Στο Γουέστερος και στο Εσσος

Στο Γουέστερος και στο Εσσος

Ο πέμπτος κύκλος του "Game of thrones" είναι έτοιμος να εισβάλει στις μικρές μας οθόνες!

Στο Γουέστερος και στο Εσσος
Χάρη σε μία διαφωτιστική έρευνα του Business Insider
μάθαμε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι η μόνη που βρίσκεται σε μαύρο χάλι. Το κατοπτρικό της είδωλο βρίσκεται σε έναν κόσμο αρκετά γνώριμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια: το Γουέστερος. Η
Σάρα Σίλβερσταϊν διάβασε τα βιβλία του
Τζορτζ Μάρτιν
Κλείσιμο
και μας παρουσίασε σε ένα διαφωτιστικό βίντεο τεσσάρων λεπτών την οικτρή οικονομική κατάσταση των Επτά Βασιλείων. Ο Σιδηρούς Θρόνος ξοδεύει χρήματα σε μη παραγωγικές δραστηριότητες (γαμήλιες γιορτές και τουρνουά με κονταρομαχίες) και δανείζεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα; Χρωστάει τρία εκατ. χρυσούς δράκους (το υψηλότερο σε αξία νόμισμα της χώρας) στον Οίκο των Λάννιστερ, δύο εκατ. στη Σιδηρά Τράπεζα του Μπράαβος και ένα εκατ. στην Εκκλησία. Το χρέος, μάλιστα, έχει πάψει να είναι βιώσιμο, μια και το εισόδημα του στέμματος με το ζόρι αρκεί για να καλύψει μόνο τους τόκους! Και δεδομένου ότι η Σέρσεϊ έχει διακόψει τις πληρωμές προς την τράπεζα και το ιερατείο, η πρώτη προσπαθεί να βρει και να υποστηρίξει έναν βασιλιά που θα τιμήσει τις υποχρεώσεις του (γεια σας, υψηλότατε Στάννις!). Υπερανάλυση; Ισως. Αλλά και ένα ξεκάθαρο δείγμα του πόσο πολύ μας έχει γοητεύσει ο φανταστικός κόσμος του κυρίου Μάρτιν.



Ανήμερα του Πάσχα, το “Game of thrones” επιστρέφει για τον πέμπτο του κύκλο. Πού έχουμε αφήσει τους αγαπημένους μας ήρωες; Δεδομένου ότι θα ακολουθήσει μία σύντομη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη σειρά, εάν δεν έχετε παρακολουθήσει μέχρι το τέλος του τέταρτου κύκλου, θα σας συνιστούσα να σταματήσετε να διαβάζετε… Μείναμε εμείς κι εμείς; Ωραία! Ας ξεκινήσουμε από τον Βορρά. Ο Μπραν Σταρκ φτάνει επιτέλους στον προορισμό του και πρόκειται να ξεκινήσει εντατικά μαθήματα μεταφυσικής από τον μάγο πίσω από το κοράκι με τα τρία μάτια. Νεότερα από τον Μπραν δεν πρόκειται να έχουμε σε αυτή τη σεζόν, μια και η ιστορία του ήδη προχώρησε βαθιά μέσα στο πέμπτο βιβλίο της σειράς (το τελευταίο που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής ο Μάρτιν από τα συνολικά επτά).



Στο τείχος, ο από μηχανής… Στάννις πραγματοποιεί έφοδο εναντίον των Γουάιλντλινγκς που επιτίθενται εναντίον της αποδυναμωμένης Νυχτερινής Φρουράς για να περάσει το Τείχος και σώζει το τομάρι του Τζον Σνόου και της σκυθρωπής παρέας του. Από εκεί, ο Στάννις θα ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις του για να κατακτήσει το στέμμα του Γουέστερος που δικαιωματικά του ανήκει. Νοτιότερα, η μικρή Αρυα σαλπάρει για το Εσσος, την ίδια στιγμή που ο Μικροδάχτυλος έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του τη Σάνσα και υπό τον έλεγχό του την Κοιλάδα των Αρρυν.



Στο Κινγκς Λάντινγκ επικρατεί αναστάτωση. Ο Τύριον δραπετεύει και έχοντας σκοτώσει τον πατέρα του καταφεύγει και αυτός στο Εσσος μαζί με τον Βάρυς. Εν τω μεταξύ, ο θάνατος του Ομπερυν Μαρτέλ βάζει επιτέλους τον ομώνυμο Οίκο στο παιχνίδι – και σίγουρα οι μπάσταρδες κόρες του Ομπερυν (οι θανάσιμες Sand Snakes) και ο αδελφός του Ντόραν (ο αρχηγός του Οίκου) θα κλέψουν φέτος την παράσταση. Την ίδια στιγμή, η Νταινέρυς προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τόσο την πόλη Μηρήν που έχει κατακτήσει, όσο και τους δράκους της.



Η ιδιαιτερότητα του πέμπτου κύκλου (και ως εκ τούτου και του επόμενου) είναι ότι πλέον καλύπτει μεγάλο μέρος της ύλης του τέταρτου και του πέμπτου βιβλίου της σειράς “A song of ice and fire” και αυτό γιατί τα δύο βιβλία ουσιαστικά εκτυλίσσονται ταυτόχρονα, απλά εστιάζουν σε διαφορετικούς χαρακτήρες. Το ανησυχητικό είναι, όμως, ότι κατά γενική ομολογία η σειρά έχει αρχίσει να αποκλίνει από την πενταλογία-που-θα-γίνει-κάποια-στιγμή-επταλογία. Ο ίδιος ο Μάρτιν αποκάλυψε πρόσφατα ότι σε αυτή τη σεζόν θα δούμε χαρακτήρες να σκοτώνονται, αν και εξακολουθούν να ζουν στα βιβλία.

Παρόλα αυτά, αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό. Η σειρά έχει αρχίσει και εξαντλεί τη διαθέσιμη γραπτή ύλη και μέχρι του χρόνου θα έχει φτάσει μέχρι και το τέλος του πέμπτου βιβλίου. Σύμφωνα με τον εκδότη του Μάρτιν, μάλιστα, δεν προβλέπεται η έκδοση του έκτου βιβλίου “The winds of winter” φέτος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι κάποια στιγμή η σειρά θα αρχίσει να προπορεύεται των βιβλίων. Αυτό, άλλωστε, παραδέχτηκαν πρόσφατα και οι παραγωγοί της, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Νταν Γουάις. Συγκεκριμένα στην κοινότητα Oxford Union ο πρώτος δήλωσε: «Εύχομαι να υπήρχαν ορισμένα πράγματα που δεν θα χρειαζόταν να τα χαλάσουμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το σόου πρέπει να συνεχιστεί και αυτό πρόκειται να κάνουμε». Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που οι θεατές της σειράς θα είναι σε θέση να κάνουν spoilers στους αναγνώστες των βιβλίων και όχι το αντίθετο.



Τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά εάν άλλαζε ο προγραμματισμός και η σειρά επεκτεινόταν τελικά σε δέκα σεζόν, αντί για επτά που προβλέπεται προς το παρόν. Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα από τον διευθυντή προγράμματος του HBO, Μάικλ Λομπάρντο, ο οποίος προφανώς ενθουσιασμένος από την τεράστια απήχηση της σειράς το πήγε λίγο πλαγίως: «Θα μου άρεσε ως θεατή και παραγωγό εάν το σόου έφτανε στα 10 χρόνια; Οπωσδήποτε». Προς το παρόν, ωστόσο, το δίδυμο Μπένιοφ-Γουάις φαίνεται αμετακίνητο στην αρχική του θέση.



Οπως και να έχει, πάντως, η επιτυχία του “Game of thrones” είναι αναμφισβήτητη. Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια ήταν η σειρά με τα περισσότερα downloads μέσω torrents. Σε μία προσπάθειά του να μειώσει την πειρατεία, το HBO αποφάσισε κάτι πρωτόγνωρο: την ταυτόχρονη προβολή (simulcast) των φετινών επεισοδίων σε 170 χώρες. Στο πρότζεκτ συμμετέχει και η Ελλάδα, με τα κανάλια Novacinema να προβάλουν κάθε επεισόδιο στις τέσσερις η ώρα τα χαράματα της Δευτέρας με ελληνικούς υπότιτλους. Τώρα, αν με ρωτήσετε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το σύστημα κατά της πειρατείας, επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις μου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης