Joan Rivers: Η γυναίκα που πρόσβαλλε (νόστιμα) τους πάντες!

Joan Rivers: Η γυναίκα που πρόσβαλλε (νόστιμα) τους πάντες!

Για τη νεότερη γενιά η Joan Rivers, η οποία πέθανε ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες από επιπλοκές σε μια εγχείρηση ρουτίνας, ήταν απλώς η φαρμακόγλωσσα παρουσιάστρια του Fashion Police στο καναλι E! Στην πραγματικότητα, η 81χρονη ήταν μια δύναμη της φύσης που δεν άφηνε κανένα ιερό και όσιο όρθιο στο πέρασμά της.

Joan Rivers: Η γυναίκα που πρόσβαλλε (νόστιμα) τους πάντες!

Έχει αποκαλέσει τον Justin Bieber λεσβία και τη Michelle Obama τρανς. Ήταν η πρώτη που έκανε χιούμορ με την 11η Σεπτεμβρίου (δύο μέρες μετά την επίθεση) και με τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Και, στα εξήντα χρόνια καριέρας της, που περιλαμβάνουν μια επώδυνη πτώχευση, μια τραυματική αυτοκτονία (του συζύγου της) και πολλά «πάνω – κάτω», δεν έπαψε ποτέ να είναι το μοναδικό που πραγματικά επιθυμούσε: επίκαιρη.

«Ο σύζυγός μου αυτοκτόνησε και φταίω εγώ για αυτό. Κάναμε έρωτα και ξαφνικά έβγαλα τη σακούλα από το κεφάλι μου». Αυτό ήταν το πρώτο αστείο που έκανε η Rivers, στην πρώτη της εμφάνιση στο κοινό, αμέσως μετά την αυτοκτονία του συζύγου της. Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή της. Ενδεικτικό παράδειγμα του εντελώς hardcore τρόπου, με τον οποίο αντιμετώπιζε συνολικά τα πράγματα η ατίθαση κόρη του επιτυχημένου Ρωσοεβραίου γιατρού από το Μπρούκλιν (ο οποίος την απείλησε πως θα αυτοκτονήσει όταν του ανακοίνωσε ότι θα γινόταν ηθοποιός), με το πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας και Ανθρωπολογίας και προϋπηρεσία ως ξεναγός και κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Και μάλιστα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ξεκινούσε την καριέρα της εμφανιζόμενη σε comedy clubs στη Νέα Υόρκη, δουλεύοντας ως το «δόλωμα» στα πρώτα επεισόδια του Candid Camera και ως μόνιμη καλεσμένη του (μετέπειτα μεντορά της) Johnny Carson στο Tonight Show.

Περνώντας, ταυτόχρονα, τα βράδια της μαζί με τους ταλαντούχους φίλους της, όπως τους Woody Allen, Richard Pryor και Lenny Bruce, και ανοίγοντας –χωρίς καν να το παίρνει χαμπάρι– διάπλατα το δρόμο σε γυναίκες κωμικούς, όπως οι Roseanne Barr και Ellen DeGeneres. Μια καριέρα που απογειώθηκε κυριολεκτικά στα 70s και 80s μέσα από best seller κωμικά άλμπουμ και καυστικές αυτοβιογραφίες, εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές, τηλεπαιχνίδια και συγγραφή σεναρίων για ταινίες και θεατρικά (ήταν υποψήφια για Tony).
Κλείσιμο



Η μεγαλύτερη αποτυχία της

Όλα αυτά μέχρι το 1986, όταν η αποτυχία του νυχτερινού talk show που παρουσίασε στο Fox (η πρώτη γυναίκα που κατάφερε κάτι τέτοιο) και η οργή του Johnny Carson για την απόφασή της να τον εγκαταλείψει (την απέκλεισε από το Tonight Show επί δεκαετίες) οδήγησαν στο ολοκληρωτικό σνομπάρισμά της από το Χόλιγουντ. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν ο (δεύτερος) σύζυγός της αυτοκτόνησε (αργότερα αποκάλυψε ότι τον είχε κερατώσει, μεταξύ άλλων, με τον Robert Mitchum) και η ίδια οδηγήθηκε σχεδόν στο μηδέν.

Μόνο που η Rivers αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι. Γρήγορα ανέκαμψε με το daytime talk show The Joan Rivers Show, για το οποίο βραβεύτηκε με Emmy. Και, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, μεγαλούργησε ως βασίλισσα του κόκκινου χαλιού στο E!, δημιουργός μιας επιτυχημένης σειράς κοσμημάτων για το The Shopping Channel, παίκτρια (The Celebrity Apprentice 2) και πρωταγωνίστρια (Joan & Melissa: Joan Knows Best?) σε realities και, φυσικά, κεντρική παρουσιάστρια του Fashion Police. Mια εκπομπή που έδωσε την ευκαιρία στη βετεράνο κωμικό να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να ξεφουσκώνει βίαια τον εγωισμό των χολιγουντιανών σταρ με ένα τσουνάμι από (γεμάτα αλήθεια, επομένως και εσαεί μηνύσιμα) σχόλια.

Όλα αυτά ενώ συνέχιζε, μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής της, να οργώνει κάθε σπιθαμή των ΗΠΑ, κάνοντας εμφανίσεις που πάντα εξαγρίωναν το κοινό. Ενώ, όποτε βρισκόταν στην αγαπημένη της Νέα Υόρκη, φρόντιζε να εμφανίζεται μία ώρα την εβδομάδα σε κάποιο comedy club, προκειμένου να εξασκεί την τέχνη της. Άλλωστε, όπως έλεγε συχνά και η ίδια: «Εμείς οι κωμικοί είμαστε πάντοτε τόσο καλοί όσο το τελευταίο μας αστείο (…). Μερικά κακά shows, μερικές αποτυχίες, και μπορεί να βρεθώ να κοιμάμαι στο δρόμο».




Η βασίλισσα της κακίας
Η αλήθεια είναι πως, τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν όλα τα αστεία της το ίδιο «επιτυχημένα» και πως κάποια, όπως στην περίπτωση της Michelle Obama, τα έκανε απλά για να σοκάρει την κοινή γνώμη. Επίσης, είναι αλήθεια ότι, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας της, πολλοί σταρ –και οι δικηγόροι τους– έκαναν την ανάγκη φιλότιμο και της επέτρεπαν να πει ανενόχλητα πράγματα που δεν θα συγχωρούσαν σε κανέναν άλλο. Όμως η Joan ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα εξίσου σκληρή και αυστηρή με τον ίδιο της τον εαυτό, για τον οποίο έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Με έχουν πει σατανική, κακιά, σιχαμένη και εθισμένη στις πλαστικές. Αναρωτιέμαι πώς στο καλό ξέρουν τόσα για μένα…».

Επίσης, κάποιος δεν μπορεί παρά να της αναγνωρίσει ότι έζησε τη ζωή της πιστή στην κεντρική της φιλοσοφία, η οποία ήθελε κανένα απολύτως θέμα να μην είναι ταμπού, θεωρώντας ότι το γέλιο είναι αυτό που σε βοηθάει να ξορκίσεις το κακό, οποιοδήποτε κακό. «Αν μπορείς να γελάσεις με κάτι, τότε μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Οπότε, μη μου λέτε τι δεν πρέπει να πω. Αυτός είναι ο τρόπος μου. Θα γελούσα ακόμα και στο Άουσβιτς». Όσον αφορά στο θάνατο, για εκείνη ήταν μάλλον σαν μια ακόμα από τις δεκάδες πλαστικές που είχε κάνει: «Τον σκέφτομαι συνέχεια, αλλά δεν τον φοβάμαι. Είναι σαν το βελούδινο ύπνο που νιώθεις όταν σου κάνουν γενική αναισθησία πριν από την πλαστική. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχει κανείς μετά για να σου πει “Joan, ξύπνα. Τελειώσαμε. Όλα είναι καλά. Δείχνεις πολύ όμορφη!”».

Οι καλύτερες προσβολές της με στόχο τον εαυτό της

«Όταν γεννήθηκα, η μητέρα μου ρώτησε το γιατρό αν θα ζήσω. Εκείνος της απάντησε: “Μόνο αν βγάλεις το πόδι σου από το λαιμό της”».



«Το μόνο που άκουγα ως παιδί ήταν “γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν την ξαδέλφη σου τη Sheila;”. Μόνο που η Sheila είχε πεθάνει στη γέννα».

«Πάντοτε ήθελα να έχω μια δίδυμη αδελφή, ώστε να δω πώς θα φαινόμουν χωρίς όλες αυτές τις πλαστικές».

«Η ερωτική μου ζωή είναι σαν ελβετικό τυρί. Το περισσότερο λείπει και ό,τι είναι εκεί βρομάει».

«Δεν είμαι καθόλου σέξι. Οι ματάκηδες κοιτάζουν μέσα από το παράθυρό μου και μετά κατεβάζουν τις κουρτίνες και ο γυναικολόγος μου με εξετάζει διά τηλεφώνου».

«Γιατί να κάθομαι να μαγειρεύω για το σύζυγό μου; Για να λέει σε κάποια πόρνη πόσο ωραίο κέικ φτιάχνω;».

«Έχω κάνει τόσες πλαστικές εγχειρήσεις, που όταν πεθάνω θα δωρίσουν το σώμα μου στην Tupperware».

«Tα εγγόνια μπορούν να είναι τόσο ενοχλητικά… Πόσες φορές μπορείς να πεις “η αγελάδα κάνει ‘μουουουου’ και το γουρούνι ‘όινκ’;”. Είναι σαν να μιλάς σε ένα supermodel».

«O καλύτερος τρόπος αντισύλληψης, όσον αφορά εμένα, είναι πλέον να αφήνω τα φώτα ανοιχτά».

«Ένας άντρας μπορεί να ξενοπηδάει και δεν τρέχει τίποτα. Αλλά αν μια γυναίκα κάνει δεκαεννέα ή είκοσι λάθη, τότε τη λένε τσούλα».

Όταν τράβηξε πολύ το σχοινί

«Η τελευταία φορά που ένας Γερμανός έδειχνε τόσο καυτός ήταν όταν έσπρωχναν τους Εβραίους μέσα στους φούρνους» (σχολιάζοντας το φόρεμα της Heidi Klum στο οσκαρικό πάρτι του Elton John).

Τι απάντησε στους επικριτές: «Ο άντρας μου έχασε την πλειοψηφία της οικογένειάς του στο Άουσβιτς. Ήταν ένας τρόπος να θυμίσω, μέσω χιούμορ, το Ολοκαύτωμα στον κόσμο».

«Η Michelle Obama είναι τρανς».

Τι απάντησε στους επικριτές: «Είναι κομπλιμέντο, επειδή είναι τόσο όμορφη, ψηλή και έχει τόσο ωραίο σώμα. Άλλωστε, οι πιο ωραίες γυναίκες είναι πάντοτε οι transgender».



«Aυτές οι γυναίκες (σ.σ. oι επί χρόνια αιχμάλωτες του Ariel Castro) στο υπόγειο στο Κλίβελαντ είχαν περισσότερο χώρο» (σχετικά με την έλλειψη χώρου στην κρεβατοκάμαρα της κόρης της).
Τι απάντησε στους επικριτές: «Είναι αστείο. Αυτή είναι η δουλειά μου, ηρεμήστε. Είναι ελεύθερες, οπότε ας προχωρήσουμε». Και στη συνέχεια: «Μια από αυτές έχει κλείσει συμφωνία για βιβλίο. Καμία από τις δύο δεν είναι σε ψυχιατρική κλινική. Είναι ΟΚ. Βάζω στοίχημα ότι μέσα σε τρία χρόνια μία από αυτές θα συμμετέχει στο Dancing With the Stars».

«Από τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι το ξεκίνησαν και ψήφισαν τη Χαμάς, τους αξίζει να πεθάνουν» (σχετικά με τη σύγκρουση
για τη Γάζα).

Τι απάντησε στους επικριτές: «Με θλίβει που η δήλωσή μου για την τραγωδία των απωλειών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό παρερμηνεύτηκε. Αυτό που είπα είναι ότι ο πόλεμος είναι κόλαση. Και ότι, δυστυχώς, οι πολίτες είναι θύματα των πολιτικών συγκρούσεων».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης