Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών βρέθηκε το μετρό του Παρισιού

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών βρέθηκε το μετρό του Παρισιού

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ αποκάλυψε ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα σε Γαλλία και ΗΠΑ - Δεν επιβεβαιώνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών βρέθηκε το μετρό του Παρισιού

Λίγες ώρες μετά τον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ από τζιχαντιστές της οργάνωσης Στρατιώτες του Χαλιφάτου στην Αλγερία και ενώ η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ κατά στόχων εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αποκάλυψε πως οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επίθεση σε Γαλλία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι που επικαλείται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό του Παρισιού και στο μετρό πόλεων της Αμερικής, χωρίς να διευκρινίζει ποιες.

Ο αλ-Αμπάντι ερωτηθείς αν η επίθεση αποτράπηκε απάντησε «όχι», αφήνοντας να εννοηθεί πως η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Παρόλα, αυτά ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ υποστήριξαν στο δίκτυο NBC News πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή απειλή κατά του μετρό της Νέας Υόρκης.

Κλείσιμο

Μάλιστα, στο δημοσίευμα του δικτύου αναφέρεται πως το FBI ερεύνησε την πληροφορία με μέλη των μυστικών υπηρεσιών χωρίς να εντοπίσει κάποιο στοιχείο.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία επισήμανε πως τον περασμένο μήνα υπήρχαν αναφορές για επικείμενη επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Νέας Υόρκης, ωστόσο έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν υφίστατο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Την ίδια στιγμή, η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «πρέπει να εξετάσουν οποιαδήποτε πληροφορία από τους Ιρακινούς εταίρους μας πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω δηλώσεις».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι οποιαδήποτε απειλή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και πάντα «συνεργαζόμαστε ώστε επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους εταίρους μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CBS News δήλωσαν πως ερευνούν τις αναφορές του Ιρακινού πρωθυπουργού, αλλά τόνισαν πως «δεν υπάρχει γνωστή απειλή».
Από την άλλη, το μέλος του Κογκρέσου, Πίτερ Κινγκ, σε συνομιλία του με το CBS 2 δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για επικείμενη απειλή κατά των ΗΠΑ.

«Έμαθα για τα σχέδια που το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ετοιμάζει κατά των χωρών, αλλά ειλικρινά δεν έχω ενημερωθεί (επίσημα) και το ερευνώ. Αλλά δε νομίζω πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για επικείμενη επίθεση», δήλωσε ο Κινγκ.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δεν σχολίασε τις σχετικές πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το Παρίσι ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και τα μέσα μεταφοράς έπειτα από τη φρικιαστική δολοφονία του Γκουρντέλ, ενώ καλεί τους Γάλλους υπηκόους σε συνολικά 40 χώρες, εκ των οποίων και ασιατικά κράτη, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Προσθέσαμε δέκα ακόμα χώρες στη λίστα», όπου οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Ντινιέ Λε Μπρετ.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία πραγματοποίησε δεύτερο γύρο επιδρομών στο Ιράκ, όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ.

Παράλληλα, Γάλλοι Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του βάρβαρου αποκεφαλισμού του 55χρονου Γκουρντέλ, ενώ ο Νταλίλ Μπουμπακέρ, πρόεδρος της γαλλικής επιτροπής της Μουσουλμανικής Πίστης, κάλεσε τους πιστούς να συγκεντρωθούν στο τζαμί του Παρισιού την Παρασκευή.

«Καλούμε τους φίλους μας σε μία στιγμή περισυλλογής και αλληλεγγύης», δήλωσε ο Μπουμπακέρ, έπειτα από την ανατριχιαστική δολοφονία του Γάλλου ορειβάτη.

 

 

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης