Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Η σκηνική δράση «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» του Εθνικού Θεάτρου εξερευνά τα γεγονότα της περιόδου 1912-1922

Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν μία σειρά μεγάλων επιτυχιών για το νεοελληνικό κράτος, η οποία όμως σταμάτησε βίαια με μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο τιμόνι της από το 1910, η Ελλάδα κατάφερε ανάμεσα στο 1912 και το 1913 να διπλασιάσει την επικράτειά της, αρχικά συμμαχώντας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Βουλγαρίας (εναντίον της τελευταίας στράφηκαν επίσης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρουμανία).

Κάπως έτσι, εγκαινιάστηκε μία δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων, η οποία συμπεριέλαβε επίσης τη συμμετοχή της χώρας μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (έπειτα από τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού) και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που οδήγησε και στη συντριβή του ελληνικού στρατού και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Αυτή η πορεία αποτελεί και το θέμα του τρίτου μέρους της δράσης του Εθνικού Θεάτρου «Συνέβη στην Ελλάδα», το οποίο έχει τίτλο «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. 

Κλείσιμο
Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες τους, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις-παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Την έρευνα και δραματουργία της νέας σκηνικής δράσης έχουν αναλάβει η Κατερίνα Μανωλέα και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση κειμένου ο Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη γενική επιμέλεια ολόκληρης της σειράς. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου, Νίκος Γιαλελής, Νίκος Καρδώνης και Νικόλας Χανακούλας.

Info
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα έναρξης: Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 17:30
Τηλ.: 210 528 8170-171
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης