Ασφαλείς συναυλίες «made in Greece»

Ασφαλείς συναυλίες «made in Greece»

Το σύστημα ασφαλείας που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα από τα Ιωάννινα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και στη συναυλία των Metallica στην Κωνσταντινούπολη

Ασφαλείς συναυλίες «made in Greece»
Λένε πως οι σπουδαίες ιδέες έρχονται μέσα από απλές συζητήσεις. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του Νικόλα Ζήνα το 2010, όταν κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών συναντήθηκε με μια γιατρό από την Ιρλανδία.

«Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία έχει ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών για μουσικές εκδηλώσεις», εξηγεί, «μου είχε επισημάνει την ανάγκη για μία πιο αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που συμβαίνουν σε συναυλίες. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα του Secure Concert System (SCS) και άρχισε μία εκτενής έρευνα αγοράς στο διεθνή χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων».

Μετά από αρκετές συναντήσεις με μέλη της μουσικής βιομηχανίας σε διάφορες χώρες και έρευνας των διεθνών κανονισμών ασφάλειας κοινού σε εκδηλώσεις μαζικής συνάθροισης, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του SCS. Ενός συστήματος ασφαλείας δηλαδή για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε συναυλίες, το οποίο αποτελείται από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο και ένα πακέτο λογισμικού για έναν κεντρικό υπολογιστή.

Κλείσιμο
«Μεταξύ άλλων το σύστημα αξιοποιεί την γεωχωρική πληροφορία των κινητών τηλεφώνων και δίνει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των χρηστών του δηλαδή μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας, γιατρών, ομάδας παραγωγής κ.α.», λέει ο Νικόλας και συνεχίζει: «Επίσης παρέχει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης εφαρμογής προκαθορισμένων σχεδίων εκτάκτου ανάγκης έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος κατά την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου λόγω των καθυστερήσεων στην επικοινωνία του σε πολλαπλούς χρήστες». Ολες οι επικοινωνίες παρακολουθούνται στον κεντρικό υπολογιστή από ένα επόπτη ο οποίος μπορεί να επέμβει όποτε κρίνει απαραίτητο αποστέλλοντας στοχευόμενες εντολές στο κατάλληλο προσωπικό.

Οι αρχικές δοκιμές του συστήματος έγιναν στο στάδιο Ζωσιμάδων της πόλης των Ιωαννίνων. Εκτοτε έχει δοκιμαστεί σε τρεις εκδηλώσεις. Στα φεστιβάλ Rockwave 2013 (1η ημέρα, περίπου 10.000 άτομα) και Ejekt 2014 (περίπου 15.000 άτομα) στην Αθήνα και στο Metallica by Request 2014 event στην Κωνσταντινούπολη (περίπου 40.000 άτομα).

Στα δύο τελευταία events μάλιστα το σύστημα το χειρίστηκε το προσωπικό της συναυλίας, ύστερα από σχετική εκπαίδευση. Σειρά παίρνει τώρα το Event Tech Live που γίνεται τον Νοέμβριο στο Λονδίνο και «είναι ένα event technology show όπου θα συμμετάσχουμε με μία επίδειξη της λειτουργίας και δυνατοτήτων του συστήματος σε κοινό της μουσικής βιομηχανίας».

Φυσικά καθώς μεγαλώνουν οι απαιτήσεις, μεγαλώνει και η ομάδα. Η ανάπτυξη του SCS ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με δύο άτομα και σήμερα απασχολούνται αισίως τέσσερα άτομα, με έδρα πάντοτε τα Ιωάννινα. Επικεφαλής παραμένει ο 34χρονος Νικόλας, ο οποίος είναι διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Nottingham, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Σύστημα Πλοήγησης GPS, και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του University College London στον τομέα της Γεωπληροφορικής.

Οσο για την ανάπτυξη του συστήματος, αυτή έχει χρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον από δύο προγράμματα, ένα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και ένα δεύτερο μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Παρά τους κινδύνους που εμπεριέχουν τέτοια προγράμματα», καταλήγει ο Νικόλας, «όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στις αποδόσεις των δόσεων χρηματοδότησης που μπορεί να είναι αρκετοί μήνες, πιστεύω ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην υλοποίηση νέων ιδεών. Δεν είναι όμως ο μόνος δρόμος ούτε φυσικά πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό».















 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης