Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο κέντρο της Αθήνας

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο κέντρο της Αθήνας

Από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο στην Ομόνοια

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο κέντρο της Αθήνας
Οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας με τα πιτσιρίκια είναι βόλτες φαντασίας πάνω από όλα! Μπορεί να μην έχουν την άνεση που έχουν οι βόλτες στα πάρκα των Προαστίων, αλλά έχουν πλούτο ιστορίας, μύθων και θρύλων που καλλιεργούν τη φαντασία και την αγάπη για τις γειτονιές του κέντρου. Ξεκινώντας λοιπόν από τα παλιά Ανάκτορα και τον Εθνικό Κήπο, με πολλές «παιδικές» στάσεις μέσα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, θα καταλήξουμε στην Ομόνοια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτοικος της Αθήνας που να μην έχει πάει βόλτα στον Εθνικό Κήπο. Και δε νομίζω να υπάρχει παιδί που να έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και να μην έχει δύο εικόνες (ή/και φωτογραφίες) από τα παιδικά του χρόνια: να ταΐζει περιστέρια μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη με φόντο τη Βουλή και να ταΐζει πάπιες στη λιμνούλα του Εθνικού Κήπου με ένα μπαλόνι δεμένο στο χέρι. Κι όμως, ο Εθνικός Κήπος ήταν ένα μέρος θεόξερο πριν οραματιστεί η Βασίλισσα Αμαλία το πρότζεκτ «Βασιλικός Κήπος» δίπλα στα Ανάκτορα. [Στο χώρο του Ζαππείου υπήρχαν τρεις μικρότεροι κήποι: των Ιλισσιδών, των Νυμφών και των Χαρίτων. Κατά τα άλλα, ξεραΐλα]. Έφερε πεύκα από το Σούνιο, φοίνικες από τη Δήλο και τη Μασσαλία, πολλά δέντρα από την Πάρνηθα… Μάλιστα, αυτό το πρότζεκτ δεν είχε αρέσει καθόλου στους Αθηναίους της εποχής, μιας και για να έχει η Αμαλία τον κήπο της, στερούταν νερό η υπόλοιπη Αθήνα. Ευτυχώς βρέθηκε πηγή και σταμάτησαν οι Αθηναίοι τα παράπονα κι έτσι έχουμε ακόμα τον όμορφο αυτό Κήπο, που μοιάζει κυριολεκτικά με δάσος στο κέντρο της Αθήνας. Όταν βρίσκεσαι μέσα, δεν ακούγεται κανένας ήχος της πόλης, παρά μόνο τιτιβίσματα, καθώς τα ψηλά δέντρα κάνουν καταπληκτική ηχομόνωση και αφήνουν τα πουλιά να έχουν τις φωλιές τους στα κλαδιά τους.

Κλείσιμο


Η βόλτα στον Εθνικό Κήπο κρύβει πολλές ιστορίες: την ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης, γιατρού και νταντάς του παλατιού που αγαπήθηκαν πολύ, αλλά η αγάπη αυτή είχε άδοξο τέλος• τα μυστικά που εκμυστηρεύονταν στις βόλτες τους οι δύο καλλονές της εποχής, η Φωτεινή Μαυρομιχάλη και η Αικατερίνη Μπότσαρη, κόρες των Αγωνιστών του ’21 και Κυρίες της Αυλής της Βασίλισσας• τις συζητήσεις από τις δεξιώσεις που έδινε η Αμαλία στα ρωμαϊκά λουτρά• τις σκέψεις που έκανε η Βασίλισσα πάνω στον αγαπημένο της βράχο, όπου είχε φτιάξει ένα belvedere. [Ο βράχος αυτός βρίσκεται κοντά στη σημερινή παιδική χαρά, αλλά χωρίς belvedere πια].

Το 1923 ο Βασιλικός Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Από τότε μέχρι και σήμερα – πλέον Εθνικός Κήπος- είναι σημείο συγκέντρωσης γονιών και παιδιών τις Κυριακές. [Τότε, οι μαμάδες δεν κυκλοφορούσαν με κολάν και παντελόνια, όπως εμείς σήμερα, αλλά ήταν κομψότατες με καπέλα σε κάθε βόλτα με τα παιδιά τους. Να παραδεχτούμε όμως ότι η ζωή και η καθημερινότητα των μανάδων τότε ήταν πολύ διαφορετική]. Στις μέρες μας πάντως, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη, διαβάζονται παραμύθια με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας από την Αθηνά Παπαστεφάνου, η λιμνούλα και λίγα ζωάκια εξακολουθούν να υπάρχουν δίπλα στην κοσμοπολίτικη παιδική χαρά, όπου πολλά παιδιά Πρέσβεων από τις γειτονικές κατοικίες έρχονται με τις νταντάδες τους. Υπάρχει και το όμορφο καφενείο από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού (του οποίου το ωράριο λειτουργίας δεν είναι προφανές). Αν θέλετε να πάρετε κάτι υγιεινό για τα παιδιά πριν τη βόλτα ή μετά, επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο Σύνταγμα βρίσκεται μαγαζί της αλυσίδας Nova Gea με πλήθος επιλογών φρεσκοστυμμένων φυσικών χυμών. Αλλιώς, η συνέχεια της βόλτας περιλαμβάνει Ζάππειο για ποδήλατο και πατίνι ή Φωκιανό για τραμπολίνο και μπάλα.

Πίσω από τον Εθνικό Κήπο, κατά μήκος της Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου που τις Κυριακές είναι ανοιχτός για το κοινό. Είναι ήσυχα και έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορείς να αφήσεις τα παιδιά να τρέξουν όπου θέλουν. Αλλά μπορείς να τους μιλήσεις για διάφορα πράγματα που σχετίζονται με την Μοναρχία και τη Δημοκρατία! Η βόλτα στη Βουλή μπορεί να γίνει επίσης καλή αφορμή για τέτοιου είδους συζητήσεις με μεγαλύτερα παιδιά!

Πριν ανοίξει ο Βασιλικός -τότε- Κήπος τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, ο καθιερωμένος κυριακάτικος περίπατος των οικογενειών ήταν στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα τότε ήταν ένα περιβόλι με καφενεία και πλάι στη Βουλής (τότε Ανακτόρα) βρίσκονταν πολύ περισσότερα ανθοπωλεία από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Σήμερα το Σύνταγμα είναι τόπος συνάθροισης σκεϊτμπορντάδων, τουριστών, διαδηλωτών και -κυρίως- περαστικών, αλλά ευτυχώς οι καφετέριες που έχουν ξανανοίξει πριν από λίγα χρόνια έχουν φυλάξει μια μεριά για χαλάρωση και απόλαυση! Από το Σύνταγμα, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο τουριστικό τρενάκι για μια βόλτα μέσα από την Πλάκα ή στο διώροφο λεωφορείο για μια μεγαλύτερη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.



Μια βόλτα με τα πόδια είναι η Ερμού -παλιότερα Ερμαϊκή Οδός- η οποία ως πεζόδρομος είναι πιο «εύκολη» με παιδιά από ό,τι η Καραγεώργη Σερβίας ή η Κολοκοτρώνη με τα μικρά τους πεζοδρόμια. Η Ερμού ήταν από τα παλιά χρόνια ο πιο σημαντικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, κυκλοφορούσαν άμαξες με άλογα και ήταν γεμάτη μαγαζιά με υφάσματα, καθώς τότε τα ρούχα έραβαν μοδίστρες και ράφτες. Τώρα τα υφάσματα αντικαταστάθηκαν με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έτοιμων ρούχων αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά υφασματάδικα σε μικρές καθέτους. Πάρτε καλαμπόκι ή κάστανα (ανάλογα με την εποχή) στη συμβολή με Βουλής και καρύδες από την Καπνικαρέα. Επίσης περάστε από τη Ρόμβης για να ψωνίσετε πολύχρωμα νήματα για χειροτεχνίες και άλλα μπιχλιμπίδια για αποκριάτικες δημιουργίες!

Η Σταδίου ήταν επίσης πολύ σημαντικός δρόμος. Πριν γίνει όμως δρόμος, στην περιοχή υπήρχαν ρέματα. Υπήρχαν και δύο ξύλινα γεφύρια! Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να βγάζει κατευθείαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, αλλά ο Βασιλικός Κήπος της άλλαξε το πλάνο. Η Αμαλία την είχε φυτέψει με ακακίες και πιπεριές, κυκλοφορούσε ένα «παιδικό» τραμ με άλογο, και για το φωτισμό της, υπήρχαν τόξα με μπεκ γκαζιού. Στο κτίριο που σήμερα είναι το City Link, η Στοά Σπύρου Μήλιου  (που μπορείτε να καθίσετε άνετα με παιδιά για καφέ ή φαγητό) και το πολυκατάστημα Attica, πριν ακόμα γίνει κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ήταν οι Βασιλικοί Στάβλοι.

Απέναντι βρίσκεται το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο ή παλιά Βουλή, που μπορείτε να επισκεφτείτε με τις «Βόλτες». Δείτε την ιστοσελίδα τους για το πρόγραμμα www.kyriakatikesvoltes.gr. Λόγω του ότι στέγαζε το κοινοβούλιο, όλοι οι πανηγυρισμοί και διαδηλώσεις γίνονταν στη Σταδίου (όπως και τώρα άλλωστε, απλώς τώρα τερματίζουν στο Σύνταγμα). Στο νούμερο 10 της Σταδίου, βρίσκεται η Στοά Μιχαήλ και Λαιμού με ένα πολύ ωραίο μαγαζάκι που φτιάχνει φυσικούς χυμούς. Μέσα βρίσκεται ένα ωραίο γερμανικό βιβλιοπωλείο, ενώ παρακάτω βρίσκεται ο IANOS, όπου τα Σαββατοκύριακα διοργανώνει διαδραστικές βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά και έχει ένα ωραίο καφέ, όπου μπορείτε επίσης να καθίσετε άνετα. Φέτος, η ομάδα MusicArte έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των παιδιών με κλασικούς συνθέτες «Μουσικά Πρωινά Σαββάτου στον ΙΑΝΟ» με ελεύθερη είσοδο, αλλά με απαραίτητη την κράτηση θέσης. Δείτε τη σελίδα τους στο Facebook/MusicArte. Στην πλατεία Κλαυθμώνος, βρίσκεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, όπου φιλοξενήθηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία μέχρι να φτιαχτεί το παλάτι (έχει ωραίο καφέ στην πίσω αυλή) και απέναντι βρίσκεται η Στοά Κοραή, με εστιατόρια και καφέ (σε ασφαλές περιβάλλον).

Λίγο παρακάτω, βρίσκεται το τετράγωνο του Αρσακείου, το οποίο μαζί με το Πρώτο Πανεπιστήμιο στην Πλάκα, αποτέλεσαν τους πρώτους «φάρους» για την παιδεία των ελεύθερων Ελλήνων. Σήμερα στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και τη Στοά του Βιβλίου, έναν πολύ ωραίο τόπο για συνάντηση, αγορά βιβλίων, αλλά και για χάζι και βόλτα με τα παιδιά. Κι εδώ υπάρχει ωραίο (και φιλικό προς τα παιδιά) καφέ.

Η Πανεπιστημίου τότε ήταν μια βραχώδης περιοχή με ρέματα. Όταν σχεδιάστηκε ονομάστηκε Βουλεβαρδίου, γιατί -λέει- έμοιαζε με τα βουλεβάρτα του Παρισιού! Το Ιλίου Μέλαθρον, σπίτι του αρχαιολόγου Ερρίκου και της δασκάλας Σοφίας Σλίμαν στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο και έχει έναν ωραίο κήπο, όπου μπορείτε να κάνετε στάση για καφέ, χυμό, γλυκό. Παρακάτω βρίσκονται η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη, κι εκεί μπροστά στήνονταν παλιά οι φωτογράφοι και τραβούσαν τους «ξένους» αναμνηστικές φωτογραφίες. Μπροστά από την Ακαδημία, στέκονται τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, το οποίο φτιάχτηκε με μοντέλο την ωραία της εποχής, Αικατερίνη Πολυζώη-Σταμπουλοπούλου. Λίγο πιο κάτω, στο σημερινό Ρεξ που ανήκει στο Εθνικό Θέατρο (κι έχετε μάλλον δει ή θα δείτε κάποια παιδική παράσταση) ήταν το σπίτι του Τοσίτσα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προς την Ακαδημίας, στη Στοά Atrium, βρίσκεται το Hello Kids, μαγαζί για όμορφα δώρα και υλικά χειροτεχνίας, καθώς και καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά τα Σαββατοκύριακα. Στη Σόλωνος, η Άγκυρα, εκτός από βιβλιοπωλείο, είναι και πολυχώρος για παιδιά, που κάθε Σάββατο έχει παράσταση Καραγκιόζη με τον Άθω Δανέλλη, ενώ παράλληλα διοργανώνει και παιδικά πάρτι.

Κι έτσι φτάνουμε στην πολύπαθη Ομόνοια, πλατεία Όθωνος στα βασιλικά χρόνια! Τα κτίρια που την περιτριγυρίζουν ήταν αρχοντικά με περιβόλια, που μετά χρησιμοποιήθηκαν για ξενοδοχεία. Στολίστηκε με τις 9 Μούσες, μετά με φοίνικες, μετά με σιντριβάνι, μετά με το Δρομέα (που βρίσκεται σήμερα μπροστά από το Χίλτον), αλλά παρέμεινε πάντα τόπος «Ξένων»: επαρχιώτες στήνονταν από τα χαράματα για να τους πάρουν για ένα μεροκάματο στην οικοδομή, αργότερα μετανάστες από τα Βαλκάνια και το πρώην ανατολικό μπλοκ και σήμερα πρόσφυγες από την Ανατολή.

Με μια στάση στη Λυκούργου 3, όπου βρίσκεται το παλαιότερο παιχνιδάδικο του κέντρου, του «Δαμίγου», καταλήγουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την πιο πλούσια αρχαιολογική συλλογή της Ελλάδας. Επισκεφτείτε το σε «δόσεις» με τις Κυριακάτικες Βόλτες, www.kyriakatikesvoltes.gr, που διοργανώνουν ξεναγήσεις για τη Συλλογή Γλυπτών, τη Μυκηναϊκή Συλλογή και για μεγαλύτερα παιδιά, την Αιγυπτιακή Συλλογή. Πέρα από εκεί, στη σημερινή Πατησίων, απλώνονταν παλιά τα πατησιώτικα περιβόλια με τις επαύλεις και τα χαμομήλια, όπου θα πάμε βόλτα μια άλλη μέρα ίσως!

Βιβλία που μπορούν να προηγηθούν της επίσκεψης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:

Πίνη Εύη, Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από 6 ετών
Πίνη Εύη, Ο Άργος αφηγείται ιστορίες από τη μυκηναϊκή εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από 6 ετών
Πίνη Εύη, Ο Ίκαρος αφηγείται ιστορίες για αγάλματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από 6 ετών

Για περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης