Έρευνα: Οι Αθηναίοι «το έριξαν» στα ψυχοφάρμακα στα χρόνια της κρίσης

Έρευνα: Οι Αθηναίοι «το έριξαν» στα ψυχοφάρμακα στα χρόνια της κρίσης

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιψυχωσικά, καθώς και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης

Αίσθηση προκαλούν τα συμπεράσματα από μετρήσεις στα... αστικά λύματα, καθώς αποκαλύπτουν ότι η χρήση ψυχιατρικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και παράνομων ουσιών, αυξήθηκε δραματικά από τους πολίτες της Αθήνας κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιψυχωσικά, καθώς και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης, όπως αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

H έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει «τελεσίδικα» ότι η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ΑΕΠ.

Η μελέτη «δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία», είπε στο περιοδικό Chemical and Engineering News ο επικεφαλής της μελέτης, χημικός Νικόλαος Θωμαΐδης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομάδα του Θωμαΐδη συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας την ίδια εποχή εκάστου έτους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους της υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν 148 διαφορετικά φάρμακα, ναρκωτικά και τους μεταβολίτες τους.

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε επίσης σε φάρμακα για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.

Μείωση καταγράφηκε ωστόσο στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι στα χρόνια της κρίσης υπήρξε επιδείνωση της υγείας των Αθηναίων, ειδικά της ψυχικής υγείας τους. Στην επαρχία, οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού είναι πιθανώς μικρότερες, εικάζει ο κ. Θωμαΐδης.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

κριμα.

οι ανθρωποι ξεχασαν την δυναμη και την αξια της Χριστιανικης προσευχης...η οποια ηρεμει την ψυχη μας, σταματαει το αγχος...και το ριξανε στα χαπια, στις ουσιες,στα τσιγαριλικια και στο αλκοολ.ΚΡΙΜΑ.

οι καλυτεροι

Ειδε την αντιπολιτευση ο λαος και ψηφισε τους καλυτερους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ

Το Τσιπραλεξ το πρώτο σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικό

Καρικατούρες

Ζωαδια ας προσέχατε τι ψηφίζατε. Βαρα τα νταούλια Αλέξη!!!

Θανάσης

Ότι να'ναι είσαι... Από το δέκα ως το δεκατέσσερα λέει, Αλέξης εσύ...

@Θαναση

Σωστά. Τώρα δεν έχουν χρήματα να πάρουν χάπια. Γι αυτό λοιπόν από πριν το περίμεναν. Ξέραν τι θα ακολουθησει:)

Δώσε και μένα μπάρμπα

Έλεγα και εγώ, πως μπορούν και έχουν τη διάθεση να χασκογελούν συνέχεια στα πρωινομεσημεριανάδικα.Να 'ναι καλά το χαπάκωμα!Με το φτυάρι τα καταπίνουν!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης