Η «Κυρία Κούλα» επέστρεψε!

Η «Κυρία Κούλα» επέστρεψε!

Η Μαρία Ζορμπά ζωντανεύει την ηρωίδα του Μένη Κουμανταρέα με τη ματιά της Έφης Θεοδώρου

Η «Κυρία Κούλα» επέστρεψε!
Η Μαρία Ζορμπά είναι η τρίτη κατά σειρά ηθοποιός που αναλαμβάνει να ζωντανέψει την ηρωίδα του Μένη Κουμανταρέα. Πριν από 34 χρόνια η Βέρα Ζαβιτσιάνου έπαιξε το ρόλο της Κυρίας Κούλας σε τηλεταινία για την ΕΡΤ το 1983, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Στο πλάι της Ζαβιτσιάνου ο Φίλιππος Σοφιανός. 

Μετά από 34 χρόνια τον ρόλο αναλαμβάνει η Μαρία Ζορμπά στη σκηνή του Faust, ενώ της Ζορμπά είχε προηγηθεί η σημερινή υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Ήταν το 2010 όταν στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης το 2010 ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης και σε διασκευή του ‘Ακη Δήμου πήρε την ευθύνη να φέρει για πρώτη φορά στη σκηνή τη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα. Μαζί με την Κονιόρδου ήταν ο Γιώργος Φριντζήλας, ενώ στη παράσταση συμμετείχε και η Ειρήνη Ιγγλέση.

Κλείσιμο
Στη παράσταση του Faust τη συνολική ευθύνη έχει η έμπειρη Έφη Θεοδώρου (σκηνική προσαρμογή- σκηνοθεσία). Η Θεοδώρου έρχεται στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης από μια επιτυχία – εκείνη της μεταφοράς του πρώτου μέρους («Λέσχη») της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» στο ιστορικό υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης ( στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου που ίδρυσε και καθιέρωσε ο Κάρολος Κουν με το Εθνικό Θέατρο).  

Σε ένα σημείωμα για τη παράσταση που φιλοξενείται στο site του Faust διαβάζω: «Η μια είναι γυναίκα ώριμη, συντηρητική, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ο άλλος, νέος, ανέμελος φοιτητής. 

Σ’ ένα βαγόνι του Ηλεκτρικού, στη διαδρομή από το Θησείο ως την Κηφισιά και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι όπου ανεβαίνει εκείνη και τον Άγιο Νικόλαο όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται η ερωτική τους ιστορία. Γύρω, η χαοτική Αθήνα και η ανελέητη καθημερινότητά της. Μια ιστορία απλή με ήρωες συνηθισμένους που τολμούν να κάνουν , για λίγο , το όνειρο, πραγματικότητα.

Ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε την Κυρία Κούλα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ( το 1978). Το πιο μικρό σε λέξεις βιβλίο του, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και είχε μεγάλη απήχηση .

Ο συγγραφέας επεξεργάζεται τα δικά του προσωπικά συναισθήματα στις συχνές, εκείνη την περίοδο, διαδρομές του με τον Ηλεκτρικό , έτσι, η νουβέλα αυτή κρύβει μέσα της πολλά προσωπικά του βιώματα, “ Η κυρία Κούλα είμαι εγώ”, θα πει σε κάποια συνέντευξή του, στον απόηχο του Φλωμπέρ και του Τσίρκα. Ο συγγραφέας καταγράφει με μοναδικό τρόπο την περιπέτεια του έρωτα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα κοινωνικά και ηλικιακά αταίριαστα, που όμως τολμούν να σπάσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να διεκδικήσουν ένα χώρο για το όνειρο μέσα στους ρυθμούς της επανάληψης που έχει η καθημερινότητα: διαδρομές, στάσεις, αναχωρήσεις, ο δημόσιος κι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος, συγκρούσεις και συμφιλιώσεις είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο ο Κουμανταρέας “σκηνοθετεί” με λεπτότητα και ευαισθησία αυτή την αναπάντεχη συνάντηση της Κούλας και του Μίμη, ήρωες του καιρού τους, αναμφίβολα, αλλά και παντός καιρού. Το μυστήριο του έρωτα, ο φόβος του γήρατος και του θανάτου, η απόπειρα να μην “είναι η μοναξιά η μόνη φυσική κατάσταση του ανθρώπου”, όπως θα υποστηρίξει αργότερα ο συγγραφέας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρεαλισμού και μελαγχολίας».

Μαζί με τη Μαρία Ζορμπά στη σκηνή είναι και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος στο ρόλο του «νέου, ανέμελου φοιτητή». 

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 7.00 μ.μ. 

Info
Faust
Kαλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12
www.faust.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης