Προσάρτηση ο Πούτιν, προς το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι - Διεθνής καταδίκη του επεκτατισμού της Μόσχας

Προσάρτηση ο Πούτιν, προς το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι - Διεθνής καταδίκη του επεκτατισμού της Μόσχας

Γεμάτη... καρφιά προς τη Δύση αλλά και πυρηνικές απειλές η χθεσινή ομιλία του Πούτιν στη φιέστα για την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

omilia_putin_arthro
Ορόσημο για τον επτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί πλέον η 30η Σεπτέμβρη, ημερομηνία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) στη Ρωσία, γεγονός που σηματοδοτεί μια ραγδαία κλιμάκωση από πλευράς του Κρεμλίνου. Παρότι η μεγαλειώδης φιέστα με σκηνικό την Κόκκινη Πλατεία πόρρω απέχει από στη στρατιωτική πραγματικότητα, αφού οι επιδόσεις της Μόσχας στο πεδίο είναι έως και απογοητευτικές, εντούτοις ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πρωταγωνίστησε χθες σε μια τελετή περισσότερο ενδυνάμωσης της προσωπικής πολιτικής του εικόνας, προκειμένου να καθησυχάσει τις πρώτες -δυνατές- φωνές αμφισβήτησης των χειρισμών του στο εσωτερικό μέτωπο, καλωσορίζοντας παράλληλα τους Ουκρανούς κατοίκους των υπό ενσωμάτωση περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.Καρφιά στη Δύση

«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ» ανέφερε κατά την ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις του ΟΗΕ και δεσμεύτηκε προς τους κατοίκους των νέων ρωσικών επαρχιών πως «θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες», όπως είπε.

Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε και εναντίον των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως «οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Θέλουν να κάνουν το ίδιο με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν» και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας», αναφερόμενος στις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream.

Κλείσιμο
Με σαφή αναθεωρητική διάθεση ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μετασοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, σχολιάζοντας πως «η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».
Περιμένοντας την… νίκη

Η δέσμευση του Ρώσου Προέδρου στην υπεράσπιση των υπό προσάρτηση πληθυσμών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη fake προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ στην πράξη για τη Ρωσία, ιδίως σε μια χρονική στιγμή που η Μόσχα έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Δύσης για τι επεκτατικές κινήσεις της, αισθανόμενη μέρα με την μέρα το άχθος των κυρώσεων. Στη σκιά της Κριμαίας, «θα κάνουμε τα πάντα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της βιομηχανίας. Θα χτίσουμε ξανά σχολεία, ινστιτούτα, νοσοκομεία» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, μοιράζοντας υποσχέσεις προς τον ουκρανικό πληθυσμό των τεσσάρων επαρχιών.

Αλλά και αν ακόμη επιβιώσει της οικονομικής κατάρρευσης (όχι πλέον απίθανης και από την εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών), η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει έναν αξιόμαχο πια ουκρανικό στρατό, ο οποίος περικύκλωσε χθες, σχεδόν ταυτόχρονα με τη φιέστα της ενσωμάτωσης, την πόλη Λίμαν, αποδεικνύοντας ότι η διατήρηση του νέου status quo που επιχειρεί να επιβάλει η Ρωσία στο Ντονέτσκ μπορεί να μείνει μόνο στα χαρτιά. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε προσαρτημένο έδαφος θα θεωρηθεί ως πράξη επιθετικότητας κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας το βάρος της κλιμάκωσης στους Δυτικούς να κάνουν την επόμενη κίνηση.

Το στρατηγικό αδιέξοδο, άλλωστε, στο οποίο έχει περιέλθει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τον εξώθησε χθες για άλλη μια φορά στην εκτόξευση πυρηνικών απειλών κατά της Δύσης, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν «δεδικασμένο» με τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια ομιλία γεμάτη εχθρότητα προς τη Δύση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές πυρηνικά όπλα, καταστρέφοντας τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παρεμπιπτόντως, δημιούργησαν ένα προηγούμενο», δήλωσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, «μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη, το Αμβούργο, την Κολωνία και πολλές άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».Η αφαίρεση ζωτικού ουκρανικού εδάφους για δεύτερη φορά μετά την Κριμαία, είχε ως αποτέλεσμα μια ταυτόχρονη κίνηση υψηλού συμβολισμού και από πλευράς του Κιέβου, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολόντιμιρ Zελένσκι να δηλώνει πως «η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει οποιοδήποτε μέρος της γης μας».

«Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».


Επιπλέον, ο Ουκρανός Πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά την πρόσκληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που του απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως «το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».


Αποφασιστικό μέτρο

Στον αντίποδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος επιχείρησε διπλό χτύπημα στην Μόσχα, καταθέτοντας αφενός αίτημα «άμεσης προσχώρησης» στο ΝΑΤΟ και αφετέρου ενεργοποίησε την εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. «Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες της ΕΕ» ανταπάντησε εκ μέρους του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του, Γενς Στολτενμπεργκ, με την υπόμνηση ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της για την ένταξη της Ουκρανίας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επιπλέον καταδίκασε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών από τη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας πως «η στόχευσή μας τώρα είναι να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία, για ν' αποκρούσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας, ενώ παρέπεμψε ουσιαστικά την Ουκρανία στις αποφάσεις της Συνόδου του περασμένου Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Χιονοστιβάδα οργής

Παρά τις φιέστες, η κίνηση του Κρεμλίνου να προσαρτήσει de facto τις τέσσερις ρωσικές περιοχές σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη «δόλια απόπειρα» της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ότι η κίνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Τζο Μπάιντεν που πρόσθεσε ότι «θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει». Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» επισημαίνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά και καταδικάζουν απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών.

Από πλευράς της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι «ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί» και επισήμανε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και αυτός την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η παράνομη αυτή ενέργεια συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ το ότι «η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την προσάρτηση.

«Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά με την Ουκρανία, Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Πολωνία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ολλανδία, η οποία «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας».

Στην Ιταλία, η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή δήλωσή της καταδίκασε τέλος τα «δημοψηφίσματα - φάρσα» που διοργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές.

«Απόλυτη φάρσα» η προσάρτηση, ανέφερε και η Σουηδία δια της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940, όπως σχολίασε ο υπουργός Άμυνας και ιστορικός της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση», πρόσθεσε.Ειδήσεις σήμερα:

Υγρασία και 35άρια σήμερα, χαλάει αύριο ο καιρός στα δυτικά και βόρεια

Δύο βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα


Επιστολή Άγκυρας στον ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών - Την απορρίπτει η Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης