Κινεζικό ΥΠΕΞ: Η σταθερότητά και η ανάπτυξη της Τουρκίας ωφελούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα

aaaaaaaaa-xichina-turket

«Η Κίνα πιστεύει πως η Τουρκία έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τις προσωρινές οικονομικές δυσκολίες και ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να περιορίσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του

Ηθική στήριξη προσέφερε στην Τουρκία, η Κίνα, την ώρα που η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νομισματική κρίση και αμερικανικές κυρώσεις, λέγοντας πως πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις «προσωρινές» οικονομικές δυσκολίες της, μια δήλωση που αποτελεί το πρώτο σχόλιο του Πεκίνου για το θέμα.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου καθώς η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ προστέθηκε στις απώλειες που οφείλονταν σε ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Σε μια σύντομη δήλωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει επισημάνει τη «νέα κατεύθυνση» της τουρκικής οικονομίας και των σχέσεών της με το εξωτερικό.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική αναδυόμενη χώρα της αγοράς και η σταθερότητά της και η ανάπτυξή της ωφελούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε το υπουργείο.

«Η Κίνα πιστεύει πως η Τουρκία έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τις προσωρινές οικονομικές δυσκολίες και ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να περιορίσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε αναφερόμενο στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η κρατική Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (Industrial and Commercial Bank of China Ltd) υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 3,8 δισ. δολαρίων -- μια προφανής αναφορά σε δημοσίευμα κινεζικού κρατικού μέσου ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα) ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η τουρκική ICBC υπέγραψε μια συμφωνία 3,8 δισ. δολαρίων σε φόρουμ στην Άγκυρα, αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Κίνα πάντα υποστηρίζει την επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και την υπογραφή συμφωνιών με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Εκπρόσωπος της ICBC δήλωσε πως στην τουρκική μονάδα της υπογράφηκαν μνημόνια συνεννόησης για συνεργασία σε υποδομές, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των 3,8 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα και η Τουρκία αναπτύσσουν όλο και πιο στενούς δεσμούς αφότου άφησαν πίσω τους μια διένεξη για τη μεταχείριση από την Κίνα της εθνότητας των Ουιγούρων, τουρκόφωνων μουσουλμάνων που ζουν στη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιαντζιάνγκ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1AY3EL

Με δείγματα DNA προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τις σορούς - Πάνω από 1.000 αγνοούμενοι - Σχεδόν 10.000 κατοικίες καταστράφηκαν, ενώ το τοξικό νέφος σε απόσταση 130 χλμ - Αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις 

17430172

Κι ενώ η γαλλική -και ευρωπαϊκή- κεντροαριστερά δεν περνά και τις πλέον λαμπρές της ημέρες, η πρώην προεδρική υποψήφιος Σενγκολέν Ρουαγιάλ προσφέρεται να τη σώσει – Η Σενγκολέν Ρουαγιάλ σκέφτεται να κατεβεί στις ευρωεκλογές 

20302314

Ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγειας και διεκδικητής της ηγεσίας του CDU εκφράζει επιφυλάξεις για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση – Προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα 

gkremos_dogs_1

Το βίντεο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο - Κύμα οργής από χρήστες του διαδικτύου, πολιτικούς, Ισπανούς καλλιτέχνες και φιλοζωικές οργανώσεις -  Έκκληση να αλλάξει η νομοθεσία για το κυνήγι

20