Βουλγαρία: Διχασμένοι οι πολίτες για το ευρώ - Μόλις το 19% θέλει την ένταξη στην Ευρωζώνη

Βουλγαρία: Διχασμένοι οι πολίτες για το ευρώ - Μόλις το 19% θέλει την ένταξη στην Ευρωζώνη

Το 50% των Βούλγαρων αντιτίθεται στην εισαγωγή της χώρας τους στο ευρώ - Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

euro_xrima
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Βούλγαροι, σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος της χώρας, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από το κοινωνιολογικό ινστιτούτο Trend και μετέδωσε η βουλγαρική δημόσια ραδιοφωνία.

Ειδικότερα, το 50% των Βούλγαρων που συμμετείχαν στην έρευνα αντιτίθενται στην εισαγωγή του ευρώ. Το 19% δηλώνει πως η Βουλγαρία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και εγκρίνει την πορεία της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση, με πρώτο βήμα την ένταξη της Βουλγαρίας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II). Το 31% δηλώνει αναποφάσιστο σε σχέση με το αν θα έχει θετική ή όχι έκβαση η υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 54% των ερωτηθέντων επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ένα ερώτημα που να αφορά την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ και την κατάργηση (της χρήσης) του βουλγαρικού νομίσματος, ενώ αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται το 20%.

Μια από τις ανησυχίες των πολιτών, σε σχέση με την υιοθέτηση του ευρώ, είναι η εμφάνιση κακών «σεναρίων» για την οικονομία, με πρώτο «σύμπτωμα» την αύξηση του εργατικού κόστους, το οποίο με τη σειρά του, θα οδηγήσει -όπως επισημαίνουν- σε «ντόμινο» εξελίξεων που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την πορεία επιχειρήσεων που δίνουν ώθηση στη βουλγαρική οικονομία.

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας 

Με 124 ψήφους κατά και 102 υπέρ, απορρίφθηκε η τέταρτη -κατά σειρά- πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, που υπέβαλε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με αφορμή την αποτυχία -όπως υπογράμμισε- της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, καθώς και τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραμένει, έπειτα από την ψηφοφορία που είχε θετική έκβαση, ισχυρή. Η πρόταση μομφής θα έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 121 ψήφους, για να περάσει από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης