Γερμανία: Η Μέρκελ «παραδόθηκε» στους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση

Γερμανία: Η Μέρκελ «παραδόθηκε» στους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση

Έξι υπουργεία οι Χριστιανοδημοκράτες όσα και οι Σοσιαλδημοκράτες και τρία οι Χριστιανοκοινωνιστές - Η διάδοχος του Σουλτς στην ηγεσία του SPD, Άντρεα Νάλες, θα είναι πιθανότατα η διάδοχος της Μέρκελ στην Καγκελαρία

Γερμανία: Η Μέρκελ «παραδόθηκε» στους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματίσει κυβέρνηση
Δεκαπέντε υπουργοί θα βρίσκονται στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ για να 
κυβερνήσουν την ατμομηχανή της Ευρωζώνης- έξι από το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, έξι από τους Σοσιαλδημοκράτες και τρεις από τους Βαυαρούς εταίρους της Μέρκελ, τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι συνήφθη συμφωνία για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού», τα γερμανικά ΜΜΕ επικεντρώνουν τα άρθρα τους στην Μέρκελ που «παραδόθηκε» στους Σοσιαλδημοκράτες,την υπουργοποίηση του Σουλτς και την -όπως όλα δείχνουν - διάδοχό του,Άντρεα Νάλες,τον υπουργό Οικονομικών SPD, κύριο αντιΣόιμπλε, Όλαφ Σολτς,πρωθυπουργό του Αμβούργου και τον άγνωστο νέο αντικαγκελάριο της Γερμανίας από τους Χριστιανοδημοκράτες, Χέλγκε Μπράουν. 
 
Αφού ο Σουλτς έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD, έκρινε σκόπιμο να ορίσει άμεσα τον διάδοχό του δίνοντας το «δακτυλίδι» στην Άντρεα Νάλες, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργό Εργασίας επί Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 
Κλείσιμο
 
Το γερμανικό περιοδικό «Focus» της πλέκει το εγκώμιο επισημαίνοντας ότι θα γίνει η «ισχυρότερη γυναίκα της Γερμανίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι η διάδοχος της Μέρκελ αφότου ολοκληρώσει την θητεία της στην Καγκελαρία. 
   
Η είδηση ότι ο Μάρτιν Σουλτς υπουργοποιείται και μάλιστα στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε έκπληξη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια στους ομοϊδεάτες του αφού ο ίδιος είχε δηλώσει μετά το ταπεινωτικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ξανά με το κόμμα της Μέρκελ. 
         
Με το που έδωσαν τα χέρια, Μέρκελ και Σουλτς δέχονται καταιγισμό πυρών από τα στελέχη των κομμάτων τους, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. 
     
Η συμφωνία των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών εταίρων τους των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών αποδυνάμωσε τη Μέρκελ, η οποία δέχτηκε να τους κάνει πολλά χατίρια στο κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως εξηγεί το γερμανικό δίκτυο «N-tv».
 
Ο ηγέτης του SPD κοίταξε μόνο τον εαυτό του:συμφώνησε με την Μέρκελ αγνοώντας επιδεικτικά την άρνηση των ομοϊδεατών του να συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες. 
   
Ο Σουλτς όχι μόνο συνεργάστηκε εκ νέου με τη Μέρκελ αλλά ανέλαβε και σημαντικό χαρτοφυλάκιο την ώρα που η κομματική βάση του SPD ήταν αντίθετη σε μία νέα κυβερνητική συγκατοίκηση με το CDU. 
     
Μπορεί στην ατμομηχανή της Ευρώπης τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφώνησαν για την δημιουργία ενός νέο μεγάλου συνασπισμού, όμως όλα θα κριθούν στις 20 Φεβρουαρίου.Tότε ξεκινούν οι εργασίες του  εσωκομματικού συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών.Η νεολαία του SPD αντιδρά έντονα όπως και τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.Αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα τις ψηφοφορίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης