Γραπτή διαμαρτυρία του Ιράν στη Γαλλία

Γραπτή διαμαρτυρία του Ιράν στη Γαλλία

Ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τη σύνοδο εξόριστων Ιρανών στο Παρίσι

Γραπτή διαμαρτυρία του Ιράν στη Γαλλία
Ένταση στις σχέσεις της Γαλλίας και του Ιράν προκλήθηκε το τελευταίο 24ωρο, με αφορμή τη σύνοδο εξόριστων Ιρανών αντικαθεστωτικών στο Παρίσι. Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στην Τεχεράνη και του απέδωσε γραπτή διαμαρτυρία, την οποία και μεταβίβασε στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Η πραγματοποίηση αυτής της συνόδου από εκείνους που έχουν τα χέρια βαμμένα με το αίμα του ιρανικού λαού είναι απαράδεκτη», αναφέρει το κείμενο της διαμαρτυρίας που επιδόθηκε χθες βράδυ από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, τον Αμποκασέμ Ντελφί, στον πρεσβευτή Φρανσουά Σενεμό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. Ο Ντελφί παρομοίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης (CNRI, η εξόριστη αντιπολίτευση) με οργανώσεις όπως «οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος». Πρόσθεσε πως η «εκφορά ανάρμοστων λόγων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Γαλλία» είναι επίσης απαράδεκτη.

Κλείσιμο
Το Ιράν καταδίκασε έντονα τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου του CNRI στο Μπουρζέ. Το ότι η Γαλλία φιλοξένησε αυτή τη σύνοδο που διοργάνωσε «μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι έδωσε αέρα σε ένα δύσοσμο σώμα είναι μια ένδειξη αδυναμίας και ανικανότητας», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Μπαγκέρ Νομπάχτ. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται αυτό το υποκριτικό γκρουπούσκουλο και θα καταδικάζει κάθε κυβέρνηση που το υποστηρίζει» είτε είναι «ευρωπαϊκή είτε της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι κατά τη σύνοδο του CNRI γίνονται «κάθε χρόνο σε ομιλίες ατόμων από διάφορες χώρες που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες». Κατήγγειλε ιδιαίτερα την παρουσία «ενός προσώπου που είναι ο δημιουργός της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και ο οποίος έπαιξε έναν ιδιαίτερα επαίσχυντο ρόλο στην ιστορία του σαουδαραβικού καθεστώτος στην περιοχή».

Ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας –μεγάλου περιφερειακού αντιπάλου του Ιράν–, συμμετείχε στη σύνοδο του CNRI. Το CNRI, που έχει έδρα τη Γαλλία, είναι ένας πολιτικός συνασπισμός οργανώσεων Ιρανών αντικαθεστωτικών, από τους οποίους οι πιο γνωστοί είναι οι Μουτζαχεντιν του Λαού (MEK), μία οργάνωση που θεωρείτο "τρομοκρατική" από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2008 όπως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2002.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού θεωρούνται «προδότες» στο Ιράν, επειδή υποστήριξαν και υποστηρίχθηκαν από το ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης