Γιατί το ψωμί ολικής αλέσεως δεν είναι πλέον πιο υγιεινό από το λευκό;

Γιατί το ψωμί ολικής αλέσεως δεν είναι πλέον πιο υγιεινό από το λευκό;

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα προκαλούν προβλήματα πέψης - Διαβάστε τι είναι οι λεκτίνες, πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν

Πριν δέκα χρόνια όλοι είχαμε εμμονή με την μείωση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε λίπη και τα ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν γεμίσει με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Καθώς όμως οι ιατρικές οδηγίες συχνά αλλάζουν σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι, τα τελευταία χρόνια η ζάχαρη έγινε ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός για την υγεία μας.

Πρόσφατα, ο Steven Gundry, καρδιοχειρουργός από την Νεμπράσκα των ΗΠΑ και δημιουργός της ιστοσελίδας GundryMD.com. φέρνει τα πάνω - κάτω καθώς υποστηρίζει ότι συχνά τα πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι αυτά που προκαλούν τα προβλήματα πέψης.



Σε άρθρο του στην lifestyle ιστοσελίδα Mind Body Green ο Αμερικανός γιατρός εξηγεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες φυτικές πρωτεΐνες που δημιουργεί προβλήματα στα έντερά μας, οι λεκτίνες. «Αυτές οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες ζουν μέσα σε ορισμένα φυτά και διαθέτουν
έναν μηχανισμό άμυνας που δημιουργεί προβλήματα υγείας σε όποιον τις καταναλώνει»,
έγραψε ο Gundry και υποστήριξε ότι κατά την άποψή του οι λεκτίνες ευθύνονται κατά πολύ στην κρίση υγείας στην Αμερική.

Το παράδοξο είναι ότι οι λεκτίνες βρίσκονται στα τρόφιμα που θεωρούνται μέχρι σήμερα υγιεινά, όπως είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα κάσιους, τα όσπρια, οι μελιτζάνες, το καλαμπόκι, το καστανό ρύζι, οι ντομάτες και οι ηλιόσποροι.

Ο ίδιος, εξηγεί ότι οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεϊνών που αναγκάζουν τους υδατάνθρακες να συσσωρεύονται ή ακόμα και να προσκολλώνται σε ορισμένα κύτταρα του σώματος, όταν τις τρώμε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό για να βελτιώσουμε την υγεία μας πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λεκτίνες.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Steven Gundry, θα ήταν ωφέλιμο να αντικαταστήσουμε το ψωμί ολικής αλέσεως με λευκό και πριν φάμε ντομάτες να τις ξεφλουδίζουμε και να αφαιρούμε τους σπόρους τους! Ο ίδιος, προτείνει αντί για κάσιους να τρώμε καρύδια και πεκάν και αντί για φασόλια σε κονσέρβα ή φασόλια που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία να προτιμάμε τα φρέσκα.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ένας πολίτης

Ενδιαφέρον άρθρο για κάτι που είναι γνώση τελευταιών ετων! Δίνει μια πιθανή εξήγηση (δεν σημαίνει και σωστή)σε κάτι που είναι γνωστό εδω και πολλά χρόνια ...σε πολλές έρευνες & και κάτι που αρκετοί άνθρωποι βιώνουν με την κατανάλωση μαυρου ψωμιού ή αλλων προιόντων! Στις έρευνες φαίνεται ότι 1/3 τουλάχιστον αντιμετωπίζει προβλήματα στην πέψη από την κατανάλωση μαυρου ψιωμιού και δεν είναι τυχαίο ότι και οι γιατροί σε μια σειρα προβλημάτων εντέρου ή στομαχιού συστίνουν να μην καταναλώνεται το μαύρο ψωμί! Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι τροφές δεν είναι για όλους καλές ...όποτε να μην κρίνουμε τους άλλους σαν να είμαστε εμείς η βάση του σωστού ...γιατι δεν είμαστε...κάθε περίτωση είναι εξατομικευμένη! Τέλος μη ξεχνάμε ότι η προώθηση μαύρου ψιωμου και παραγώγων του με την ετικετα δηθεν πιο υγιής είναι μια μεγάλη επιχειρήση με πολλά κέρδη .... παρόλο που και το μαύρο χωμί είναι ένα επεξεργασμενο βιομηχανικό μη φυσικό προιον!! Όποτε προσοχή γενικά με το τι μας πουλάνε ως φυσικό & καλό!

Γιώργος

Αντί να λέει σαχλαμάρες ο Steven Gundry θάπρεπε ν' ασχοληθεί με τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων τροφίμων και τις καρκινογόνες συντηρητικές ουσίες κλπ. Αλλά είναι κι' αυτός ένας απ' αυτούς τους "ανατρεπτικούς" επιστήμονες που παίζουν το παιχνίδι των μεγάλων βιομηχανιών. Οι λεκτίνες τον μάραναν.

ΚΝ

Όλα μας μάραναν! Οτιδήποτε είναι γνώση και βοηθάει τον κόσμο εννοείται πως έχει σημασία! Η ζωή συνεχίζεται και κάθε λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι καλοδεχούμενη. Ο συγκεκριμένος είναι γιατρός ερευνητης ...και έκανε κατι σημαντικό...έδωσε μια πιθανή εξήγηση σε κάτι που παρατηρειται σε έρευνες εδω και πολλά χρόνια. Ο καθένας ασχολείται με ότι θεωρεί σημαντικο και όχι τι θέλει ο κάθε Γιώργος.... εσυ αλήθεια ασχολήθηκες με όλα αυτα που θελεις να ασχολούνται οι άλλοι?

δε σας πιστευω

Εγώ πάντως νιώθω τη διαφορά. Τρώω μαύρο ψωμί,και νιώθω υπέροχα! Τρώω λευκό και πρήζομαι.

ΚΝ

Προφανώς έχει κάποιου τύπου δυσανεξία ή ακόμα πρέπει να ψάξεις τις περιπτώσεις κοιλιοκάκη ήπιας μορφής ή κάτι παρόμοιο! Το πιο τυπικο είναι ότι παραπάνω από 35% του πληθυσμού συνήθως έχει πρόβλημα με το μάυρο ψωμί ( απλά στατιστικά πολυετών ερευνών). Το μαύρο ψωμί για τους περισσότερους δεν είναι ότι καλύτερο και απλά αυτό που χρόνια παρατηρειταί ο συγκεκριμενος γιατρός προτίνει μια εξήγηση που φαίνεται να έχει βάση.

Έρε γλέντια

Ο σωστός ψεκασμένος ξέρει τα πάντα και έχει άποψη για τα πάντα , άρα και για τη διατροφή και την ιατρική. Αφήστε με να μαντέψω: για όλα φταίνε οι Εβραίοι που κατέχουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, το πέτυχα;

Σωτηρης

Πραγματικά γελοίο ..

Τράντης Χρήστος

Ότι 'ναι γιατρός... ότι να 'ναι άρθρο... από πανηγύρι σε πανηγύρι και ταναπαλιν... πείτε το Gundry να διαβάσει Ιπποκράτη και Πυθαγόρα από τους παλιούς, Πέτρου από τους νεώτερους και Παπαγιαννόπουλο από τους σύγχρονους και τότε ας κάνει καμία τοποθέτηση περί διατροφής... άσχετοι που επιδιώκουν να 'κονομίσουν με την υγεία των ανθρώπων...

Νικος

Ολο μαλακιες γραφετε.Γιατι δεν λετε την αληθεια στον κοσμο; Γιατι καλυπτετε συνεχεια τις καρκινοεταιριες φυτοφαρμακων και μεταλλαγμενων σπορων. Γιατι δεν πατε στο διαολο ολοι σας;

ιλι

Πες τα ολο μαλακιες γραφουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης