Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης

mabruka
Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αναχαίτισαν τουρκικό πλοίο που με σημαία Τζαμάικας κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε το βράδυ ο εκπρόσωπός τους.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις της οποίας εδώ και χρόνια αναμετρώνται στο πεδίο της μάχης με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέτ αλ-Μισμάρι ανέφερε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο Mabrouka, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν έχουν ακόμη επιθεωρηθεί. Οι ναυτικές δυνάμεις του LNA το αναχαίτισαν κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

Η GNA και η LNA υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Αλλά και οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως απαιτεί η συμφωνία εκεχειρίας, ενώ ένα συμβάν στη νότια Λιβύη χθες Κυριακή, όταν οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, έθεσε τη συμφωνία σε περαιτέρω κίνδυνο.

Κλείσιμο
Νωρίτερα σήμερα, ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και μαχητές στην GNA. Ο LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τόνισε ότι ξένοι υποστηρικτές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Ειδήσεις σήμερα

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ακόμα και την Παρασκευή το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Μικρή μείωση στα κρούσματα - Ψηλά θάνατοι και διασωληνωμένοι

Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία: Ποιες κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης