Συμφωνία των Πρεσπών: Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

mkparliament0

Η συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε στις 23.20'  - Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων - Οργιώδες παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων  - «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε παζάρι και αρένα εκβιασμών» κατήγγειλε η αντιπολίτευση - «Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων σε ομαλές συνθήκες» δήλωνε νωρίτερα  ο Ζόραν Ζάεφ και διαψευδε τα περί εκβιασμών και εξαγορών

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.


pinakas0


 Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια  εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.Εικόνα από τη Βουλή των Σκοπίων 


Τι προηγήθηκε

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους  οκτώ ψήφους που του έλειπαν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν  συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρούσε  να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία. Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα. Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε  στις 11.20 το βράδυ. Με την έναρξη της διαδικασίας ομάδα βουλευτών σηκώθηκαν από τα έδρανα και στάθηκαν όρθιοι. 

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.

Το VMRO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς δύο βουλευτών του με 250.000 ευρώ τον καθένα, πλέον τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν τη Βουλή των Σκοπίων «παζάρι» όπου δίνονται κάθε είδους υποσχέσεις για εξαγορά της ψήφου και ταυτόχρονα «αρένα», στην οποία βουλευτές εκβιάζονται ανηλεώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας  του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιάνουσεφ δήλωσε πως έγινε απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών, στους οποίους προσφέρθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ψηφίσουν θετικά. 

video placeholder


O γραμματέας του VMRO Ιγκόρ Γιάνουσεφ καταγγέλλει ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά δύο βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκε 1 εκατομμύριο (στον καθένα) για να ψηφίσουν θετικά - Εκείνοι αρνήθηκαν, πρόσθεσε Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής μετέβη σήμερα στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ που διεμήνυσε σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η τελευταία ευκαιρία για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς σχηματισμούς, αναμένεται να είναι στα Σκόπια τη Δευτέρα. Πληροφορίες, λοιπόν, ήθελαν τον Ζάεφ -εφόσον δεν έχει τους 80 βουλευτές- να αναβάλει την ψηφοφορία για τη Δευτέρα προσδοκώντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις βουλευτών που είναι κοντά στη θετική ψήφο.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Εξευτελισμός της χώρας μας

Είναι δυνατόν χώρα με 300 δις χρέος να μην μπορεί να δώσει όχι 1, αλλά 5 εκατομμύρια στον καθένα και να ψηφίσουν 100 βουλευτές Σλαβομακεδονία με γλώσσα σλαβομακεδονικά και υπηκοότητα σλαβομακεδόνας/ορφανό του Τίτο, να τελειώνουμε; Δηλαδή, κάναμε χρέη από τις μίζες του ενός και του άλλου και δεν μπορούμε να δώσουμε μισό δις να κλείσουμε ένα θέμα 30 χρόνων; Στην τελική, ναι, δώσε και 5 δις, να ονομαστούν Βαρδαρία, με γλώσσα τα βαρδαρικά και εθνικότητα βαρδαροπαίονας. Δηλαδή, θα πληρώνουν τα δισέγγονα μας χρέη και εμείς τσιγκουνευόμαστε το 1/600 ή το 1/60 των χρεών μας, προκειμένου να λύσουμε εθνικό θέμα 30 χρόνων; Δώσε ρε φίλε 5 δις και να τους λένε όλοι βαρδαροπαίονες και ας πληρώνουν και τα τρισέγγονα μου, 40 χρόνια κυβέρνηση θα βγαίνεις. Θα πάει να μιλήσει η αντιπολίτευση και θα λες, ναι, αλλά εμείς καταφέραμε να λένε τους σκοπιανούς όλοι βαρδαροπαίονες και το ψήφισαν οι νυν και οι πρώην βουλευτές, οι δήμαρχοι και ο πρόεδρος της χώρας... Δεν θα τολμάει να πει κανείς τίποτα... Είναι δυνατόν να λύνεται το θέμα με 1 εκατομμύριο τον βουλευτή και να μην έχουμε ήδη δώσει κανά δις και βάλε για να να τελειώνουμε με αυτό το θέμα 30 χρόνια; Μόνο οι μίζες γνωστού άκη, θα βγάζαν το βόρεια μακεδονία μόνες τους... Δεν υπάρχει φιλότιμο σε αυτήν την χώρα... Να τσοντάρει κανά κόμμα τις μίζες του για μια δεκαετία και να ονομαστούν βαρδαρία, για να εκλέγεται το κόμμα καμιά 40 χρόνια... Δεν υπάρχει, ρε φίλε, λογική σε αυτήν την χώρα.... Δηλαδή, μόνο ο βαρουφάκης μόνος του αγόραζε το όνομα βόρεια μακεδονία άνετα.... Από 150 δις πήγε το χρέος 300, και τσιγκουνευόμαστε άλλα 5 και να τους λένε Βαρδαρία, να έχουν ψηφίσει όλοι μονοκούκκι το Βαρδαρία και να περιμένουν απ'έξω άλλοι 120 και να ουρλιάζουν αφήστε μας να το ψηφίσουμε και εμείς; Φαντάζομαι τα μεγέθη το 1992, να αγοράζεται η ψήφος με καμιά 100 χιλιάδες δραχμές και οι έλληνες πολιτικοί να μην θέλουν να τα δώσουν από τις μίζες τους. Δεν υπάρχει μέλλον, ρε φίλε, σε αυτήν την χώρα... Δεν κοιτάει κανείς στο μέλλον, να πει, θα δώσω τις μίζες μου τώρα και μια ζωή θα λέω εγώ τους έβγαλα Βαρδαρία, ψηφίστε με. Δεν έχουμε ικανούς πολιτικούς.... να λύνουν σωστά τα θέματα.

Maver

ΑΛ6.... Τωρα να δούμε τί θα κάνεις...οι σφαλιάρες θα ερχονται απο παντού... Χοντρουουουουλη...τον θες στα 4 ή στα 14?

Aldebaran

Επιτέλους τέρμα το "Μακεδονία" που ακούγεται παντού για το γειτονικό κράτος.

Άλφα Ταύρου

Ναι ναι... ζήτω! Μα πόσο χαριτωμένα περνάτε τη γραμμή του κόμματος, είστε αξιοθαύμαστοι. Αναρωτιέμαι, νιώθετε λίγο άβολα όταν αναγκάζεστε να πατήσετε το κουμπί "I'm not a robot";

ΑΚ

Της δωροδοκίας το κάγκελο έγινε. Και αυτοί οι Αμερικάνοι, πολύ αμέτοχοι ρε παιδάκι μου. Όχι σαν τους Ρώσους που επεμβαίνουν συνεχώς.

Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ !

Καιρός ήταν και μεγάλο μπράβο που κατάφεραν και το πέρασαν οι Μακεδόνες. Να τελειώνουμε πια με την αιώνια καραμέλα περί Ελληνικής Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ανεξάρτητο κράτος πια με Μακεδόνες πολίτες και Μακεδονική γλώσσα. Αυτό που μένει τυπικά πλέον είναι να ψηφιστεί και από το Ελληνικό κοινοβούλιο πράγμα που είναι σίγουρο. Όσοι από εμάς σκεπτόμαστε λογικά χωρίς εθνικιστικές και φασιστικές παρωπίδες, καλωσορίζουμε τη Μακεδονία στην Ε.Ε των λαών και στο ΝΑΤΟ των αξιών.

Maver

Εισαι προβοκάτορας και μεγάλος καραγκιόζης. Μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. Σλαβομακεδονικά ίσως. Και ΟΛΑ ΑΥΤΑ χιλιάδες χρόνια μετά την original Μακεδονία ..

Καλλ

ΟΥΤΕ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ..... ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΟΦΩΜΑΝΙΑΣ , ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ.

Άρης Β, Αριστερός και Αντιφασίστας

Η συμφωνία-υπόδειγμα που πέρασε είναι μια μορφή ΤΣΑΚΙΣΜΑΤΟΣ στον φασισμό...Μπράβο Ζόραν!!! Και ο Τσίπρας θα τα καταφέρει!!!

Maver

Αρη κουνησου τωρα που μπορεις..Απο το βραδυ των εκλογών και μετά , θα την κουνησεις την βάρκα..

John

Πιστεύεις ότι ο Κυριάκος τής ΝΔ θα την καταψηφίσει αν τού κάτσει ή πατάτα? Ο πατέρας και ή αδερφή τού αλλά λέγανε

na1821

Αυτοί οι φασίστες πρέπει να είναι πολλά πολλά εκατομμύρια και σύμφωνα με την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού θα πρέπει να τους δοθεί μια ευκαιρία. Νόμος είναι το δίκιο των πολλών, έτσι δεν είναι;

Εάν δωροδοκήθηκαν οι Σκοπιανοί

με 1 εκατομμύριο ο καθένας όπως καταγγέλλει και ο υπουργός μας, στην Ελλάδα πόσο λες να φτάσει η ταρίφα;

Ξέρεις σύντροφε

αυτό για το οποίο χαίρεσαι πληρώνεται με εκατομμύρια για κάποιους. Το ερώτημα είναι χαίρεσαι άδολα που είσαι αριστερός ή χαίρεσαι με δόλο, γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη...Τόσο πολύ χαίρεσαι για το καλό του ΝΑΤΟ σύντροφε;

@Κατακαμμένο

Και τώρα Πανούλη???? Έχασες την ελπίδα ότι δεν θα περάσει η αναθεώρηση του Σκοπιανού συντάγματος!!!! Το μπαλάκι τώρα στην Ελλάδα. .. Θα παραιτηθείς λοιπόν????

Καλλ

ΣΕ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΚΟΜΑ,ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΕ!!!

Δημήτρης

Πόσο θα μας κοστίσει όλη αυτή η ιστορία, ξέρει κανείς από τους πρωτεργάτες της να μας πει; Και δεν εννοώ σε χρήμα...

Mike

Τα χρήματα με τα οποία δωροδοκήθηκαν οι οκτώ Σκοπιανοί βουλευτές, ήτανε από τα μυστικά κονδύλια που χειριζόταν ο Κοτζιάς;;;;

Σύντροφε

Το 0.60 αυξήθηκε με Σόρος; (δεν τα λέω γω, τα ινδάλματά σου τα λένε). Εκτός από ειδικά δικαστήρια για τους υπερταμείους, κάθε εξέλιξη θα’ναι ντροπιαστική για τη χώρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Merkel19

Μια ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην οποία άρχισε να τρέμει ολόκληρη κατά την τελετή υποδοχής, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με   νέους, στο Γκόσλαρ της Κάτω Σαξονίας και διαβεβαίωσε: «Είμαι πολύ καλά» 

3
erdogan_main01

«Οι κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «προσάπτοντας» και πάλι ελληνική καταγωγή στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και επικρατέστερο για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

17
3207380

Mια τέτοια ψηφοφορία θα πρόσφερε «πραγματικές επιλογές» τόσο για τους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ του Brexit όσο και για εκείνους που ζητούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είπε σε υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών

5cd72124825e6347067b04a2

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στη γειτονική χώρα καθώς οι οπαδοί της αντιπολίτευσης επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις εκλογές της 30ης Ιουνίου - Συμπλοκές αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης σε δήμο της Βόρειας Αλβανίας