Η ανθρωπογεωγραφία της πορνογραφίας

Η ανθρωπογεωγραφία της πορνογραφίας

Η ετήσια έκθεση του μεγαλύτερου δικτύου online πορνογραφίας είναι αποκαλυπτική για τις συνήθειες, τα γούστα, τα ήθη και τα έθιμα παρακολούθησης πορνό από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη, από ημισφαίριο σε ημισφαίριο. Οι Ελληνες αποτελούν μια κατηγορία από μόνοι τους, με τους περήφανους Ηπειρώτες να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους ως λαό, ενώ ακλόνητη στο βάθρο της εθνικής σεξουαλικής φαντασίωσης φαίνεται ότι παραμένει η Τζούλια Αλεξανδράτου με ή χωρίς τους δύο μαύρους

 Η ανθρωπογεωγραφία της πορνογραφίας
Τι κάνει ένας Ελληνας σε 8 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, ένας Σουηδός σε 9 λεπτά και ένα δευτερόλεπτο, ένας Βραζιλιάνος σε 7 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα και ένας Φιλιππινέζος σε 12 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε το προφανές. Τόσος είναι ο χρόνος τον οποίο σύμφωνα με την αναλυτικότατη και ενδελεχή έκθεση «The Year in Review» του Pornhub το 2015 οι πολίτες του κόσμου δαπάνησαν στο εν λόγω πορνογραφικό site. 
Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τη δωρεάν πορνογραφία και τους όπου Γης ηδονοθήρες.


Κλείσιμο


Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι αριθμοί: συνολικά streamαρίστηκαν 75 GB περιεχομένου ανά δευτερόλεπτο, προβλήθηκαν σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια ωρών πάσης φύσεως πορνογραφικού υλικού (αυτό ισούται με 185.000 ημέρες ή απλώς με μισή χιλιετία), χρήστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είδαν 87,5 δισεκατομμύρια βίντεο. Το άθροισμα των επισκέψεων της χρονιάς έφτασε τα 21,2 δισεκατομμύρια, αριθμός που μεταφράζεται σε 6,7 χιλιάδες επισκέπτες ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στα σχόλια των βίντεο ήταν love, hot, sexy, like, big, ass - σε τυχαία σειρά.

Την πρωτοκαθεδρία στην παρακολούθηση έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (κατά κόσμον Αγγλία), ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία. Τη χρυσή δεκάδα ολοκλήρωσαν οι πολίτες της Δανίας, αποδομώντας με τις ιντερνετικές συνήθειές τους τον μύθο περί παγερών και ασεξουαλικών Σκανδιναβών. Για να αντιληφθεί κανείς τον όγκο του πορνογραφικού υλικού που καταναλώθηκε στον πλανήτη τη χρονιά που μας πέρασε, φτάνει να αναλογιστεί ότι θα αρκούσε για να τιγκάρει τη μνήμη όλων των κινητών τηλεφώνων iPhone που πουλήθηκαν παγκοσμίως σε όλη τη διάρκεια του 2015. Ουάου! 




Πρωταθλητής στη διάρκεια θέασης των βίντεο αναδείχτηκε ένα μάλλον αουτσάϊντερ στο συλλογικό σεξουαλικό ασυνείδητο. Η υπομονή είναι αρετή κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται στην ουσία του ο λαός των Φιλιππίνων, ο οποίος δαπάνησε κατά μέσο όρο 12 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα χαζεύοντας Pornhub, ξεπερνώντας έτσι με άνεση τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει τα 9 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα. Στον αντίποδα τοποθετούνται οι Μολδαβοί με μόλις 7 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, ενώ λιγότερο βιαστικοί αποδείχτηκαν οι Ελληνες, καταφέρνοντας εν μέσω κρίσης, μνημονίων, εκλογών, δημοψηφισμάτων, πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά έναν τίμιο χρόνο 8 λεπτών και 58 δευτερολέπτων. Ανακούφιση. Οσο για τις αγαπημένες ώρες παρακολούθησης πορνό, φαίνεται πως κι αυτές ακολουθούν κατά γράμμα τηλεοπτικές νόρμες. Η prime time (9-11 το βράδυ) αλλά και η late night ζώνη (11 το βράδυ με 1 τα ξημερώματα) φαίνεται πως είναι οι καλύτερες ώρες για να έρθεις λίγο πιο κοντά με τον εαυτό σου. Στο υπόλοιπο του 24ωρου το μόνο διάστημα που απειλεί την αντοχή των servers είναι στις 4 το απόγευμα, λίγο πριν ή λίγο μετά τη μεσημεριανή σιέστα.

Τα Σαββατοκύριακα οι ώρες αιχμής αλλάζουν κατά τι, με τους περισσότερους χρήστες να συνωστίζονται για μια χούφτα πορνογραφίας από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα. Στις αναζητήσεις των ακόρεστων σε κατανάλωση κινούμενων εικόνων (aka βίντεο) τα σκήπτρα κρατούν κατά σειρά οι λέξεις-κλειδιά lesbian, teen, step mom, cartoon, milf. Αξιο μνείας είναι το γεγονός ότι η ευγενής κάστα των milfs έχασε δύο θέσεις σε σχέση με το 2014. Στη διελκυστίνδα των γυναικών πορνοστάρ κερδισμένες στις φαντασιώσεις των ανδρών είναι οι Κέντρα Σάντερλαντ, Πέτα Γιένσεν και Μία Καλιφά που αύξησαν την αναζητησιμότητά τους από τους παγκόσμιους χρήστες κατά 3.869%, 3.246% και 2.129% αντιστοίχως, ενώ οι πιο αγαπημένοι άνδρες πορνοστάρ των γυναικών είναι οι Τζέιμς Ντιν (απλή συνωνυμία με τον αείμνηστο), Μπρους Βεντούρε και Μανουέλ Φεράρα. Τι ψάχνουν οι γυναίκες στο Pornhub; Κορυφαίες αναζητήσεις τους είναι οι λέξεις λεσβία/λεσβιακό, τρίο και squirt, ενώ αναζητούν σε ποσοστό 937% μεγαλύτερο από τους άνδρες τη λέξη αιδοιολειχία - για ποιον χτυπά η καμπάνα; Συνολικά το 24% των παγκόσμιων επισκεπτών του site είναι γυναίκες, με εκείνες του Νοτίου Ημισφαιρίου να εμφανίζονται πιο εξοικειωμένες με την online πορνογραφία - στην Τζαμάικα για παράδειγμα το 44% των χρηστών γένους θηλυκού, ενώ στη Γερμανία μόλις το 17%.
Τα capital controls συνέθλιψαν τη λίμπιντο

Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η βραχεία προδημοψηφισματική περίοδος επέδρασαν καταλυτικά στις ιντερνετικές συνήθειες των Ελλήνων που φαίνεται πως άφησαν την πορνογραφία και έπιασαν τον πολιτικό προβληματισμό (ή έστω στασίδι στα ΑΤΜ). Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η μείωση κατά 4% που κατέγραψε η κίνηση στο Pornhub στο διάστημα ανάμεσα στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Ευτυχώς, το ηθικό ανυψώθηκε γρήγορα. Πάντως, ανεξαρτήτως γούστων, σεξουαλικών προτιμήσεων και φετίχ, φαίνεται ότι κοινό σημείο όλων των λαών είναι να μειώνουν την ενασχόλησή τους με το διαδικτυακό πορνό σε πολιτικά φορτισμένες περιόδους. Κατά την προεκλογική περίοδο για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Καναδά λόγου χάρη παρατηρήθηκε μείωση της κίνησης κατά 8%, ενώ οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας έριξαν -κυριολεκτικά- το Pornhub κατά 12%. Η επικαιρότητα δρα καταλυτικά στο τι αναζητούν οι χρήστες. Οταν, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε ο 5ος κύκλος του «Game of Thrones» πέρυσι τον Απρίλιο, οι σχετικές αναζητήσεις εκτοξεύτηκαν στο site, ενώ το ίδιο συνέβη την ημέρα που η Κέιτ Μίντλετον έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της αλλά και ανήμερα της πρεμιέρας του «Star Wars». 




Αλλά ας επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη. Σύμφωνα με το Pornhub οι Ελληνες είναι ένας λαός με πατριωτικά γούστα. Τούτο τουλάχιστον προκύπτει από τις αναζητήσεις τους στα άδυτα του site. «Ελληνες», «Ελληνίδες celebrities», «Ελληνικό πορνό» είναι οι τρεις όροι που αναζητήθηκαν μακράν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ την πρώτη θέση στις αναζητήσεις πορνοστάρ κατέχει η Τζούλια Αλεξανδράτου, ακολουθούμενη από τη Λίζα Αν και την άσπονδη φίλη της πρώτης Μαριάννα Ντούβλη. Η Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί παράδοξο και για τους αναλυτές του Pornhub - εκτός από τους οικονομολόγους, τους τεχνοκράτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ειδικά για τις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζονται στη διάρκεια θέασης πορνό από γεωγραφικό σε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Ενώ, λοιπόν, ο μέσος όρος βρίσκεται στα 8 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, οι αποκλίσεις από Βορρά σε Νότο και από Δύση σε Ανατολή είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτες. Είκοσι  επτά δευτερόλεπτα κάτω από τον εθνικό μέσο όρο βρίσκονται οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου, κατά 23 δευτερόλεπτα υπολείπονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ 16 δευτερόλεπτα λιγότερο Pornhub παρακολουθούν οι Πελοποννήσιοι. Αντιθέτως, τη μέση επίδοση ξεπερνά ο λαός της Αττικής (+3 δευτερόλεπτα), οι προερχόμενοι από την Κεντρική Ελλάδα χρήστες (+14 δευτερόλεπτα) και οι Ηπειρώτες που πετυχαίνουν εθνικό ρεκόρ βλέποντας 41 δευτερόλεπτα πορνό περισσότερο από τον μέσο Ελληνα. Είδες τι σου κάνει ο καθαρός αέρας των ψηλών βουνών της Πίνδου; 

Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω

Ενδιαφέρον σχετικά με τα ντόπια ήθη και έθιμα παρουσιάζουν και οι ημέρες κατά τις οποίες αυξάνεται ή μειώνεται το πλήθος των χρηστών που αναζητούν διαδικτυακή πορνογραφική ηδονή. Πτώση στην κίνηση παρουσιάζεται την Πρωτοχρονιά (άτιμο hangover του ρεβεγιόν), την Κυριακή του Πάσχα (αμνοερίφια Vs πορνογραφίας σημειώσατε 1) και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Στον αντίποδα αυξημένη είναι η κίνηση την Καθαρά Δευτέρα (καμία Σαρακοστή), τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Η πιο δημοφιλής ημέρα για την παρακολούθηση πορνό στην Ελλάδα είναι η Δευτέρα, η λιγότερο δημοφιλής η Τρίτη, την ώρα που το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 και 4 το μεσημέρι κάνει τις ADSL συνδέσεις να λυγίζουν από τον φόρτο μεταφοράς πορνογραφικών δεδομένων. Τυχαίο που εκείνες τις ώρες σχολούν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Δεν νομίζω. Πάντως, οι ειδικοί του Pornhub αποδίδουν την κορύφωση της κίνησης τις συγκεκριμένες ώρες στα υψηλά ποσοστά ανέργων της χώρας που κάπως πρέπει να περάσουν «δημιουργικά» τον χρόνο τους. Κι ενώ στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό των χρηστών που μπαίνουν στο Pornhub από υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο είναι ισομερώς κατανεμημένο, στην Ελλάδα η έλξη που ασκεί στους χρήστες το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι προφανώς ακαταμάχητη, αφού το 56% των Ελλήνων επισκεπτών του Pornhub χρησιμοποιεί desktop υπολογιστή ή laptop. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των χρηστών, προηγείται η κατηγορία 25-34 (33%), ακολουθούμενη από τα γκρουπ 18-24 (28%), 35-44 (20%), 45-54 (9%), 55-64 (5%) και 65+ (5%). Πάντως, παγκοσμίως ο μέσος όρος ηλικίας του Pornhub θιασώτη είναι τα 35,3 χρόνια. Ολα τα υπολόγισε, τα ζύγισε και τα ανέλυσε η ετήσια έκθεση του Pornhub, η οποία παρεμπιπτόντως φέρει και την επιστημονική βούλα της σεξολόγου Λόρι Μπετίτο, άξιας επιγόνου της δόκτορος Ρουθ. Ολα εκτός από τον ακριβή αριθμό των δισεκατομμυρίων σπερματοζωαρίων που πάνε χαμένα γεμίζοντας τους υπονόμους των σύγχρονων μητροπόλεων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης