Τουρκία: Τέλος στην εκεχειρία από το PKK μετά τους φονικούς σεισμούς

Τουρκία: Τέλος στην εκεχειρία από το PKK μετά τους φονικούς σεισμούς

Η ένοπλη οργάνωση των Κούρδων τήρησε την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου

kurds_syria
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει στον απόηχο του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

Καταδικάζοντας το «νέο κύμα επιθέσεων» από τις τουρκικές δυνάμεις, η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), η οποία επιβλέπει ολόκληρο το κίνημα των Κούρδων ανταρτών συμπεριλαμβανομένου του PKK, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου την παύση των «επιχειρήσεών» του στην Τουρκία «με την προϋπόθεση ότι το τουρκικό κράτος δεν θα μας επιτεθεί», τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην νοτιοανατολική Τουρκία και χιλιάδες ακόμη στη Συρία.

Η ένοπλη οργάνωση τήρησε την κατάπαυση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Κλείσιμο
Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις κατά του PKK στην Τουρκία και το Ιράκ και πλήττει επίσης τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, οργάνωση σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το YPG κατηγορείται από την Άγκυρα ως παρακλάδι του PKK.

Η Άγκυρα έχει αναφέρει ότι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία από την Κυριακή.

Από το 1984, η σύγκρουση μεταξύ PKK και του τουρκικού κράτους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK και το YPG ότι διέπραξαν την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 81 στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου. Τα δύο κινήματα αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Αλαφούζος: Το παροπλισμένο όχημα ήταν του 2010 και δεν το χρησιμοποιούσα - Ενορχηστρώνουν συκοφαντικά δημοσιεύματα

Μήνυμα Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν θέλουμε εντάσεις... αλλά σταματήστε τώρα τους εξοπλισμούς

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην Πύλο: Μυστήριο με την ξαφνική βύθιση, 59 νεκροί και 104 διασωθέντες

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης