Μουσικές λέξεις και σκέψεις

Μουσικές λέξεις και σκέψεις

Αναζητώντας κοινό έδαφος και κοινές κατευθύνσεις στη σημερινή μουσική της Μεσογείου

Μουσικές λέξεις και σκέψεις
Συνεχίζοντας τη συνεργασία με το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 8, η Στέγη συνδιοργανώνει ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Σύνθεση και η Μεσόγειος: νέα μουσική χωρικότητα, νέες χρονικότητες
». Συνθέτες και μουσικολόγοι από πολλές  χώρες της Μεσογείου θα αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο με επίκεντρο τις έννοιες της χωρικότητας και της χρονικότητας, προσπαθώντας να ανιχνεύσουν κοινό έδαφος και κοινές κατευθύνσεις στη σημερινή μουσική μιας περιοχής του κόσμου με βαθιά ιστορία και πολλαπλές όψεις.

Κλείσιμο
Το συνέδριο συνδυάζει τον λόγο με τον ήχο, εξερευνώντας τη σκέψη και τη μουσική που διαμορφώνουν τη σημερινή μουσική ταυτότητα της Μεσογείου. Πρόκειται για μια σύνθετη ταυτότητα, αποτελούμενη από διακριτές παραδόσεις, που όμως αλληλοεπηρεάζονται και στην οποία η σχέση παράδοσης και νεωτερικότητας δεν είναι μόνο σημείο ρήξης, αλλά ένα γόνιμο πεδίο που οι συνθέτες επεξεργάζονται στην πράξη.
 
Το συνέδριο -η είσοδος του οποίου είναι δωρεάν με δελτία εισόδου, τα οποία θα δίνονται μια ώρα πριν από κάθε εκδήλωση- θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το συνέδριο θα κλείσει με μια συναρπαστική συναυλία στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου. Το καταξιωμένο μουσικό σύνολο Kyklos Ensemble θα αναλάβει να κυκλώσει τη Μεσόγειο και να μας ταξιδέψει με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών. Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν έργα των: Μιχάλη Αδάμη, Maurice Ohana, Zaid Jabri, Γιώργος Κουμεντάκης, Gianvincenzo Cresta, Δημήτρη Σκύλλα, Zeynep Gedizlioglou, Zad Moultaka και Saed Haddad. 

Ο Kyklos Ensemble αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες σολίστ, που κάνουν καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύνολο ερμηνεύει έργα από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου, παρουσιάζει μια διαρκή εκπαιδευτική δραστηριότητα και αναπτύσσει, μέσα από προγράμματα κοινωνικής προσφοράς, την προσέγγιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η συνεχής επαφή του συνόλου με τους νέους, η σύνδεση των παλαιότερων με τους νέους δημιουργούς, καθώς και η συνεργασία με κορυφαίους δασκάλους από το εξωτερικό και με παγκοσμίου φήμης μαέστρους, όπως ο Θεόδωρος Κουρεντζής και ο Γιώργος Πέτρου, το καθιστούν  ένα σημαντικό παράγοντα στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης