Οι Αλυκές της Κω σε ένα απίστευτο βίντεο

Οι Αλυκές της Κω σε ένα απίστευτο βίντεο

Ο φωτογράφος-αεροκινηματογραφιστής Μιχάλης Πατακός μάς μιλά για τη φωτογραφία, αλλά και για το μοναδικό βίντεο που δημιούργησε για την Κω

Οι Αλυκές της Κω σε ένα απίστευτο βίντεο
Ο Μιχάλης Πατακός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Κω. Ασχολείται με τη φωτογραφία τοπίου τα τελευταία οκτώ χρόνια καθώς και με την αεροκινηματογράφιση απο το 2014. Έχει κερδίσει αρκετούς ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, ένω έχει συνεργαστεί με πολλά φωτογραφικά πρακτορεία, περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες. To "Salt Lake'' είναι ένα βίντεο για τις Αλυκές της Κω, το οποίο περιλαμβάνει πλάνα από όλες τις εποχές του χρόνου και προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά της φύσης που κρύβεται δίπλα μας και ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει.



Κλείσιμο

Οι Αλυκές της Κω

Χώρος παραγωγής μαγειρικού αλατιού έως το 1989, οι Αλυκές, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των οικισμών Τιγκάκι και Μαρμάρι, αποτελούν μια μόνιμη λιμνοθάλασσα αλμυρού και υφάλμυρου νερού. Στα 930 στρέμματα που εκτείνεται, φιλοξενούνται πλήθη αποδημητικών πτηνών, αλλά και πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Το ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο της Αλυκής συμπληρώνουν τα φλαμίνγκο και οι ερωδιοί που συναντώνται εδώ ανάμεσα σε νεροχελώνες και νερόφιδα. Αποτελεί δε κατά χρονικά διαστήματα ενδιάμεσο σταθμό πρόσκαιρης παραμονής μεταναστευτικών πουλιών.



Οι Αλυκές εντάχθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 για την προστασία που παρέχει στα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για την ομορφιά του τοπίου, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα Δωδεκάνησα. Τα φλαμίνγκο είναι συχνοί επισκέπτες των Αλυκών, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο (από το τέλος φθινοπώρου ως την αρχή της άνοιξης). 

Ο Μιχάλης μάς μιλά τόσο για το βίντεο που δημιούργησε για τις Αλυκές, όσο και για το όμορφο νησί του.

Ποιος είναι ο λόγος που δημιούργησες αυτό το βίντεο;
To "Salt Lake'' είναι ένα βίντεο για τις Αλυκές της Κω, το οποίο περιλαμβάνει πλάνα απο όλες τις εποχές του χρόνου όπως τις έζησα εγώ μέσα από τον φακό μου. Προσπάθει να αναδείξει την ομορφιά της φύσης που κρύβεται δίπλα μας και ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Πες μας περισσότερα για τις Αλυκές στην Κω.
Οι Αλυκές αποτελούσαν χωρο παραγωγής μαγειρικού αλατιού έως το 1989. Πλέον αποτελούν μια μόνιμη λιμνοθάλασσα στο νησί της Κω. Στην έκταση που καλύπτουν φιλοξενούνται πλήθη αποδημητικών πτηνών, αλλά και πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Το ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο συμπληρώνουν τα φλαμίνγκο και οι ερωδιοί. Ο αριθμός των πουλιών και η περίοδος παραμονής τους είναι συνδεδεμένες με τις καιρικές συνθήκες και τη στάθμη του νερού στην λίμνη.



Ανάφερέ μας τέσσερις λόγους για να επισκεφτούμε το νησί της Κω.
Το νησί μας αποτελεί έναν από τς κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι καταπληκτικές παραλίες με τα καταγάλανα καθαρά νερά είναι σίγουρα ένας από τους πρώτους λόγους που αξίζει κανείς να το επισκεφτεί. Λόγω της μακροχρόνιας ιστορίας της, η Κως διαθέτει πλούτο αρχαιολογικών μνημείων με κυριότερο από αυτά το Ασκληπιείο. Το λιμάνι της με το επιβλητικό κάστρο της Νερατζιάς, κατά τους καλοκαιρινους μήνες σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ στα παραδοσιακά της χωριά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα γύρω από ένα φιλόξενο περιβάλλον. Για τους λάτρεις του ποδηλάτου αξίζει να σημειωθεί ότι η Κως διαθετει ένα από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά δίκτυα, το οποίο συνδέει τη μία άκρη της πόλης με την άλλη.

Ποιους φωτογράφους θαυμάζεις;
Ο Άνσελ Άνταμς, πρωτοπόρος στη φωτογραφία τοπίου και εφευρέτης του ζωνικού συστήματος, ο Πλάτων Αντωνίου, ο οποίος έχει καταφέρει να φωτογραφίσει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο και, τέλος, ο Μάικλ Κένα, που με τις φωτογραφίες τοπίου κατάφερε να σταματήσει τον χρόνο.

Πες μας έναν προορισμό που πάντα ήθελες να φωτογραφίσεις και γιατί. 
H Ισλανδία είναι ένας από τους μελλοντικούς προορισμούς μου, διότι έχει ένα από τα πιο ιδιόμορφα και εκκεντρικά τοπία που αξίζει κάποιος να απαθανατίσει. Από τεράστιους καταρράκτες και ιαματικές πηγές έως θερμοπίδακες και κατάμαυρες αμμουδιές. Γενικά, είναι ένας προορισμός τόσο διαφορετικός από τα δεδομένα μας. 



O Βάλτερ Μπένγιαμιν έχει πει ότι «ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες οπτικές με τον ίδιο τρόπο που η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες αιτίες». Εσύ τι θα έλεγες; 
Ο φωτογραφικός φακός μπορεί να πει κάνεις ότι είναι ένα εργαλείο της εσωτερικής αναζήτησης του εκάστοτε φωτογράφου. Η αποτύπωση της εικόνας, το κάθε κλικ, έχει να κάνει με την ψυχολογική διάθεση που σε διακατέχει τη συγκεκριμμένη χρονική στιγμή, την οπτική γωνία από την οποία προσσεγγίζεις ένα φωτογραφικό θέμα. 

Και για το τέλος θέλω να μου πεις τι κερδίζεις εσύ προσωπικά -πέρα από τη χρηματική αμοιβή- ως φωτογράφος και αεροκινηματογραφιστής.
Η χαρά και η ευχαρίστηση μιας ολοκληρωμένης φωτογραφικής δημιουργίας, καθώς και η ανάδειξη της ομορφιάς του νησιού μου και της Δωδεκανήσου, είναι για εμένα η καλύτερη αμοιβή που μπορώ να έχω.









Info
Ακολουθήστε τον Μιχάλη Πατακό στο Facebook
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης