Παπούλιας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά από την ανεργία

Παπούλιας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά από την ανεργία

Συναντήθηκε με τον Γιοάχιμ Γκάουκ - Επέκρινε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Παπούλιας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά από την ανεργία
Την γερμανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, ενώ σε ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, όσο και για την ανεργία. 

Η επίσκεψη Παπούλια στο Βερολίνο γίνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Επίσης ο ΠτΔ απήθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση του προγράμματος υποτροφιών Bellevue.

Ο κ. Παπούλιας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας και των ανισοτήτων, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά» ενώ δημιουργείται «μια νέα γενιά ευρωσκεπτικιστών». 

Κλείσιμο
«Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ανεργία, την αναιμική ανάπτυξη, τις περιφερειακές ανισότητες, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Η χαλαρή και αναποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δημιουργούν ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα κεκτημένα και στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ευρωπαϊκών θεσμών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο κ. Παπούλιας επέκρινε έμμεσα τις ευρωπαϊκές αρχές, όσον αφορά την αποτελεσμάτικότητά τους στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας τα εξής: «Στη νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλα μέρη, υπάρχουν πολλαπλές εστίες κρίσης, των οποίων τα αποτελέσματα, τα νιώθουμε στην Ευρώπη και τα νιώθουμε με ιδιαίτερη ένταση στην χώρα μου, που αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παράτυπη μετανάστευση που εντείνεται δραματικά από τις κρίσεις αυτές και αποτελεί ένα οξύ ευρωπαϊκό πρόβλημα, πρέπει ακριβώς να αντιμετωπισθεί ως ευρωπαϊκό, γιατί μας επηρεάζει όλους και γιατί σε αντίθετη περίπτωση μόνο να οξυνθεί μπορεί».

«Με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ανεργία, την αναιμική ανάπτυξη, τις περιφερειακές ανισότητες, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Η χαλαρή και αναποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δημιουργούν ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα κεκτημένα και στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

Γκάουκ: Ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη φιλία μας

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε με θέρμη στη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, άφησε βαθιά εντύπωση τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και απέδωσε μεγάλη σημασία στην «ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη φιλία μας» και να δείξουμε ότι και σε δύσκολους καιρούς μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Αναφερόμενος τόσο στο πρόγραμμα των υποτροφιών όσο και στο Ίδρυμα Νεολαίας, αλλά και στο ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε τη συμβολή αυτών των εργαλείων στην εμπέδωση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με στόχο «να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον χωρίς να χάσουμε τη ματιά στο παρελθόν- ένα παρελθόν κατά το οποίο ο εθνικοσοσιαλισμός προκάλεσε τεράστιο πόνο στους Έλληνες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης