Ο επίμονος ευαίσθητος κτηνίατρος!

Ο επίμονος ευαίσθητος κτηνίατρος!

Το πρώτο ελληνικό αναπηρικό τροχήλατο για κατοικίδια ζώα κατασκεύασε η ομάδα Pet Mobility

Ο επίμονος ευαίσθητος κτηνίατρος!
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα – μια επιχειρηματικότητα που τα οφέλη της επιστρέφουν στην κοινωνία με πολλαπλό τρόπο- δεν έχει άμεση σχέση με το είδος του εταιρικού σχήματος αλλά μοναδικά με το σκοπό της δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει μια ευρεία γκάμα –μπορεί να αφορά ακόμη και τα ζώα…

Σήμερα, θα επιχειρήσουμε να «αφηγηθούμε» την ιστορία του Αλέξανδρου, ενός 30χρονου Αθηναίου κτηνιάτρου που στην δια
δρομή της ζωής του δεν έμεινε στο χώρο της καθαρής επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά προσπάθησε να την συνδυάσει με το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς. 

Κλείσιμο


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 όπου και μεγάλωσε. Πτυχιούχος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η σκυτάλη της αφήγησης περνάει στον Αλέξανδρο: «Μετά την αποφοίτηση μου εκτέλεσα τα στρατιωτικά μου καθήκοντα σαν κτηνίατρος στην Μυτιλήνη. Στην συνέχεια εργάστηκα ως κτηνίατρος σε ιατρείο μικρών ζώων. Ασχολούμαι κυρίως με την κλινική παθολογία των μικρών ζώων. Η εκπαίδευσή μου και η συμμετοχή μου σε κτηνιατρικά συνέδρια είναι συνεχής. Η κτηνιατρική αλλάζει και εμπλουτίζεται με συνεχείς και γρήγορους ρυθμούς γι αυτό και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση.

Στις αρχές του 2015 η συνεχής προτροπή της ευθανασία των ανάπηρων ζώων εξαιτίας της έλλειψης επιλογής ενός οικονομικού αμαξιδίου και ο ενθουσιασμός για την εφαρμογή νεότερης τεχνολογίας στην κτηνιατρική πράξη, με παρακίνησε να σχεδιάσω ένα φθηνό και λειτουργικό αναπηρικό αμαξίδιο που σκοπό έχει την άμεση λειτουργική αποκατάσταση των ζώων και την βελτίωση της ευζωίας τους».

Αυτή ήταν και η αφορμή και η αρχή της ιδέας που κατέληξε στην εφαρμογή του αμαξιδίου για τα ανάπηρα ζώα. Ο λόγος και πάλι στον Αλέξανδρο: « Συστάθηκε μια μικρή ομάδα φιλόδοξων και εφευρετικών νέων κτηνιάτρων και μηχανολόγων που κατάφεραν μέσω αρκετών προβλημάτων να εξελίξουν ένα καινοτόμο αμαξίδιο στην χώρα μας. 



Η λογική του αναπηρικού αμαξιδίου είναι να μπορούν τα παραπληγικά και τετραπληγικά ζωάκια να κινούνται στο σπίτι και στο φυσικό τους περιβάλλον με την ιδία άνεση όπως τα υπόλοιπα ζωάκια. Η κίνηση του ζώου βασίζεται στα πόδια που είναι λειτουργικά και το αμαξίδιο του δίνει την αυτοδυναμία που χρειάζεται.

Δεν σχεδιάσαμε απλά μια καινοτόμο ιδέα αλλά την κάναμε πράξη δημιουργώντας το πρώτο ελληνικό αναπηρικό τροχήλατο για κατοικίδια ζώα». Στην ομάδα εκτός από τον Αλέξανδρου συμμετέχει και ο Ιωάννης Καρυτιανός, μεταπτυχιακός μηχανολόγος μηχανικός. Αυτή είναι η ομάδα της Pet Mobility.

Ο Αλέξανδρος μας δίνει και τις τεχνικές λεπτομέρειες του όλου project: «Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αμαξιδίου που υλοποιήσαμε διαφέρει κάθε άλλου που κυκλοφορεί και εφάμιλλο του εμφανίστηκε πρώτη φορά στην χώρα μας (εκείνο το διάστημα), με το τελικό μοντέλο να σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από το μηχανολογικό τμήμα της ομάδας. 

Τα τροχήλατα της pet mobility προσφέρουν ασφάλεια, άνεση και ελευθερία κίνησης μέσω της ευέλικτης κατασκευής που προσαρμόζεται στο είδος του κάθε ζώου. Αποτελούνται εξ'ολοκλήρου από ανακυκλούμενα υλικά (πλαστικά και αλουμινένια εξαρτήματα). 



Οι διαστάσεις των αξόνων του αμαξιδίου είναι ρυθμιζόμενες καθ΄ ύψος, μήκος και πλάτος ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε ζώα που βρίσκονται στην ανάπτυξη ή που αλλάζει ο σωματότυπός τους. Έχουν εύκολη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση και αναδίπλωση για την αποθήκευση ή/και την μεταφορά τους. Επίσης, η εύκολη απόσπαση των τμημάτων της κατασκευής ώστε να καθαριστούν και να επανασυναρμολογηθούν προσφέρουν υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Ακόμη, η χρήση ανακλαστήρων λόγω της περιορισμένης κινητικότητας των ζώων αυτών, αποτρέπει τυχόν ατυχήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, βελτιώνοντας την ορατότητα της κατασκευής.

Η εξέλιξη και η βελτίωση για μας είναι τρόπος ζωής... έτσι διαρκώς σχεδιάζουμε και εξετάζουμε κάθε πιθανή εξέλιξη του αμαξιδίου. Βρισκόμαστε στην άνοιξη μιας νέας εποχής σχεδιάζοντας πλέον σε επίπεδο beta, τροχούς με 3d εκτύπωσή που μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικό παράδειγμα εφαρμογής και σε αναπηρικά αμαξίδια για ανθρώπινη χρήση.

Τέλος στα άμεσα σχέδια μας είναι να εντάξουμε ένα νέο πρωτοπόρο σύστημα άμεσης εύρεσης ζώων που έχουν χαθεί μεσω μιας απλής εφαρμογής απο smartphones...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης