Η βασίλισσα της Δανίας δείχνει τον δρόμο στον Κάρολο: Θα αφαιρέσει τους τίτλους του Χάρι και της Μέγκαν;

Η βασίλισσα της Δανίας δείχνει τον δρόμο στον Κάρολο: Θα αφαιρέσει τους τίτλους του Χάρι και της Μέγκαν;

Η απόφαση - «βόμβα» της βασίλισσας Μαργαρίτας δημιουργεί πρόβλημα σε όλες τις μοναρχίες της Ευρώπης – Τι περιμένει ο Κάρολος για να προχωρήσει σε «βασιλική αποκλήρωση» του Χάρι

harry-meghan3
Τον δρόμο για δραστικές περικοπές σε όλες τις μοναρχίες της Ευρώπης άνοιξε η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, που «αποκλήρωσε» δια της αφαίρεσης τίτλων από τα τέσσερα εγγόνια του δεύτερου γιου της.

Η βασίλισσα της Δανίας αποκάλυψε ότι έλαβε την απόφασή της μετά και από αντίστοιχες πράξεις άλλων βασιλικών οικογενειών, συμπεριλαμβανομένης της Ελισάβετ, που ήταν ξαδέρφη της. Ωστόσο πλέον, παρασύρει και τις άλλες βασιλικές οικογένειες και αυξάνει τις πιέσεις στον βασιλιά Κάρολο που καλείται να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για το πώς θα διαχειριστεί τη δική του πολυπληθή -και με άφθονες δόσεις ίντριγκας – βασιλική οικογένεια.

Επισήμως η 82χρονη βασίλισσα της Δανίας ανακοίνωσε ότι η αφαίρεση των βασιλικών τίτλων των τεσσάρων από τα συνολικά οκτώ εγγόνια της είναι «για το καλό τους», προκειμένου να ζήσουν πιο φυσιολογική ζωή. Ωστόσο ευρύτερα επικρατεί ένα κλίμα «σμίκρυνσης» της μοναρχίας ή τουλάχιστον των προσώπων που δικαιούνται τα πλήρη προνόμια των γαλαζοαίματος.

Πάντως αντίστοιχες κινήσεις είχαν γίνει και πριν το Megxit, το 2019. Στα τέλη του 2018, ο βασιλιάς της Σουηδίας, στη χριστουγεννιάτικη ομιλία του είχε ανακοινώσει την αφαίρεση των βασιλικών τίτλων σε πέντε από τα εγγόνια του. Στην Ολλανδία, ο βασιλιάς Ουίλεμ Αλεξάντερ μείωσε σε πέντε τον αριθμό των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως και τον αριθμό των παλατιών, του προσωπικού, των αυτοκινήτων και των εργαζόμενων διαδόχων.

Στην ανακοίνωση του δανέζικου στέμματος αναφέρθηκε ότι η απόφαση της βασίλισσας έρχεται σε αντιστοιχία με άλλες παρόμοιες αναπροσαρμογές που επέλεξαν άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια.

Οι πιέσεις στον Κάρολο και το «αγκάθι» των Σάσεξ

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει επιχειρηματολογήσει για δεκαετίες με θέμα την ανάγκη του περιορισμού του οίκου των Ουίνδσορ. Η μητέρα του Ελισάβετ ακολούθησε σκληρή γραμμή για τον γιο της πρίγκιπα Άντριου, που στερήθηκε όλους τους στρατιωτικούς τίτλους και τις βασιλικές πατρωνίες τον Ιανουάριο, λόγω της υπόθεσης του Τζέφρι Έπσταϊν και της συμβιβαστικής συμφωνίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την σκλάβα του Έπσταϊν, Βιρτζίνια Τζούφρε.

Κλείσιμο
Μετά και την κίνηση της Μαργαρίτας, ο Κάρολος πιέζεται να επιταχύνει τις αποφάσεις του για το δικό του μοντέλο μοναρχίας, με κύριο «αγκάθι» το μέλλον του Χάρι και της Μέγκαν και εάν ο Άρτσι και η Λίλιμπετ θα αποκτήσουν βασιλικούς τίτλους.

Εμπειρογνώμονες της μοναρχίας ήδη θέτουν ερωτήματα για τον Χάρι και γιατί εξακολουθεί να έχει βασιλικούς τίτλους. Άλλωστε, οι αποφάσεις του θα έχουν σαφές αντίκτυπο και στους φορολογούμενους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο νέος βασιλιάς χρειάζεται μόνο τον εαυτό του, την Καμίλα, τον Ουίλιαμ, την Κέιτ και τα τρία τους παιδιά. Οι υπόλοιποι ίσως θα πρέπει είτε να βγουν στη σύνταξη είτε να κερδίσουν οι ίδιοι τα προς το ζην.


Την ίδια ώρα, πολλοί εξετάζουν τα σενάρια και τις επιπτώσεις μιας «αποκλήρωσης» των Σάσεξ που ναι μεν έχουν βγει στην αγορά εργασίας, αλλά το μέλλον τους εξαρτάται από το κατά πόσο θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες μη κολακευτικές για το Μπάκιγχαμ.

Το βιβλίο του Χάρι και το πρόγραμμα του Netflix

Πάντως ο χρόνος των αποφάσεων πιθανώς εξαρτάται και από το πότε ο Κάρολος θα μάθει για το περιεχόμενο του βιβλίου του Χάρι και το πρόγραμμα του Netflix.

Μέχρι στιγμής, τα πάντα έχουν παγώσει. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Άρτσι και η Λίλιμπετ θα πάρουν βασιλικούς τίτλους, αν και θεωρητικά τους δικαιούνται, ενώ παραμένει η διαμάχη για την ασφάλεια των Σάσεξ την περίοδο που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μόνο που έχει γίνει είναι η… υποχώρηση των Σάσεξ στην επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, όπου βρίσκονται στον πάτο, με τελευταίο τον πρίγκιπα Άντριου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Κάρολος δείχνει να προτιμά μια περιορισμένη μοναρχία, που κυρίως θα εστιάζει στον ίδιο και στον διάδοχό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και την οικογένειά του.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Κάρολος καλείται να υπολογίσει και το κόστος των αποφάσεών του. Γιατί αν στη Δανία, τα «αποκληρωμένα» εγγόνια διαμαρτύρονται για την απόφαση της Μαργαρίτας, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση δυσαρέσκειας των Σάσεξ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση και ζητά τώρα συνομιλίες με την Ουκρανία


«Έλα στο μαντρί σκότωσα το παιδί και τη γυναίκα» είπε ο αυτόχειρας στον ξάδερφό του


Γυναίκα στη Σπάρτη μαχαίρωσε κάτω από την καρδιά τον σύντροφό της την ώρα της ερωτικής πράξης σε χωράφι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης