«Η Ευρώπη θα έχει σύντομα δύο Μακεδονίες»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

«Η Ευρώπη θα έχει σύντομα δύο Μακεδονίες»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Επισημαίνουν τη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου και υπενθυμίζουν τη διαφωνία των πολιτών

zaef-tsipras-xeirapsia
«H Eυρώπη θα έχει σύντομα δύο Μακεδονίες», σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό επισημαίνοντας ότι τελικά η Αθήνα αποδέχτηκε τη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» από τον βόρειο γείτονά της ενώ τις περισσότερες φορές τονίζουν τη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

diethni-mme-1


«Όλοι οι Έλληνες βρίσκονταν χθες μπροστά στη «μικρή οθόνη» με τα κανάλια να διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να ακούσουν τα νέα από τον Αλέξη Τσίπρα.
"Οι γείτονές μας συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους :Βόρεια Μακεδονία" είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ. Με σοβαρό αλλά χαλαρό ύφος, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στους Έλληνςς πολίτες για να ανακοινώσει το τέλος της μια επικής διαμάχης, η οποία διήρκεσε 27 χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ», επισημαίνει μεταξύ άλλων το βελγικό δίκτυο RTBF που για τίτελο επιλέγει τη φράση «η Ευρώπη θα μετρά σύντομα δύο Μακεδονίες».

Κλείσιμο
Τουρκική «Daily Sabah»: Άνετοι οι Έλληνες σε συμφωνία με τη χρήση του όρου Μακεδονία

diethni-mme-2


Με αφορμή τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της σχετικά με την πολύχρονη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που έχει, όπως επισημαίνει, «ιστορική βαρύτητα». «Πολλοί Έλληνες αισθάνθηκαν ότι ο βόρειος γείτονάς τους προσπαθούσε να πάρει υπό την κτήση του την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η Μακεδονία είναι η γενέτειρα του Μέγα Αλέξανδρου», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει: «Ωστόσο, οι Έλληνες εμφανίστηκαν άνετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία που συνεπάγεται τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τον βόρειο γείτονά τους.Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα επέκριναν την τακτική αυτή του Αλέξη Τσίπρα,ακόμη και ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει μία συμφωνία που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου "Μακεδονία"».

Γαλλικό «TV5»: Εμμένει στην αντίθεσή του ο Καμμένος

diethni-mme-3


«"Βόρεια Μακεδονία"-Τελικά οι Έλληνες αποδέχτηκαν το όνομα αυτό», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο «TV5» αναφερόμενο στην επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. «Το νέο όνομα της Μακεδονίας έγινε αποδεκτό από την Αθήνα»,προσθέτει. «Ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση,ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος,εμμένει στην αντίθεσή του με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος «Μακεδονία», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Βρετανική «Express»: Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΕ

diethni-mme-4


«Τα Σκόπια θα μπορούσαν τώρα να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση», όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Express» και προσθέτει: «Η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο μπλοκ αφού τερματίστηκε μία διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα. Η προσπάθεια της "Μακεδονίας" να προσχωρήσει στην Ε.Ε σημείωσε μεγάλη ώθηση μετά τον τερματισμό της 27χρονης διαφωνίας της με την Ελλάδα για το όνομα. Η μικρή βαλκανική χώρα προσπάθησε επανειλημμένως να ενταχθεί στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, αλλά οι προσπάθειές της μπλοκαρίστηκαν από τη γειτονική Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι των Αθηνών είχαν αντιταχθεί στο όνομα "Μακεδονία", υπό το φόβο εδαφικών απαιτήσεων. Ωστόσο, Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την επίλυση της μακρόχρονης διπλωματικής διαμάχης».

Αραβόφωνο «Aljazeera»: Ο Κοτζιάς λέει ότι η συμφωνία διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων 

diethni-mme-5


Ενώ πολλοί Έλληνες είχαν διαδηλώσει στους δρόμους για να δείξουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τον βόρειο γείτονά τους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε να τονίζει ότι η συμφωνία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας, παρατηρεί το αραβόφωνο δίκτυο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης