Τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο»: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση που συγκλονίζει την Ισπανία

Τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο»: Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση που συγκλονίζει την Ισπανία

Ο 85χρονος γυναικολόγος Εντουάρντο Βέλα είναι το πρώτο πρόσωπο που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου

stolen-babies
Επί πενήντα χρόνια η Ίνες Μαντρίγκαλ από την Ισπανία πιστεύει ότι είναι ένα από τα «κλεμμένα μωρά του Φράνκο», που δόθηκε για υιοθεσία σε μία γυναίκα.

Επί μισό αιώνα η Ίνες δεν είχε κάποιο νέο από την βιολογική της μητέρα ούτε και κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υιοθετήθηκε με την συγκατάθεση της γυναίκας που τη γέννησε.

Η Ίνες ζει με την υποψία ότι είναι ένα από τα παιδιά που πουλήθηκαν στη «μαύρη αγορά» την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, μία πολιτική πρακτική που ξεκίνησε μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο. Μωρά από οικογένειες Δημοκρατικών - των ηττημένων του εμφυλίου- δίνονταν από τους φυσικούς τους γονείς για υιοθεσία σε «φίλους» του Φράνκο, δηλαδή σε πλούσιες οικογένειες, πολιτικά «αρεστές» στο καθεστώς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, τουλάχιστον δύο χιλιάδες υποθέσεις κλεμμένων παιδιών έχουν φθάσει στα χέρια των δικαστικών αρχών της Ισπανίας, ωστόσο, πιστεύεται πως τα θύματα είναι δεκάδες χιλιάδες.

Η Ινες σε παιδική ηλικία

Κλείσιμο


Συγκλονίζει η ιστορία της Ίνες Μαντρίγκαλ

Η Ίνες έστειλε στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον 85χρονο μαιευτήρα, Εντουάρντο Βέλα, τον οποίο κατηγορεί ότι την απήγαγε λίγες ώρες μετά τη γέννησή της το 1969.


Χθες, ο Εντουάρντο εμφανίστηκε αδύναμος, σε αναπηρική καρέκλα την ώρα που έξω από το δικαστήριο δεκάδες Ισπανίδες είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας «Δικαιοσύνη». Άλλες εμφανίστηκαν με άδεια παιδικά καρότσια κι άλλα κρατούσαν στα χέρια τους μωρά κούκλες...

Ο Ισπανός γυναικολόγος δήλωσε χθες ενώπιον των τριών δικαστών πως ουδέποτε έδωσε παιδί σε κάποιον κι ότι δεν είχε υπογράψει ποτέ ο ίδιος πιστοποιητικό γέννησης.

Ο Βέλα κατηγορείται ότι απήγαγε την Ίνες Μαντρίγκαλ, λίγο μετά την γέννησή της, το 1969. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 11 έτη και κατηγορίες για παράνομη κράτηση ανηλίκου και παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Η θετή μητέρα της Ίνες Μαντρίγκαλ, Ίνες Πέρεζ, προτού αφήσει τη τελευταία της πνοή, είχε αποκαλύψει το 2012 ότι ο Βέλα της χάρισε το μωρό, είχε παραδεχτεί ότι η υπογραφή στο πιστοποιητικό γέννησης ήταν δική του, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έκλεψε την Μαντρίγκαλ.

Η Πέρεζ είχε δηλώσει πως ο γιατρός της είχε δωρίσει το παιδί αφού τον βοήθησε στην φροντίδα ενός αγοριού, αρνούμενος να την πληρώσει με χρήματα. «Δεν μου έδωσε χρήματα ή λουλούδια αλλά ένα μωρό», είχε δηλώσει πριν από έξι χρόνια στο CNN.

«Δεν περιμένω ο Εντουάρντο Βέλα να μου πει ποια είναι η μητέρα μου, ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε χθες η Μαντρίγκαλ στο CNN επισημαίνοντας ότι ελπίζει η δική της υπόθεση να ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων οι οποίες έχουν παραγραφεί.

Αυτά που είναι μέχρι τώρα γνωστά για την υπόθεση της Ίνες Μαντρίγκαλ είναι τα εξής: υιοθετήθηκε από την Πέρεζ το 1969 κι έμαθε από την θετή της μητέρα την αλήθεια όταν έγινε 18 χρονών. Η θετή της μητέρα τη βοήθησε μάλιστα να βρει την βιολογική της μητέρα. Με τη δίκη του γυναικολόγου Εντουάρντο Βέλα, η Ίνες πιστεύει ότι θα μάθει περισσότερα για τη γυναίκα που την έφερε στη ζωή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης