Καρκίνος Πνεύμονα: Η κοινωνική ανισότητα εμπόδιο στην αντιμετώπιση των ασθενών

Καρκίνος Πνεύμονα: Η κοινωνική ανισότητα εμπόδιο στην αντιμετώπιση των ασθενών

Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) επιδιώκει να επικοινωνήσει τις κοινωνικές ανισότητες που κάνουν την ασθένεια «ταξική»

pneumones1
Στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο στην πρόσβαση όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στοχεύει η εκστρατεία ενημέρωσης «Προσοχή στο Κενό» που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ).

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα καταγράφονται 8.500 – 9.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και πεθαίνουν 6.500 – 7.000 ασθενείς εξαιτίας της νόσου. Στοιχεία μόνο από μία κλινική, αυτή του νοσοκομείου «Σωτηρία» δείχνουν ότι έως και το 15% των ασθενών για διάφορους λόγους δεν παίρνει σωστά τη θεραπεία του.

Επιπλέον, χρόνιοι καπνιστές δε γνωρίζουν τη χρησιμότητα να ελεγχθούν προληπτικά για καρκίνο του πνεύμονα. Η εξέταση που προτείνεται και την οποία το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να εντάξει στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης. Απευθύνεται σε ανθρώπους που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 20 συναπτά έτη ή δύο πακέτα τσιγάρα επί 10 συναπτά έτη.

Αυτό που επιδιώκει να επικοινωνήσει η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) μέσω της εκστρατείας «Προσοχή στο Κενό» είναι οι κοινωνικές ανισότητες που κάνουν την ασθένεια «ταξική», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΚΑΠ και Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Κώστας Συρίγος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.




Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης