Τετ α τετ Σαμαρά - Γιούνκερ

Τετ α τετ Σαμαρά - Γιούνκερ

O νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται με σκοπό να ξεκινήσει από την Αθήνα την οικοδόμηση της νέας ευρωπαϊκής κυβέρνησης και τονώνει την αισιοδοξία του Μαξίμου

Τετ α τετ Σαμαρά - Γιούνκερ
Το ξεκίνημα από την Αθήνα της περιοδείας του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έφτασε σήμερα στη χώρα μας, προκειμένου να συζητήσει τις κατευθύνσεις της νέας ευρωπαϊκής κυβέρνησης που προετοιμάζει, τονώνει την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις. 

Η συνάντηση των δύο ανδρών που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε είκοσι λεπτά μετά τη 1 οπότε και ξεκίνησαν οι κοινές τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους. 

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκπέμπουν μηνύματα για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και -συνακόλουθα- πολιτικό πεδίο, οι οποίες θα τρέξουν εντός του Σεπτεμβρίου και, παρά τα επιμέρους προβλήματα, όπως οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων για τις νέες αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, «θα μεταβάλουν τη μεγάλη εικόνα», δίνοντας σοβαρή ώθηση στην ανάκαμψη της χώρας που έχει ξεκινήσει και στην -έστω σταδιακή- έξοδό της από την κρίση. 

Οι θερμές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, που προηγήθηκαν του ταξιδιού του στην Ελλάδα, ικανοποιούν απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επενδύει πολλά στη διαφαινόμενη ευρωπαϊκή στροφή που έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, την ώρα που παρασκηνιακά μαίνεται σκληρός υπόγειος πόλεμος για την απαλλαγή της από την τρόικα και την επιστροφή, όπως επαγγέλλονται οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα».
«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν την παραμονή της άφιξής του στην ελληνική πρωτεύουσα. Εστειλε, ταυτόχρονα, «μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας». Εκτός από την ανάθεση ενός καλού -με την έννοια του ικανοποιητικού για τις ελληνικές υποθέσεις- χαρτοφυλακίου στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ορίστηκε να είναι ο επόμενος Ελληνας επίτροπος στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, η Αθήνα διατηρεί υψηλές προσδοκίες για την ευρωπαϊκή πορεία που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, οπότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Γιούνκερ. Η αποδοχή, άλλωστε, του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μπει ένα φρένο στο ταπεινωτικό, όπως χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές, πηγαινέλα των τροϊκανών στην Αθήνα αποτελεί ένα σαφές προμήνυμα για την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. 
Κλείσιμο
Το ραντεβού στο Παρίσι και η Αργεντινή

Το προπαρασκευαστικό ραντεβού που ορίστηκε -ερήμην της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών, η οποία έδειξε αιφνιδιασμένη από τη συμφωνία που είχε προηγηθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο- να γίνει στο Παρίσι κατά το διάστημα 3-5 Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως «μια σημαντική νίκη, τουλάχιστον στο πεδίο των συμβολισμών» για την ελληνική πλευρά, που επιμένει ότι «η τρόικα, όπως την ξέραμε, τελειώνει». 

Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι «όση στρεψοδικία κι αν επιδείξουν οι δυνάμεις που θέλουν την εσαεί παρουσία των τροϊκανών στα πόδια μας», ο επόμενος -τελευταίος;- γύρος των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων μας «θα είναι πολύ σύντομος και, σε κάθε περίπτωση, συντομότερος από οποτεδήποτε άλλοτε». Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, «από την επομένη των ευρωεκλογών ολοκληρώσαμε, χάρη και στην ευελιξία των θερινών τμημάτων της Βουλής, έναν νομοθετικό μαραθώνιο και εντός των επομένων ημερών, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εκπληρώνουμε σχεδόν στο σύνολό τους τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα άλλα συμφωνημένα προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση. Με αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ελληνική αντιπροσωπία, η οποία θα ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, μπορεί να διαπραγματευτεί -παράλληλα με τις υψηλού επιπέδου επαφές που κάνει ο πρωθυπουργός με ομολόγους του- αφενός για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζεται να περιληφθούν στον Προϋπολογισμό για το 2015, αφετέρου για να περιληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης των τροϊκανών θετική αναφορά στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως επιμόνως ζητεί η ηγεσία του ΔΝΤ.

Η πρόσφατη, εξάλλου, περιπέτεια με τη χρεοκοπία της Αργεντινής, εκτός από τους επικοινωνιακούς πόντους που θεωρούν στην κυβέρνηση ότι τους έδωσε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν να λειτουργήσει θετικά υπέρ της χώρας μας, η οποία, όπως τονίζουν, επέδειξε υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί παρά να της αναγνωριστεί από τους εταίρους της. Πεποίθηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις θα συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος και στην επίτευξη του στόχου για την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή. Γι’ αυτό, κατά πληροφορίες, βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας ο κ. Αβραμόπουλος ώστε η αντικατάστασή του να συμπέσει με τα ανοίγματα που θέλει να κάνει προς την κατεύθυνση της επιδίωξης να σχηματιστεί η λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης