Αποκάλυψη SZ: Τα απόρρητα σχέδια του Πούτιν για την προσάρτηση της Λευκορωσίας

Αποκάλυψη SZ: Τα απόρρητα σχέδια του Πούτιν για την προσάρτηση της Λευκορωσίας

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επικαλείται μυστικά έγγραφα της Μόσχας - «Δείχνουν» τα τρία σχέδια της Ρωσίας για την ενσωμάτωση των εδαφών του Λουκασένκο

Lukasenko-putin-mak-1
Την Λευκορωσία φέρεται να έχει βάλει στο «μάτι» η κυβέρνηση Πούτιν, σύμφωνα με διαβαθισμένο έγγραφο της Μόσχας που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

H Μόσχα σύμφωνα με την SZ έχει στόχο να «προσαρτήσει» τη γειτονική της χώρα έως το 2030, όπως αναφέρει μυστικό έγγραφο και αναμεταδίδει η Bild. «Ο μυστικός φάκελος αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Λευκορωσίας» σημειώνει το δημοσίευμα. Ο φάκελος απαριθμεί συνολικά 17 σελίδες και φέρεται να χρονολογείται το καλοκαίρι του 2021, υπό τον τίτλο «Στρατηγικοί Στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκορωσία».

sz-putin-lukasenko-55


Τα τρία σχέδια της Μόσχας για την προσάρτηση της Λευκορωσίας

Κλείσιμο
Για την προσάρτησή της πατρίδας του Λουκασένκο, το προεδρικό γραφείο της Ρωσίας αναφέρει τρεις πιθανές προσεγγίσεις - την βραχυπρόθεσμη (έως το 2022 η οποία και παρήλθε), την μεσοπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη οι οποίες έχουν στόχο την αποκατάσταση ενός κομματιού της «ιστορικής Ρωσίας».

Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ότι η Λευκορωσία θα γίνει επίσημα μέλος της Ρωσίας έως το 2025, ενώ το μακροπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει ένα χρονικό πλαίσιο διάρκειας επτά ετών (έως το 2030). Δυτικοί κύκλοι ασφαλείας θεωρούν ότι το μυστικό έγγραφο είναι αυθεντικό, σύμφωνα με το γερμανικό Μέσο.

Οι στρατηγοί της ρωσικής κυβέρνησης θέλουν να διεισδύσουν στη Λευκορωσία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Στόχος τους είναι ένα ενιαίο κράτος υπό την ηγεσία της ΡωσίαςΣύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να θωρακιστεί από τη δυτική επιρροή και να δημιουργήσει ένα προπύργιο ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζει ότι το έγγραφο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Πούτιν: τη δημιουργία μιας νέας Μεγάλης Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Λουκασένκο: «Έτοιμοι να πολεμήσουμε πλάι στη Ρωσία αν μας επιτεθούν»

Η αποκάλυψη έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός του είναι έτοιμος για να πολεμήσει πλάι πλάι με τον στρατό του Πούτιν «εάν δεχθούμε επίθεση».

Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα ξένων μέσων ενημέρωσης, ο Λουκασένκο είπε: «Είμαι έτοιμος να κάνω πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους, από το έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο αν κάποιος - έστω και ένας στρατιώτης - εισέλθει στο έδαφός μας από εκεί (Ουκρανία) με όπλα για να σκοτώσει τον λαό μου. Εάν διαπράξουν επιθετικότητα κατά της Λευκορωσίας, η απάντηση θα είναι η πιο σκληρή και ο πόλεμος θα πάρει εντελώς διαφορετική φύση».

Εν τω μεταξύ, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, ένας πιστός σύμμαχος του Κρεμλίνου, συνεχίζει μεν να υποστηρίζει τον Πούτιν, επιχειρεί ωστόσο να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ειρηνοποιού, προσκαλώντας ατύπως τους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Μινσκ, και προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Η Μελίνα ξανά στον τάκο και η... ανακωχή Ελευθερίας-Μάριου - Δείτε βίντεο

Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές

Πιερρακάκης για Market Pass: «32.000 αιτήσεις σε λίγη ώρα» - Από την Παρασκευή αιτήσεις και στα ΚΕΠ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης