Μπαράζ συσκέψεων για την τύχη του ΑΔΜΗΕ

Μπαράζ συσκέψεων για την τύχη του ΑΔΜΗΕ

Συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ του Δημοσίου, της ΔΕΗ και των τραπεζών - Η λύση δεν περιλαμβάνει τελικά τη μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στην εταιρεία συμμετοχών, όπως ζητούσαν οι τράπεζες

Μπαράζ συσκέψεων για την τύχη του ΑΔΜΗΕ
Ακόμα αναζητείται λύση για τον ΑΔΜΗΕ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ Δημοσίου, ΔΕΗ και τράπεζών, για να βρεθεί μία κοινή λύση. Στο πλαίσιο αυτό, αναβλήθηκε για το απόγευμα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ  για τον ΑΔΜΗΕ, που θα ενέκρινε την απόσχιση της εταιρείας, ούτως ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ ξεκίνησε κανονικά, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, επιβεβαίωνοντας τις πληροφορίες, ζήτησε  να μεταφερθεί η συζήτηση,  για σήμερα το απόγευμα και όχι για τη Δευτέρα, όπως αναμενόταν.

Πηγές αναφέρουν ότι επιταχύνθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και καλύφθηκε το χάσμα, αφού “υπάρχει θετική στάση όλων”, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.  Όπως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ενέργειας έκαναν δεκτούς κάποιους όρους που έθεσαν οι τράπεζες. Εκκρεμότητα η μεταφορά δανείων ύψους έως 120 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ στην Εταιρεία Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των δανείων αποτελεί και μια έμμεση αποζημίωση για τη ΔΕΗ, ενώ παραμένει άγνωστη η στάση των Κινέζων της State Grid, οι οποίοι έχουν μπει στον ΑΔΜΗΕ με 24% καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα ενέκρινε τη συγκρότηση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και θα ενέκρινε τις σχετικές διαδικασίες μείωσης μετοχικού κεφαλαίου.

Κλείσιμο
Δεν περνάει η μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στην εταιρεία συμμετοχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση δεν περιλαμβάνει μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στην εταιρεία συμμετοχών, που αποτελούσε αίτημα των τραπεζών και επιθυμία της ΔΕΗ, διότι ο νόμος δεν το προβλέπει και πλέον προωθούνται άλλες εναλλακτικές, ώστε να δοθούν οι πρόσθετες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με την  τελευταία παράγραφο της επιστολής τους οι τράπεζες ζητούσαν: τη λήψη ενοχικών ή εμπράγματων εξασφαλίσεων αποδοχής των ομολογιούχων προς κάλυψη του κοινοπρακτικού, τον επιμερισμό του πιστωτικού κινδύνου στη νέα εταιρεία συμμετοχών στο βαθμό που μειώνει το ύψος της ακάλυπτης έκθεσης και τέλος την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή, οι τράπεζες έχουν ζητήσει ως πρόσθετες διασφαλίσεις την εκχώρηση συμβάσεων που δημιουργούν μελλοντικές χρηματοροές, τη μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία συμμετοχών και την εξόφληση  οφειλών του Δημοσίου. 

Από την επιστολή των ελληνικών τραπεζών προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. με τη ΔΕΗ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία.  Επίσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΔΕΗ δεν αποζημιώνεται για την απώλεια του 51% του ΑΔΜΗΕ και  διατηρούν επιφυλάξεις για νέο δανεισμό προς τη ΔΕΗ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης