Αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

antibiotics

Έρευνα ανέδειξε τη σημασία της ορθολογικής χρήσης φαρμάκων - Πώς τα αντιβιοτικά συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Και αν το θέμα αφορούσε απλώς το ταμείο του κράτους, θα προτείναμε εξίσου απλά τις ανάλογες περικοπές. Όμως η αλόγιστη και κυρίως χωρίς ιατρική συνταγή χρήση αντιβιοτικών αφορά τη δημόσια υγεία. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ορισμένα αντιβιοτικά όχι απλώς προκαλούν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά αυξάνουν καθοριστικά το ρίσκο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων ειδών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος Johns Hopkins, οι επιδράσεις ποικίλλουν και εξαρτώνται τόσο από το άτομο, όσο και από τα χάπια, ιδιαίτερα όμως από τη συχνότητα που λαμβάνονται.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε στα συμπεράσματά της τη σημασία της «ορθολογικής» συνταγογράφησης, όχι μόνο για την αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά ενδεχομένως για τη μείωση των κινδύνων από τον καρκίνο, καθώς η αλόγιστη χρήση επιφέρει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από αυτό καθ΄ αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

70 δισ. δόσεις σε έναν χρόνο

Το 2010, ελήφθησαν παγκοσμίως 70 δισ. δόσεις αντιβιοτικών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 10 δόσεις ετησίως ανά άτομο. Τα αντιβιοτικά είναι ισχυρά φάρμακα, που έχουν επίδραση σε μικρόβια και ιούς. Η έρευνα είχε σκοπό να διαπιστώσει αν τα αντιβιοτικά αυξάνουν το ρίσκο εκδήλωσης καρκίνου και με ποιον τρόπο.

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν ήταν σημειώσεις ασθενών από το 1989 έως το 2012. Τα δε αρχεία αφορούσαν 11,3 εκατ. ανθρώπους. Εξετάζοντας 28.900 διαγνώσεις καρκίνου και 137.077 ασθενείς που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, διαπίστωσαν ότι το 70% εκείνων που είχαν εκδηλώσει καρκίνο, έκαναν τακτική χρήση αντιβιοτικών.

Η Δρ Cynthia Sears, του Ινστιτούτου για την Ανοσοθεραπεία του Καρκίνου στην Αμερική Bloomberg Kimmel, δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ καρκίνου του εντέρου και χρήσης αντιβιοτικών ήταν εμφανής μεταξύ των ασθενών που είχαν πάρει αυτά τα φάρμακα περισσότερο από 10 χρόνια πριν εντοπιστεί ο καρκίνος τους. Ο καρκίνος του εγγύς παχέος εντέρου - το πρώτο και το μεσαίο τμήμα του εντέρου - συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με άτομα χωρίς καρκίνο».

Όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία

«Έχοντας υπόψη τους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, όπως το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και τη μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η σωρευτική χρήση αντιβιοτικών για σχετικά σύντομη περίοδο, 16 ημερών, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, για τους καρκίνους του εγγύς παχέος εντέρου », δήλωσε ο Δρ Shears.

«Το αντίστροφο ισχύει για τους καρκίνους του ορθού, όπου η χρήση αντιβιοτικών που υπερβαίνει τις 60 ημέρες συνδέεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τη μη χρήση», τόνισε.

Ο Δρ Sears πρόσθεσε: «Εάν η έκθεση σε αντιβιοτικά είναι αιτία ή συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τα αποτελέσματά μάς υπογραμμίζουν τη σημασία της ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών από τους κλινικούς ιατρούς».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΠΤ

«Τα αντιβιοτικά είναι ισχυρά φάρμακα, που έχουν επίδραση σε μικρόβια και ιούς.» Πάτε καλά ρε; Αυτές τις ανακρίβειες προβάλλετε στον κόσμο και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα κατεβάζουν σαν καραμέλες με τον παραμικρό βήχα ή καταρροή και δημιουργούν υγειονομικές βόμβες. Τα αντιβιοτικά έχουν επίδραση σε βακτήρια ΜΟΝΟ, και υπάρχουν συγκεκριμένα αντιβιοτικά για συγκεκριμένα βακτήρια. Οι ιοί δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Διορθώστε!!!

Άρρωστος

Πείτε μας και ποια αντιβιοτικά είναι; Τουλάχιστον την ουσία που περιέχει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

garage-1149542_1920

Όλοι έχουν έναν λόγο για να γίνουν κοινωνοί της νέας τρέλας. Αρκεί να τον ανακαλύψουν

pue43

Η Αμερικανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια Κέλι Ρίπα συνοδευόμενη από 305 ανθρώπους κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των περισσότερων χορευτών μπαλέτου που στάθηκαν στις μύτες των δακτύλων, έκαναν en pointe ταυτόχρονα

pontikia

Τα ποντίκια θεωρούνται θαυμάσιο μοντέλο για τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας στον άνθρωπο, λόγω της εξελικτικής τους εγγύτητας, κάτι στο οποίο οφείλεται επίσης η πολύ συχνή χρησιμοποίησή τους ως πειραματόζωων στην ιατρική

syne

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, σας προσκαλεί την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30 , Μοναστηράκι , στο ανοιχτό δωρεάν μάθημα Συναισθηματικής Διαλεκτικής.