ΗΠΑ: Φόβοι ότι το ανώνυμο άρθρο στους New York Times μπορεί να προκαλέσει έκρηξη... παράνοιας στον Τραμπ!

trump-monos-tou

Tώρα ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε διαφωνία που θα έχουν οι σύμβουλοί του, κι αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπεις

Αρκετοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, αλλά κι εντός του Λευκού Οίκου που συμφωνούν σε ιδιωτικό επίπεδο με την κίνηση του ανώνυμου αξιωματούχου της κυβέρνησης να δημοσιεύσει το επικριτικό άρθρο στην εφημερίδα “The New York Times.”

Από την άλλη μεριά, επισημαίνουν ότι το δημοσιευμένο άρθρο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, πυροδοτώντας τις χειρότερες αντιδράσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει το “Politico.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι εργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, να δρομολογήσουν εξελίξεις στον τομέα του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και να διαβεβαιώσουν τους πολιτικούς συμμάχους του κόμματος, έναντι των εριστικών διαθέσεων του προέδρου Τραμπ κι αναφορικά με την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα, εργάζονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών ελλειμμάτων, αλλά και των ανοιχτών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Οι ίδιοι άνθρωποι που εργάζονται για την προώθηση των παραπάνω θεμάτων, δήλωσαν ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου άρθρου στους NY Times μπορεί να δώσει κίνητρο στην παρανοϊκή συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η δημοσίευση του άρθρου στην λογική του Τραμπ, μπορεί να έχει τον χαρακτήρα απόδειξης ότι τον υπονομεύουν οι δικοί του άνθρωποι, όπως υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους, περισσότεροι από δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι. Μεταξύ αυτών κι εννέα γερουσιαστές.

“Κατά μία διάσταση, ενισχύει το μήνυμα που ο ίδιος στέλνει εκεί έξω, ότι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων εντός της γραφειοκρατίας στην Ουάσινγκτον που είναι διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούν μαζί του. Νομίζω ότι (το δημοσίευμα) πετυχαίνει τον σκοπό που είχαν αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τζον Θουν που είναι μέλος της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων.

Τώρα, ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε διαφωνία που θα έχουν οι σύμβουλοί του, σχετικά με επικείμενες αποφάσεις και κινήσεις του.

“Αυτό που έκανε ο άνθρωπος αυτός (δημοσιεύοντας το άρθρο) καταστρέφει ουσιαστικά την προσπάθεια ελέγχου των κινήσεων του Τραμπ και θα τον τρελάνει στην κυριολεξία. Τώρα άμα πεις στον πρόεδρο, ‘βλέπω που θέλετε να πάτε, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα,’ εκείνος θα σκεφτεί, ‘ώστε εσύ το έγραψες αυτό,’” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ακόμη και μερικοί από αυτούς που ασκούν δημόσια κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν την αξία που είχε η δημοσιοποίηση του άρθρου, πέρα από το να γνωστοποιήσει ότι έχει συζητηθεί ιδιωτικά μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον, από την προεδρική εκλογή του Τραμπ και μετά, εντός των τελευταίων δύο χρόνων.

“Δεν είμαι υποστηρικτής των ανθρώπων που δρουν ανώνυμα. Εάν έχεις κάτι να πεις, πες το κοιτώντας στην κάμερα. Μίλα άμεσα στους ανθρώπους. Όταν το διάβασα, για μένα, δεν υπήρξε κάτι καινούργιο,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, που ασκεί συχνά κριτική στον πρόεδρο Τραμπ. “Όποιος από εμάς έχει συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί εκεί,” πρόσθεσε ο ίδιος.

“Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο που προσπαθούν να περιορίσουν τον παρορμητικό χαρακτήρα του,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπεν Σέις (Νεμπράσκα) στην διάρκεια μιας χθεσινής ραδιοφωνικής εκπομπής “Δεν καταλαβαίνω την ηθική κάποιου που γράφει ένα τέτοιο άρθρο, καθώς όπως γίνεται κατανοητό σε εμένα, θα προκαλέσει περισσότερη παράνοια,” πρόσθεσε ο Σέις.

Μία σειρά Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ αυτών, ο Κόρκερ, ο Σέις, αλλά κι ο Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ (Αριζόνα) εκφράζουν συχνά και δημόσια τα παράπονα που έχουν από τον Τραμπ.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη του Κογκρέσου προτιμούν να εκφράζονται ιδιωτικά για την ερειστική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, εργάζονται σιωπηρά για την προώθηση νομοθετικού έργου, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, από τις θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος Τραμπ.

Το ανώνυμο άρθρο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ αντιστάθηκε σε διπλωματικές προσπάθειες ώστε να απαντηθεί κατάλληλα, η ρωσική επιθετικότητα. Μεταξύ αυτών και η κίνηση απέλασης Ρώσων κατασκόπων σε αντίδραση για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στην Βρετανία. Τελικά όμως, ο πρόεδρος συμφώνησε με τους υψηλόβαθμους συμβούλους του, για την εφαρμογή των μέτρων.

Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, προσπάθησαν επίσης να επιβάλλουν νέες πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, τον Ιούλιο του 2017, χωρίς ωστόσο να προσπαθήσουν να καρπωθούν την αντίθεσή τους, στις επιλογές του πρόεδρου Τραμπ.

Ο Γερουσιαστής Φλέικ από την πλευρά του, δηλώνει ότι έχει εντυπωσιαστεί από το πολιτικό σθένος του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, που αρνείται να παραιτηθεί παρά τις διαρκείς φραστικές επιθέσεις και προσβολές που δέχεται από τον πρόεδρο Τραμπ.

Αντίθετα, δεν τον εντυπωσιάζει η επιλογή του κυβερνητικού αξιωματούχου να επιτεθεί ανώνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

“Αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό, είναι ότι γίνεται ανοιχτά: Τζεφ Σέσιονς. Έχουμε έναν πρόεδρο που του δίνει οδηγίες να προφυλάξει τους φίλους του και να τιμωρήσει τους εχθρούς του κι ο Τζεφ λέει όχι. Αυτό είναι το μοντέλο αντίδρασης που προτιμώ κι ελπίζει να το κρατήσει,” επεσήμανε ο Φλέικ.

Από την άλλη μεριά, τέτοια επεισόδια αντίδρασης κατά του Τραμπ έχουν να εμφανιστούν από την περίοδο της διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, όταν δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι σύμβουλοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπέγραφαν γράμματα διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους στον Τραμπ, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν ήταν κατάλληλος για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων.

“Ουσιαστικά, ο κύριος Τραμπ δεν έχει τον χαρακτήρα, τις αξίες, αλλά και την εμπειρία για να είναι πρόεδρος,” ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις επιστολές.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δεν υπέγραψαν τις επιστολές αυτές. Κυρίως, όσοι ασχολούνται με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά κι εκλεγμένοι αξιωματούχοι. Αυτό, όμως δεν τους εμπόδισε να συνταχθούν με την κρατούσα άποψη μεταξύ των περισσότερων Ρεπουμπλικάνων, τόσο στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όσο και μετά την εγκατάσταση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η διαφορά είναι ότι όσοι υπέγραψαν τις επιστολές δημοσίως αποκλείστηκαν από την ανάθεση καθηκόντων στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενώ εκατοντάδες στελεχών τα οποία είχαν τις ίδιες απόψεις, αλλά δεν τις είχαν εκφράσει δημοσίως στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ανέλαβαν καθήκοντα στην κυβέρνηση Τραμπ.

Η ουσιαστική πολιτική συνέπεια από το γεγονός αυτό, είναι ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η παρούσα κυβέρνηση έχει στελεχωθεί από εκατοντάδες στελέχη στα διάφορα επίπεδα άσκησης της εξουσίας, τα οποία επιλέχθηκαν για την πίστη τους στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, έχουν χαμηλή εκτίμηση για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε γενικότερο επίπεδο, παρά το γεγονός της διαφωνίας τους με την δημοσίευση του άρθρου, που έφερε στην επικαιρότητα την σιωπηλή εξέγερση κατά του Τραμπ, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν δοκιμάσει τις δικές τους τακτικές προκειμένου να περιορίσουν το ωμό στυλ των παρεμβάσεων του Αμερικανού προέδρου.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να πουν στον Τραμπ να σταματήσει τα αυθόρμητα σχόλια και τις αναρτήσεις που κάνει στο Twitter. Σε ένα από τα τελευταία μηνύματά του, ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε θέμα “προδοσίας” κι απαίτησε από τους Times την δημοσιοποίηση του ονόματος του ανώνυμου αξιωματούχου. Στην τοποθέτησή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας.

“Μερικοί από εμάς, έχουν δώσει στον πρόεδρο φιλικές συμβουλές σχετικές με τον λογαριασμό του στο Twitter. Ο ίδιος, έχει πειστεί ότι τον βοήθησε στην προεδρική εκλογή του,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Τζον Κόρνιν.Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (15)

wtf

Ειναι πασιφανες οτι η δηθεν 'δημοκρατικοι' της Αμερικης, κατι αναλογο του Συριζα εδω, εχουν βαλει ολα τα μεσα για να ριξουν τον Τραμπ που τους εχει χαλασει τα σχεδια αφου ολοι υπολογιζαν σε ανετη νικη της Χιλαρυ. Ειναι πολλα τα λεφτα Αρη, και ο Τραμπ τα εχει κοψει απο αυτους που χρονια σαν 'δημοκρατικοι' ειχαν αποκλειστικοτητα στη διανομη τους. Θα επιστρατευσουν fake news, κιτρινη προπαγανδα, σεξουαλικα σκανδαλα, ακομα και το δηθεν περουκινι στην προσπαθεια να διωξουν τον Τραμπ. Βεβαια το οτι ειναι περισσοτερο δημοφιλης στον μεσο αμερικανο εργαζομενο τωρα ο Τραμπ λογω των μετρων που εχει λαβει για την τονωση της αμερικανικης οικονομιας τους κανει πιο δυσκολο το εργο αλλα αυτοι οι 'αριστεριστες' δηθεν δημοκρατες δεν προκειται να σταματησουν αν δεν καταφερουν να διχασουν την Αμερικη, κατι οπως γινεται με τον Συριζα σημερα στην Ελλαδα!

@wtf

Τί πίνεις ρε μεγάλε; Όποιος δεν συμφωνεί με τον Τραμπάκουλα είναι αριστερός και "Συριζαίος"; Πλάκα έχετε ναζίδια...

Μιλ Μπαρντον

Ενω οποιος τον υποστηριζει ειναι ακροδεξιο ναζιδι. Δε τα κοιτας τα χαλια σου πρωτα !

@Μιλ Μπαρντον

Εφόσον υποστηρίζεις αυτόν τον φασίστα πώς αλλιώς θες να σε πω; "Δημοκράτη";

456

Don't worry Bill, ένα κακομαθημένο είναι που τριγυρνάει στα σχόλια κάτω απ' τα άρθρα και κάνει αυτό που φοβάται να κάνει στην πραγματική ζωή: Να βρίζει στα μούτρα του άλλου. Μπροστά απ' το pc ξέρει και η γιαγιά μου να κάνει τον νταή βέβαια. Είναι τόσο ασήμαντος που ούτε σταθερό nickname δεν έχει.

Τι μπορεί να κάνει ένα άρθρο;

να προσέχεται. Πολύ ισχυρό όπλο το άρθρο. Πως και δεν χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα.

Vasileios

Πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Δεν πρέπει να επηρεαστεί η διαύγεια και το αυτεξούσιο της κυβέρνησης. Η ανώνυμη πηγή πρέπει να βρεθεί προτού αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αυτός ο ανήθικος άνθρωπος εξαφάνιζε διατάγματα για να μην υπογραφούν, που μόνο χειρότερα τα έκανε και το γνώριζε πολύ καλά αυτό προτού τα δημοσιεύσει. Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει η κυβέρνηση Τραμπ.

Για δέσιμο!

ΤΩΡΑ είναι που θα του προκαλέσει την παράνοια; Ο άνθρωπος είναι ψυχοπαθής καραγκιόζης!

456

Μια το ανώνυμο άρθρο, μια το σχόλιο σου δεν ξέρει που να κρυφτεί τώρα! Τον αποτέλειωσες! Είσαι σπουδαίος!

Προς τη μαϊμού χειροκροτητή της πορτοκαλιάς μαϊμούς-Τράμπ

Έχω άμμο για να κάνει η γάτα μου την ανάγκη της, τράβα να χώσεις το κεφάλι σου μέσα! Δεν ξέρω αν είμαι σπουδαίος ή όχι, αυτό που ξέρω είναι ότι εσύ ζεις σε σπηλιά τόσο καιρό και δεν μαθαίνεις τα νέα. Για την ψυχιατρική γνωμάτευση γιατρών του Χάρβαρντ δεν έχεις ακούσει τίποτα, έτσι;;; Ξέρω "δεν πιστεύεις" στις "ελιτ", ως πλέμπα που είσαι, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν σε πονάει!

456

Είναι στον κώδικα της Ιατρικής δεοντολογίας ποτέ να μην δίνεις γνωμάτευση για "ασθενή" εξ αποστάσεως, πόσο μάλλον από τηλεοράσεως. Βέβαια εσύ συνέχισε να παίζεις με το γατάκι σου. Συγνώμη που σου το χαλάω αλλά δεν πρόκειται να πέσει πρόεδρος με τέτοιες αλχημείες. Για αυτά που αποκαλείς όποιο δεν σ'αρέσει μαϊμού δεν έχω να σου πω τίποτα. Έπρεπε να σου τα μάθει η μαμά σου παλιά, τώρα είναι αργά.

Ο ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ;

Ω ΛΑ ΛΑ

Τί σχέση έχει αυτό που λες με το άρθρο;

Ως συνήθως ρίχνουμε τη μπάλα στην εξέδρα! Συνηθισμένη τακτική των λαικιστών...

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΕΣΕΙΣ ΧΤΕΣ ΔΙΝΑΤΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

@Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ποιοί είμαστε οι "εμείς" ρε μπαγλαμά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20835511

Η Ουάσινγκτον επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας της Βενεζουέλας και των θυγατρικών της – Αιτία των κυρώσεων ήταν η σύλληψη ενός συμβούλου του Χουάν Γκουαϊδό