Ερντογάν: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους Ισραηλινούς σε μία σφαγή

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους Ισραηλινούς σε μία σφαγή

«Δεν σεβάστηκαν την απόφαση 128 κρατών στον ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον έχασε τον μεσολαβητικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος - Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, πρόσθεσε

erd14-5
Σαφή θέση κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την απόφαση που ελάβαν 128 κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ουάσιγκτον και ελάχιστοι σύμμαχοί τους, δεν σεβάστηκαν.

«Η Ιερουσαλήμ, πάνω απ'όλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Στον ισλαμικό κόσμο, το αποδεχόμαστε όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Άγκυρα, καταδίκασε «τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ενθαρρύνθηκαν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας:

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη. Τονίζουμε ότι ένα τέτοιο βήμα, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κλείσιμο
Τα ψηφίσματα σχετικά με την Ιερουσαλήμ που εγκρίθηκαν κατά την Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αποδεικνύουν ότι η παράνομη αυτή ενέργεια των ΗΠΑ απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα. Επιμένοντας σε αυτή τη στάση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βλάψει τη βάση για μια λύση του πιο βασικού ζητήματος στη Μέση Ανατολή. Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβαθμίσουν τις παραμέτρους που καθιερώθηκαν κατά την ειρηνευτική διαδικασία. Καταδικάζουμε τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν από την ενέργεια των ΗΠΑ, ενάντια στους Παλαιστινίους που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ούτε η περιφερειακή ούτε η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα είναι βιώσιμες αν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα με μια μόνιμη και δίκαιη λύση και παύσουν οι άδικες μεταρρυθμίσεις προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε υγιή βάση και την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης