Συρία: Συμφωνία για παράδοση των ανταρτών σε περιοχή κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν

Syria

Οι αντάρτες ελέγχουν από το 2012 το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Κουνέιτρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και την ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την περιοχή αυτή από το κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν

Οι αντάρτες της συριακής επαρχίας Κουνέιτρα, η οποία συνορεύει με το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, θα παραχωρήσουν τα εδάφη που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη συριακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που συνήφθη με τη Ρωσία, σύμμαχο της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες ελέγχουν από το 2012 το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Κουνέιτρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και την ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την περιοχή αυτή από το κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

"Η συμφωνία προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός, την εγκατάλειψη (από τους αντάρτες) του μεσαίου και βαρέος πυροβολικού και την επιστροφή των κυβερνητικών θεσμών", διευκρίνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο του εδάφους που βρίσκεται στην ζώνη ασφαλείας, πρόσθεσε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες που αρνούνται να δεχθούν την συμφωνία θα μπορούν να μεταβούν στο έδαφος που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Ένα μέλος της αντιπροσωπείας των ανταρτών που μετείχε στις συνομιλίες επιβεβαίωσε στο AFP ότι επετεύχθη συμφωνία για να επιτραπεί στις κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δηλώσει πότε η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, η συμφωνία επιτρέπει στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν τις θέσεις που είχαν πριν από το 2011, τη χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συμφωνία αυτήν δεν περιλαμβάνονται τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Μια άλλη συμφωνία που συνήφθη στις 6 Ιουλίου από τη Ρωσία είχε επίσης οδηγήσει στην συνθηκολόγηση των ανταρτών στην γειτονική επαρχία Ντεράα.

Η σύγκρουση στη Συρία που άρχισε το 2011 περιπλέχθηκε στη συνέχεια με την ανάμειξη ξένων χωρών και τζιχαντιστικών οργανώσεων σε ένα έδαφος που κατακερματιζόταν ολοένα και περισσότερο. Σε αυτόν τον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι και εξαιτίας του έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εκατομμύρια άλλοι για να πάνε σε άλλα μέρη της χώρας ή να φύγουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lira

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ

kroyazieroploio-photo-ena

Έφτασε με ασφάλεια στο λιμάνι του Μόλντε - Επιπλα έφευγαν από την μια μεριά στην άλλη και έπεφταν πάνω στον κόσμο - Ένα κύμα έσπασε την πόρτα και μπήκαν νερά παντού, δεν έχω φοβηθεί περισσότερο στη ζωή μου, είπε ένας επιβάτης - Από τους συνολικά 1373 επιβάτες, οι 479 μεταφέρθηκαν στην ξηρά με ελικόπτερα εν μέσω καταιγίδας 

3
greekgerman

Μία νηφάλια ματιά στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας τον περασμένο αιώνα δίνει ο συλλογικός τόμος «Ο «μακρύς ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας» των εκδόσεων «Επίκεντρο». Ένα πολυκύμαντο παρελθόν, οδηγός για το μέλλον