιανο τυπο οτι εχουν στοιχεια πως ο ταφος του αλεξανδρου βρισκεται στα σκοπια.τους δινω και εγω ενα στοιχειο.αν σκαψουν στις 21ιουλιου ωρα21+21λεπτα εκει που ριχνει τη σκια του το δεξι [...] του αγαλματος της πλατειας τους θα βρουν τον ταφο.

Eva

Αυτοι ειναι ικανοί να...ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.

arxaioellinida

Egw ena den mporw na katalaBw, giati swnei kai kala prepei na einai tafos ? kai na min einai to palati (to spiti tou, re aderfe) tou M. Aleksandrou?

Νν

Αρχαιοελληνίδα με greeklish. Ήμαρτον, τι άλλο θα διαβάσω...

γιαννης

Μην ξεχνατε συν ενα-δυο εκατομυριο στους δημοσιους υπαληλους (αρχειολογους κτλ). Αλλα με το 5-10 ευρω εισοδο και της αδειες για καντηνα κτλ θα τα βγαλει πισω το κρατος στο μελλων

laki luciNo

Ρε φίλε...... Με όμικρον το μελλον. Ελεος

Ρωμανός

Μόνο το μέλλον? Η καντίνα γράφεται με η?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης