Το Ισραήλ είναι «Εβραϊκό κράτος» και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας

netaniaxous

Ορισμένοι ισραηλινοί άραβες βουλευτές φώναζαν κι έσχιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε την Πέμπτη έναν νόμο που ορίζει ότι μόνο στους Εβραίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα, κάτι που μέλη της αραβικής μειονότητας αποκάλεσαν ρατσιστική απόφαση που μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς απαρτχάιντ.

Ο νόμος περί «εβραϊκού έθνους-κράτους», υπέρ του οποίου είχε ταχθεί η δεξιά κυβέρνηση, εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, ενώ δύο από τα 120 μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου απείχαν, έπειτα από πολύμηνες πολιτικές αντεγκλήσεις. Ορισμένοι ισραηλινοί άραβες βουλευτές φώναζαν κι έσχιζαν αντίγραφα του κειμένου μετά την ψηφοφορία.

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του Κράτους του Ισραήλ», ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον των κοινοβουλευτικών μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο νόμος, που κάθε άλλο παρά έχει απλά συμβολική σημασία, εγκρίθηκε λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ορίζει πως «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του Εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση σε αυτό».

Ο νόμος καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα «ειδικό καθεστώς», επιτρέποντας πάντως τη συνέχιση της χρήσης της σε κάποιους κρατικούς θεσμούς.

Οι Ισραηλινοί Άραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατ., είναι περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ (9 εκατ.).

Οι προηγούμενες εκδοχές του κειμένου ήταν ακόμα πιο ακραίες: επικριτές του εντός κι εκτός χώρας είχαν επισημάνει πως προωθούσε ανοιχτά διακρίσεις σε βάρος των Ισραηλινών Αράβων, που καταγγέλλουν εδώ και χρόνια πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι διατάξεις του νόμου που απαλείφθηκαν από το τελικό κείμενο, έπειτα από σφοδρή μάχη που συνεχιζόταν ως την τελευταία στιγμή, και μόνο έπειτα από ενστάσεις που πρόβαλαν ο πρόεδρος της χώρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, προέβλεπαν την εγκαθίδρυση αποκλειστικά εβραϊκών κοινοτήτων και έδιναν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό κι εθιμικό δίκαιο, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχαν νομικά προηγούμενα.

Αντ' αυτών των διατάξεων, προωθήθηκε μια αρκετά πιο αόριστη διατύπωση. Το κείμενο αναφέρει πως το κράτος «βλέπει την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία» και άρα θα «ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους».

Ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις των πιο επίμαχων διατυπώσεων όμως, οι επικριτές της δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης επισημαίνουν πως ο νόμος θα βαθύνει κι άλλο το αίσθημα αποξένωσης της αραβικής μειονότητας.

«Σας ανακοινώνω με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας», δήλωσε ο Άχμεντ Τίμπι, άραβας κοινοβουλευτικός, σε δημοσιογράφους.

Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τον νόμο. «Θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τα αστικά δικαιώματα στη δημοκρατία του Ισραήλ, αλλά η πλειοψηφία έχει επίσης δικαιώματα και η πλειοψηφία αποφασίζει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

«Η απόλυτη πλειοψηφία θέλει να εξασφαλιστεί ο εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους μας για γενεές και γενεές», πρόσθεσε.

Η αραβική μειονότητα στο Ισραήλ αποτελείται κυρίως από απόγονους των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στη γη τους παρά τη σύγκρουση μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που κορυφώθηκε με τον πόλεμο του 1948 αμέσως μετά την εγκαθίδρυση του κράτους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή έφυγαν για να σωθούν.

Όσοι παρέμειναν θεωρητικά απολαύουν ίσα δικαιώματα βάσει του νόμου, αλλά τονίζουν πως αντιμετωπίζουν συνεχείς διακρίσεις, κατώτερης στάθμης δημόσιες υπηρεσίες, άδικη κατανομή πόρων για την παιδεία, την υγεία, τη στέγη.

Στη Μααλότ Ταρσίχα, έναν δήμο στο βόρειο Ισραήλ που δημιουργήθηκε με την ένωση της εβραϊκής πόλης Μααλότ και της αραβικής πόλης Ταρσίχα, το κυρίαρχο αίσθημα μεταξύ των περισσότερων Αράβων ήταν η οργή.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας ρατσιστικός νόμος από μια ακροδεξιά κυβέρνηση που θεσπίζει ριζοσπαστικούς νόμους και φυτεύει τον σπόρο για να δημιουργηθεί ένα κράτος απαρτχάιντ», σχολίασε ο γιατρός Μπασάμ Μπισάρα, 71 ετών.

«Ο σκοπός αυτού του νόμου είναι (να εφαρμοστεί) μια πολιτική διακρίσεων. Θέλουν να ξεφορτωθούν τους Άραβες εντελώς», υποστήριξε ο Γιούσεφ Φαράζ, 53 ετών, από το κοντινό χωριό Γιάνουχ, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι. «Οι Ισραηλινοί θέλουν να καταστρέψουν όλες τις αραβικές θρησκείες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Adalah, το νομικό κέντρο για τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας στο Ισραήλ, χαρακτήρισε τον νόμο αυτό μια απόπειρα να επιβληθεί «η ανωτερότητα μιας εθνοτικής ομάδας», διά της προώθησης «ρατσιστικών πολιτικών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ισραήλ = Πρότυπο για την Ελλάδα

Δεν τολμώ να διαβάσω το κείμενο, γιατί θα κλάψω με την κατάντια του κράτους της Ελλάδας της Μεταπολήστευσης. Η σύγκριση θα ήταν συντριπτική ! Χίλια μπράβο στο Ισραήλ, που πράττει το αυτονόητο για ένα έθνος που θέλει να ζήσει, που δείχνει πως η επιβίωση των κρατών γίνεται με ολομέτωπη αντιμετώπιση των εχθρών τους. Χίλια μπράβο στο Ισραήλ που εξακολουθεί να τηρεί την παράδοση του Σαμψών : ή θα ζήσει αυτό ή θα πεθάνει μαζί με τους εχθρούς του.

Γανυμήδης

Με το δικό σου άρρωστο σκεπτικό η ανθρωπότητα δεν θα υπήρχε πρό πολλού! Ο σκοπός μας σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι να καταστρέφουμε το οικοσύστημα και να προκαλούμε πόνο στην ανθρωπότητα, αλλά ο άνθρωπος σαν έλλογο ον πρέπει να φροντίζει για την έντιμη συνήπαρξει όλων τον ανθρώπων ισορροπώντας την υπαρξής μας στον πλανήτη! Όσο για το "Ισραήλ = Πρότυπο για την Ελλάδα" είναι αστείο και γελοίο! Ο Έλληνας είναι απλός, αυτάρκης κοινωνικός ελεύθερος και ισορροπημένος άνθρωπος! Δεν μπορείς να τον συγκρίνεις με τον φασκιωμένο Εβραίο, που είναι μισητός σε όλο τον πλανήτη! Κατέστρεψε το οικοσύστημα έκανε τον πλανήτη σκουπιδότοπο με βρωμιές που παράγουν τα μονοπώλιά τους μέσω των πολυεθνικών! Απέκτησαν ισχύ εις βάρος της ίδιας της ύπαρξής μας αφαιρώντας την χαρά μας! Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, εκδηλώνεται μέσω της ομαδικής εθνικο-κοινωνικό-θρησκευτικής διαταραχής που ταυτίζεται με τον αυτισμό, με επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά! Είναι μιά ομαδική κοινωνική ανωμαλία που αντανακλά το ομαδικό ασυνείδητο του λαού! Ο κοινωνικός αυτισμός ειναι μιά ψυχιατρική νόσος που εντάσσεται στην κατηγορία των ομαδικών αναπτυξιακών διαταραχών για αυτό το λόγο ονομάζονται διάχυτες! Αυτές οι εγωιστικές πολιτικές πρακτικές του Ισραήλ αντανακλούν τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας στην χώρα! Ο εθνικο-κοινωνικό-θρησκευτικός αυτισμός συνδέεται στενά με τον ψυχικό σωματικό τραυματισμό των πολιτών απο την παιδική ηλικία, με συνέπεια οι πολίτες να αναπτύσσουν έναν κρυφό αλλοπρόσαλλο κομπλεξικό χαρακτήρα!

Golden mean

Dear Bibi (ανάμεσα στα χαρίσματα που διαθέτεις) & IQ 190... έχεις καταφέρει όσα έχεις καταφέρει. Μία "παράπλευρη" παρενέργεια των κατορθωμάτων σου, είναι ότι πλησιάζεις να ξεπεράσεις (σε διάρκεια θητείας) την μυθική μορφή του Ιδρυτή Μπέν Γκουριόν... (ύβρη ; βλασφημία ; )... Πιθανότατα η πραγματική αιτία για την οποία σε παρενοχλούν εντόνως με αστείες κατηγορίες. Χωρίς να είμαι Σολομών θα πρότεινα αν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι... να συνεχίσεις να υπηρετείς επ' αόριστον... αλλά ο καταγεγραμμένος χρόνος ως Πρωθυπουργού... να σταματήσει να προσμετράται 1 ημέρα πρίν ισοφαρίσει την θητεία του Ιδρυτή...

Την ίδια ώρα η Ελλάδα,πιο ανοιχτή χώρα,αναγνωρίζει μακεδονική και τουρκική.

Διαφορετικές φιλοσοφίες.

Λογικο

Κι επομενο. Η αρχη της πλειοψηφιας ειναι βασικο συστατικο της Δημοκρατιας. Απο που κι ως που θα κυβερναει η μειονοτητα, ή εστω θα συμμετεχει κατα 50% στις κρατικες αποφασεις.... Το αυτονοητο γινεται. Οχι οπως εδω.

F.

Μετα την παγκοσμιοποίηση, τις προπαγάνδες των ΜΜΕ περι politically correct και τις χρηματοδοτήσεις του Σόρος και των ομοίων του για την κατάλυση της Ευρώπης απο τους μετανάστες παράλληλα με τους υποκινούμενους πολέμους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ ορίζει τον εαυτο του ως αμιγώς εθνικό κρατος και ως τέτοιο επιβάλει με τη βια την πολιτική του στα πράγματα χωρις κανένας να αντιδρά στις πρακτικές που εφαρμόζει.

Χ

Είσαι ξεροκέφαλος και δεν μαθαίνεις! Αν σε δωροδοκούσαν και εσύ δεν θα μιλούσες!

ass

Σοβαρό Κράτος το Ισραήλ,δείτε τις διαφορές με την νοτιοβαλκανική σοβιετική και μελλοντική ισλαμική μπανανία.

Γανυμήδης

Η εθνική τραγωδία Ελλάδος, Παλαιστίνης, Συρίας, Αιγύπτου, γενικά όλης της μέσης ανατολής, οφείλεται στους μεταλλαγμένους Χαζαροεβραίους των ΗΠΑ, όπου μέσα από τον καπιταλισμό ασκούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας! Τον 8ον μχ. αιώνα μια ομάδα Εβραίων κατάφεραν να διεισδύσουν στην εξουσία των Χαζάρων που ήταν ένα μωσαικό Μουσουλμάνων, Εβραίων και Χριστιανών και να τους προσηλυτίσουν στον Ιουδαϊσμό. Κατά τον 13ον αιώνα οι μεταλλαγμένοι Εβραίοι εκμεταλλεύονται τους δρόμους που ανοίγουν με τις επιδρομές τους οι Μογγόλοι της "Χρυσής Ορδής" διεισδύοντας μέχρι την Ευρώπη, συνδέοντας εμπορικά την Ευρώπη με την Ασία, οι δρόμοι ουσιαστικά που ανοίγουν οι Μογγόλοι διέτρεχαν όλη την Ασία έως την Κινεζική επικράτεια! Αποκτώντας μεγάλο πλούτο οι Χαζαροεβραίοι σιγά σιγά διεισδύουν μέσα στην εξουσία της Ευρώπης! Δεν είναι καθόλου τυχαία η πτώση του Βυζαντίου με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. To 1492 με το διάταγμα της Ισπανίας υποχρέωσαν τους Σεφαραδίτες Εβραίους είτε να γίνουν καθολικοί είτε να απελαθούν, πολλοί πήγαν στην Αμερική, τους πιο πολλούς όμως τους δέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, διότι στην ουσία ελέγχονταν απο τους Χαζαροεβραίους, αυτό ισχύει μέχρι σήμερα! Στην συνέχεια τον 18ον αιώνα ροκανίζοντας την Ευρωπαική αριστοκρατία, εξοντώνοντας την φεουδαρχία στην Ευρώπη θα κάνουν το νέο χρηματοπιστωτικό οικονομικό σύστημα όπου θα γεννηθεί ο σημερινός καπιταλισμός με τον γιο του τον ιμπεριαλισμό! Με την οικονομική υπεροχή και μέσω της δωροδοκία διείσδυσαν σε όλα τα πολιτικά επίπεδα του πλανήτη, βρίσκοντας την ευκαιρία το 1948 θα δημιουργήσουν το έθνος του Ισραήλ, εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους που ήταν φυλετικά αναμεμειγμένοι με τους Ισραηλίτες, δηλαδή τους Αραβοισραηλίτες, οι οποίοι φυλετικά έχουν πιο πολύ σχέση με τους πραγματικούς Ισραηλίτες!

killah killeh

δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλουν να κάνουν οι μουσουλμάνοι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και ας μην είναι οι πατρίδες τους . Μπράβο στους Ισραηλινούς που απαντάνε στο μαχαίρι με μαχαίρι.

Όταν μιλαμε

...για οργανωμένο κράτος Εμείς χαϊδεύουμε ιμάμηδες και τσιράκια του Ερντογάν...δεχόμαστε και τον Ισλαμοεποικισμο για τα ψίχουλα της Μέρκελ....

ΝΙΚΟΣ

Για να είμαστε δίκαιοι οι αράβες ζητούν να επιστρέψουν στο ισραήλ 6 εκατομμύρια άραβες που έφυγαν το 1948. Δηλαδή να καταλύσουν το κράτος εκ των έσω (αφού θα γίνουν πλειοψηφία). Οι άραβες λένε ότι αναγνωρίζουν το κράτος του ισραήλ με την παραπάνω προυπόθεση. Αναγνωρίζουν το ισραήλ αλλά όχι το δικαίωμα των εβραίων να έχουν το δικό τους κράτος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

colombia_seismos

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 58 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Armenia, με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους και 132 χιλιόμετρα βόρεια του Cali, με πληθυσμό πάνω από 2,9 εκατ. κατοίκους

000_1EZ8AX

Τρομοκρατημένη η 77χρονη γυναίκα, δέχθηκε τρία απειλητικά τηλεφωνήματα και ταξίδεψε στην Κύπρο για να απομακρυνθεί από τη Βρετανία - Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της - Πάνω από 4,5 εκατ. υπογραφές στο αίτημά της

6
idaiCambodia

Ο κυκλώνας Ιντάι έπληξε το λιμάνι Μπέιρα της Μοζαμβίκης με ανέμους ταχύτητας στα 170 χλμ την ώρα, την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν κατευθύνθηκε στην ενδοχώρα, στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και ισοπεδώνοντας σπίτια