Ο δρόμος για τη... Θεσσαλονίκη

Ο δρόμος για τη... Θεσσαλονίκη

Πώς κύλησε η ζωή στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες

Ο δρόμος για τη... Θεσσαλονίκη
H Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη γεμάτη αντιφάσεις. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όμως, η κατάσταση μοιάζει χαοτική, καθώς το κέντρο της έχει παραλύσει. Αρχικά ήταν η Διεθνής Έκθεση, που αντί να αναζωογονήσει, βύθισε τον κόσμο σε σκέψεις και περισυλλογή σχετικά με το μέλλον. Η περασμένη ήταν η εβδομάδα του ΟΑΣΘ. Μετρό δεν έχουμε, ούτε τραμ, ούτε τρόλεϊ, πλέον μέσω επίσχεσης εργασίας δεν υπάρχουν ούτε λεωφορεία. Η Νύφη του Θερμαϊκού έμεινε χωρίς μέσο μαζικής μεταφοράς εν έτει 2016. Τα θέματα που δημιουργήθηκαν φυσικά πολλά, ωστόσο διάθεση για πραγματική λύση, ακόμα και σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει. Παρ' όλα αυτά εμείς κινούμαστε στους δικούς μας ρυθμούς. Όσο μπορούμε παραμένουμε ανεπηρέαστοι, προσπαθώντας να περνάμε όμορφα, ψάχνοντας την όαση σε μία έρημο προβλημάτων.

Ξεκινάμε με μία ασυνήθιστη δράση. Ανάμεσα στις 15 και 18 Σεπτεμβρίου στήθηκε μία πολύ μεγάλη (πράσινη) γιορτή, στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Το Greenwave Festival, πιστό στο ραντεβού του και φέτος, διοργανώθηκε από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες. Κάπως έτσι, έπεσε, αθόρυβα και η αυλαία της ΔΕΘ, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω στο Βασιλικό Θέατρο, είχαμε τις τελευταίες παραστάσεις του «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Λιθουανού, Τσέζαρις Γκραουζίνις με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου.



Κι ενώ τα παραπάνω συνέβαιναν στο κέντρο, στα δυτικά, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά είχαμε την ανοιχτή προβολή της ταινίας «Φρανκεστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς. H ανταπόκριση του κοινού μεγάλη, ενώ παρών ήταν και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Αυτή ήταν η δεύτερη παρόμοια δράση, μετά την προβολή της ταινίας, “Chinatown” τον Ιούλιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την οποία παρακολούθησαν 2.500 άνθρωποι.
Κλείσιμο



Συνεχίζοντας στα κινηματογραφικά δρώμενα, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το “Road to La Paz” του Φραντζίσκο Βαρόνε. Πρόκειται για ένα ταξίδι από την Αργεντινή στη Βολιβία ή αν θέλετε για έναν δρόμο προς τη λύτρωση της ψυχής. Ευαίσθητο, ανθρωποκεντρικό, με τις σχέσεις να κερδίζουν απέναντι στα υλικά αγαθά. Κέρδισε δίκαια τον Χάλκινο Αλέξανδρο στο περσινό Φεστιβάλ της πόλης. Παράλληλα, με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε ταινίες, που έκαναν το ντεμπούτο τους στις Κάννες, το προσεχές διάστημα, το “Toni Erdmann” της Μάρεν Άντε, το “Bacalaureat” του Κρίστιαν Μουντζίου, αλλά και το “Handmaiden” του Παρκ Τσαν Γου.

Κάτι παραπάνω από το σινεμά, είναι το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ ΓκΛΑΤ (γκέι, διεμφυλικοί, αμφισεξουαλικοί). Δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα κι ως πρώτη αξία ανάγεται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τον παράγοντα άνθρωπο. Στο πλαίσιό του προβάλλονται ταινίες που θα μας κάνουν να αποβάλλουμε προκαταλήψεις και στερεοτυπικά κατάλοιπα από τη ζωή μας.

Ξεκινούν και τα Δημήτρια 2016, Αστυβάλ. Η τελευταία λέξη ενόχλησε αρκετούς που θεωρούν πως πρέπει να σεβόμαστε και να τιμούμε κάποιους θεσμούς όπως αυτοί γεννήθηκαν. Κομμάτι του φετινού εορτασμού και το «Καπάνι project». Μία δράση πολιτισμού, πρωτοποριακή, σε μία περιοχή με το απαιτούμενο ιστορικό βάθος. Έτσι για μία ημέρα, μουσικές, παραστάσεις, μαγειρική θα δώσουν άλλο χρώμα στην ιστορική αγορά της πόλης. Τον παλμό θα δώσουν επαγγελματίες κι εθελοντές, με στόχο να δοθεί μία νέα ταυτότητα στο Καπάνι, που υποβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια.



Σε μουσικό επίπεδο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναυλιών του καλοκαιριού, με τελευταία αυτή του Γιάννη Χαρούλη στο Φράγμα της Θέρμης στις 12 Σεπτεμβρίου και πλέον περνάμε στο χειμερινό πρόγραμμα, το οποίο εγκαινίασε η LP (Laura Pergolizzi). Γνωστή σε όλο τον κόσμο για το “Lost on you”, ήλθε στη Θεσσαλονίκη για μία και μόνο παράσταση, προχθές, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι. Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και κρύβει πολλές, ευχάριστες, εκπλήξεις.

Ακόμα μία γεμάτη εβδομάδα, με ήχους εικόνες, συναντήσεις, γεγονότα και τα καλύτερα έρχονται. Το θέμα είναι να βρεις τον τρόπο να ξεφεύγεις, να έχεις άμυνες στην δύσκολη εποχή και μηχανισμούς, που θα σε οδηγούν να περνάς καλά. Τουλάχιστον κάτι, ένα απ΄ όσα κάνεις πρέπει να σε γεμίζει, για να τα καταφέρεις και στα υπόλοιπα και σε βάθος χρόνου να επιβιώσεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης