Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Κολωνάκι και το Λυκαβηττό

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Κολωνάκι και το Λυκαβηττό

Από τη Βασιλίσσης Σοφίας στον Λυκαβηττό και το Κολωνάκι 

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Κολωνάκι και το Λυκαβηττό
Ποιος είπε ότι το Κολωνάκι είναι μόνο για πλούσιους επιχειρηματίες, καθωσπρέπει κυρίες, πολιτικούς, στυλάτους εργένηδες και εραστές της μόδας; Το Κολωνάκι είναι και για οικογένειες με παιδιά! Και όσο τα μουσεία γίνονται πιο φιλικά προς τα παιδιά, τόσο πιο πολύ το Κολωνάκι γίνεται προορισμός για να περάσετε το σαββατιάτικο ή κυριακάτικο πολύτιμο χρόνο σας με την οικογένεια. Μια βόλτα θα σας πείσει ότι ο κόσμος του Κολωνακίου τα Σαββατοκύριακα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που κυκλοφορεί τις καθημερινές.

Πρώτη στάση μας το Ίδρυμα Θεοχαράκη στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 2,5 χρονών και φιλοξενεί διαδραστικές παραστάσεις. Επίσης εδώ φιλοξενείται και το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής για τα παιδιά του ARKKI (School of Architecture for children and Youth). Σε όλα τα προγράμματά του είναι απαραίτητη η προπληρωμή και η κράτηση θέσης και συνήθως απαιτείται η παρακολούθηση ολόκληρου του κύκλου, που αποτελείται από 4 συναντήσεις. Έχει καφετέρια και πωλητήριο με ωραίες ιδέες για δώρα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε
εδώ

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, μπορεί να σας «τραβήξει» η πόρτα του Εθνικού Κήπου, που βρίσκεται απέναντι. Αν διαλέξετε αυτόν τον δρόμο, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα προηγούμενο άρθρο μας, «Ζήσε τη γειτονιά, μαζί με τα παιδιά… στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας»


Αν συνεχίσετε ευθεία, στα αριστερά σας, θα βρείτε την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη μόνιμη συλλογή του ή κάποια προσωρινή έκθεση, ανεξάρτητα ή με συμμετοχή σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κάθε χρόνο, το Μουσείο πραγματοποιεί το μικρό εργαστήρι της Τέχνης για παιδιά του Δημοτικού (από Β’ τάξη). Έχει ένα εξαιρετικό καφέ στην ταράτσα με θέα στον Εθνικό κήπο, όπου μπορείτε και να γευματίσετε. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου
.

Παρακάτω, βρίσκεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με προγράμματα για παιδιά από 2,5 χρονών και τους γονείς τους ή για μεγαλύτερα χωρίς συνοδό και με διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες. Τα προγράμματα που απευθύνονται στις «βρεφικές» ηλικίες 2-3,5 χρονών εξοπλίζουν τους γονείς με ένα «σάκο» ιδεών για το σπίτι, ενώ τα προγράμματα που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες καλύπτουν επί της ουσίας τα κενά καλλιτεχνικής παιδείας του σχολείου: καλλιτεχνικά ρεύματα, μεγάλοι ζωγράφοι, πολιτισμοί του κόσμου, τέχνη της φωτογραφίας… Οι οικογενειακές ξεναγήσεις στο μουσείο δε, εμπνέουν τους μικρούς, και «ξαναθυμίζουν» στους μεγάλους τον κυκλαδικό πολιτισμό. Χρειάζεται κράτηση τη Δευτέρα πριν το Σαββατοκύριακο που σας ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε μήνα. Έχει ωραίο καφέ – εστιατόριο στο αίθριο. www.cycladic.gr.

Απέναντι, ακολουθώντας τη Ρηγίλλης, φτάνετε στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών. Εκτός από μαθήματα μουσικών οργάνων, υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας και χορού. Στο ισόγειο, φιλοξενείται πλέον το νέο Παιδικό Μουσείο, το οποίο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο παιδικό κοινό με τη μόνιμη έκθεσή του και με εκπαιδευτικά προγράμματα το καλοκαίρι. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του για να δείτε πώς μπορείτε να συνδράμετε στο «χτίσιμό» του με τα παιδιά σας.



Πίσω από το Ωδείο Αθηνών, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη και ο Άγιος Νικόλαος Ρηγίλλης, μάλλον από τις μικρότερες ενορίες που υπάρχουν στην Αθήνα. Ενδείκνυται για βάφτιση, αλλά και για να παρακολουθήσετε τη Λειτουργία με τα παιδιά σας, μιας και έχει μια πολύ ωραία και ασφαλή αυλή. 

Μπροστά σας βρίσκεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με είσοδο από τη Βασιλίσσης Σοφίας. Παλιό σπίτι της Δούκισσας της Πλακεντίας, μπορείτε να το επισκεφτείτε ανεξάρτητα ή με τη συνοδεία ειδικών ξεναγών για παιδιά με τις Κυριακάτικες Βόλτες (για το πρόγραμμα δείτε εδώ: www.kyriakatikesvoltes.gr). Την περίοδο των σχολικών αργιών, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα οποία χρειάζεται κράτηση θέσης. Έχει υπέροχο κήπο-διαμάντι στην καρδιά της Αθήνας, όπου λειτουργεί καφέ. 

Βγαίνοντας ξανά στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Ευαγγελισμού συναντάτε τον Άγιο Γεώργιο Ριζάρη (μια επιλογή και για βάφτιση με τραπέζι στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου). Αμέσως μετά βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο, το οποίο επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε με τη συνοδεία των ειδικών ξεναγών με τις Κυριακάτικες Βόλτες. Απέναντι σχεδόν, ξεκινάει η οδός Πετράκη, που σας βγάζει στην ομώνυμη Μονή με τον ωραίο κήπο και τη μεγάλη κληρονομιά στην ιστορία της Αθήνας. Πίσω από τη Μονή εκτείνεται το Πάρκο Ελευθερίας, που μπορεί να το βλέπετε συχνά περνώντας από τη Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ότι είναι ένας πολύ ωραίος χώρος για πικ νικ. Από πίσω υπάρχει καφέ-εστιατόριο. 

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που γίνεται όλο και πιο φιλικό προς τα παιδιά. Παλιά το Μέγαρο Μουσικής ήταν ένας χώρος «ελιτίστικος». Πήγαιναν μόνο οι «καλές κυρίες των Αθηνών» και οι φιλόμουσοι με αστικές συνήθειες. Τα τελευταία χρόνια, το Μέγαρο έχει ανοίξει τις πόρτες του σε όλους όσους ενδιαφέρει η καλή μουσική και η ποιότητα της μουσικής παιδείας, διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν απευθύνονται μόνο στους γνώστες των κλασικών έργων και της όπερας. Πλέον οι αίθουσες και οι διάδρομοι γεμίζουν μικρούς και μεγάλους και το Αίθριο, που βρίσκεται δίπλα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας-Λίλιαν Βουδούρη, αποτελεί τόπο συνάθροισης. Ποιοτικές παραστάσεις τόσο στις αίθουσες του Μεγάρου, όσο και στη Μουσική Βιβλιοθήκη (για μικρότερα παιδιά), η οποία οργανώνει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ανεβαίνοντας προς το Κολωνάκι, στη Μ. Μερκούρη 54, βρίσκεται το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα της πρωτοπόρας στο χώρο του παιδικού-βρεφικού θεάτρου, Ξένιας Καλογεροπούλου. Τα προγράμματα είναι οχτάμηνης διάρκειας και δεν γίνονται μεμονωμένες επισκέψεις. Λειτουργεί και για summer camp. portaergastiri.blogspot.gr.

Περπατώντας προς το τελεφερίκ, θα εντυπωσιαστείτε με την κρυμμένη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η ανάβαση στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ είναι μια «περιπέτεια» για τα παιδιά. Και αυτό που νιώθεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στην κορυφή είναι ανεπανάληπτο. Χρειάζεται μόνο προσοχή στα μικρότερα παιδιά στα σκαλιά που γλιστράνε και στα πεζούλια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο που είναι χαμηλά. Με καρότσι θα δυσκολευτείτε. Πιο κάτω είναι η πανέμορφη εκκλησία των Αγίων Ισιδώρων (η οποία ενδείκνυται και για βάφτιση), ενώ δίπλα βρίσκεται το σπήλαιο όπου έζησε ο Άγιος Αριστείδης και πανηγυρίζει στις 13 Σεπτεμβρίου.



Στους πρόποδες του Λυκαβηττού από αυτή τη μεριά, βρίσκεται ο πολυχώρος του Πολιτιστικού Πάρκου, όπου πραγματοποιούνται βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά εργαστήρια, καθώς και κουκλοθεατρικές παραστάσεις του θεάτρου «Αργώ». Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το site.

Κατεβαίνοντας από τον Λυκαβηττό και περπατώντας στις γειτονιές γύρω από το λόφο με τα ωραία σπίτια στα σκαλάκια και την ωραία θέα προς την Αθήνα (τι μοναδικός δρόμος, αλήθεια, αυτή η Δαφνομήλη!), κατευθυνθείτε στην πλατεία Δεξαμενής. Το καφενείο πάνω στην πλατεία -που ξανάνοιξε πρόσφατα- είναι ιστορικό, καθώς εκεί σύχναζαν -σε διαφορετικές εποχές- ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης. Υπάρχει άπλετος χώρος για παιχνίδι και ένα από τα ωραιότερα θερινά σινεμά της Αθήνας!

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε από τη βόλτα το κεντρικό κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων στη Δημοκρίτου, που συνεχίζοντας την παράδοση εδώ και χρόνια, πραγματοποιεί μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά από 6 ετών τα σαββατοκύριακα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το site



Βιβλία που μπορούν να προηγηθούν μιας τέτοιας βόλτας:

Για το Μουσείο Μπενάκη:
Γερουλάνου Ελένη, Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη, από 3 ετών
Κυνηγού-Φλάμπουρα Μαρία, Λαϊκή Τέχνη
Χατζηνικολάου Χαρούλα, Εικόνες της Ελλάδας με το πινέλο και την πούντα
Για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:
Γερουλάνου Ελένη, Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα
Παπαδοπούλου Εύη, Το Ταξίδι της Κυμοθόης, από 6 ετών
Πλατή Μαρίνα, Οι φίλοι μου τα ειδώλια
Πλατή Μαρίνα-Μάρκου Ελένη, Άνθρωπος ή Βιολί
Για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:
Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου Εύη, Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη, από 5 ετών
Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου Εύη, Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια, 5-8 ετών

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης