Θρίλερ στα Σκόπια: Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, λέει ο Ζάεφ

skopiani-vouli-main

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στη  Βουλή των Σκοπίων στις δέκα το βράδυ - Πιέσεις και έντονες διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ -Δεν έχετε πλειοψηφία λέει το VMRO  και καταγγέλει εκβιασμούς βουλευτών: «Η  βουλή έχει γίνει παζάρι» - Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί  «εκβιασμών» βουλευτών

Πυρετώδεις παρασκγηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια: Η κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ακόμη: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 10 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το VMRO σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που δεν είχε επίσημη ενημέρωση για τη συνεδρίαση έως τις 18.30 (τοπική ώρα) σύμφωνα με κανονισμό της βουλής η κοινοβουλευτική μέρα έχει τελειώσει και η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνει. 

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος περίπου στις οκτώ το βράδυ (7 τοπική) του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ενδεικτικό του θρίλερ που εξελίσσεται στα Σκόπια και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι λίγο μετά τις εννιά ώρα Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι δέψευσε μέσω twitter πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Ζάεφ ασκεί ασφυκτικές πιέσειςκαι εκβιάζει με όλα τα μέσα βουλευτές. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του VMRO Ιγκόρ Γιάνουσεφ κατήγγειλε ότι η βουλή έχει μετατραπεί σε αγορά, όπου επικρατεί όργιο εκβιασμών. 

Πάντως, οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκίνησε  νωρίτερα γιατί δύο από τους βουλευτές που φέρονται ότι προτίθενται να ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, τα οποία όμως, αναμένεται ότι θα ξεπερασθούν. Αφετέρου δε, άλλες πληροφορίες ήθελαν τον Ζάεφ να επιλέγει να πάει σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ημέρα που θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις . Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ο Ζάεφ δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία αν δεν εξασφαλίσει ότι θα έχει τους αναγκαίους ογδόντα ψήφους. 
Το VMRO, πάντως σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκάλεσε τον Ζάεφ να προχωρήσει σε ανοιχτή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει η συνταγματική αλλαγή και συνακόλουθα η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, ακολούθως επανορίσθηκε για τις 4 και πλέον πάει για τις 10 το βράδυ. 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Είχε προηγηθεί  ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε. μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.

Τις πληροφορίες ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την  απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών μετέδωσαν νωρίτερα  ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνταν ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές. 

Ζυμώσεις και καταγγελίες από την αντιπολίτευση

Το VMRO  δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι είχε ζητήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.

Όταν ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ερωτήθηκε για τις φήμες ότι επτά βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, ο Μιλοσόσκι υποστήριξε ότι μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι η βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού.


Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας τουλάχιστον δύο βουλευτών

Νωρίτερα, ο Μιλόσοσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.


Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία

Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Χαμοοοοοοος

Τώρα .. Η ταρίφα στο δείπνο ζαεφ έφτασε τα δύο εκ.ευρω για να ψηφίσει ένας βουλευτής που έδειξε στοιχεία!!! Σκέψου πόσα πήρε ο Τσίπρας που έχει σκυλιασει..

Αποθέωση της δημοκρατίας !!

Και τώρα έχει πλάκα να βγει κάποιος που προσδιορίζεται ως αριστερός να πει... Πιστεύουμε στην δύναμη των λαών που μακρυά από ξένες εξαρτήσεις και παρεμβάσεις απόφασιζει για την τύχη του !! Γιατί εάν θυμάστε τόσα και τόσα χρόνια έτσι έλεγαν και τώρα δουλεύουνε για αφεντικά και ισχυρούς. Αυτή είναι ιναι η αριστερά, αυτό ακριβώς που βλέπετε και ζείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μια αριστερη κυβέρνηση.

Και μετά....

....αφού φύγει ο Ζαεφ....θα ξαναλλαξει επαναφέροντας τα αλυτρωτικά τους;;;;

ΠΩΣ ΛΕΝΕ

ΤΟ ΠΟΛΟΝΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ???? полониум

ελασσονα

πολονιε

@@

πολονοφσκι

Α

Σε μας είχε εξασφαλιστεί η πλειοψηφία προτού καν γραφτει η συμφωνία.. τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο..

Λ... ΘΣΝΚ

250000 ευρώ....... το ποσό μικρό.... μπορεί να το δώσει και η πλευρά πού θέλει το όχι σε όλους της αντιπολίτευσης........ έξι με επτά ψηφία θα είναι το κόστος τού κάθε επί πλέον ναι......

Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ πρώην ΠΑΣΟΚ).

Μόλις ολοκληρωθούν οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες στη γειτονική Χώρα, θα αποφασιστεί η ψηφοφορία στη Βουλή και μόνο τότε. Εννοείται ότι ο Πρωθυπουργός Ζάεφ θα αποφασίσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μόνο εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία ψήφων. Κατά συνθήκη, η ιδανική ώρα για να γίνει η ψηφοφορία θα είναι μετά τα μεσάνυχτα, είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή το βράδυ. Η γέννηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι προ των πυλών. Εμείς, σαν συμπατριώτες Αθηναίοι των Νότιων Μακεδόνων (πλέον) στηρίζουμε την όλη διαδικασία και χαιρετίζουμε το νεοσυσταθέν γειτονικό Κράτος. Αυτές τις ημέρες έχουμε όλο ωραίες ειδήσεις. Εμείς οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ χθες 18 Οκτώβρη γιορτάσαμε τη μεγάλη επέτειο της ιστορικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981, όταν ξεκίνησε η αναγέννηση της Πατρίδας μας και αυτές τις ημέρες έχουμε την επικύρωση της γέννησης του Κράτους που είναι ο Βόρειος γείτονάς μας. Μπορεί η αρχηγός μας Φώφη Γεννηματά να μην ψηφίσει στη Βουλή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως με τις ψήφους του Ποταμιού η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί. ΚΙΝΑΛ σημαίνει Δύναμη. Κατά τα πρότυπα του ιστορικού συνθήματος «ΠΑΣΟΚ και Νεολαία για μια Ελλάδα Νέα», το νέο σύνθημα είναι «ΚΙΝΑΛ Μακεδονία Βαλκανική Ευκαιρία». Στις εκλογές του 2019 όλοι ψήφο στο ΚΙΝΑΛ, τον Παύλο Γερουλάνο και το Γιάννη Σγουρό!

ΚΩΣΤΑΣ

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΒΡΕ ΟΥΣΤ

Άντε βρε,

και από`μάς καλή αποτυχία, με τις ευχές μας ολόψυχα!

Uncle Sam

Thanks, but wishes are useful only when certainty isn't an option. :)

Spy

Οπως καταλάβατε, στά Σκόπια, τόν πλειστηριασμό τόν λένε.. πλειοψηφία. Υγ.. καμιά σχέση μέ τήν Ελληνική γλώσσα. Τζάμπα ανησυχούμε λοιπόν ;-)

ο0

που καταντήσαμε, να περιμἐνουμε μήπως και δεν το ψηφισουν οι Σκοπιανοί

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

state_cyprus_turkey

«Όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου», ανέφερε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους

marshall_main

Έρευνα σοκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια - Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μάρσαλ και ειδικότερα οι ατόλες του Μπικίνι και του Enewetak, αποτέλεσαν πεδία δοκιμής για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ από το 1946 έως το 1958