Πώς μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση και τη γήρανση που προκαλείται μετά την εμμηνόπαυση;

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση και τη γήρανση που προκαλείται μετά την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι η βιολογική φάση στην ζωή μιας γυναίκας στην οποία επιταχύνεται σημαντικά η απώλεια οστικής μάζας και αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων

osteostrong-emminopausi-giransi__1_
Οι γυναίκες στο ταξίδι τους προς την εμμηνόπαυση αισθάνονται ανησυχία για τις αλλαγές που πιθανόν να επέλθουν στο σώμα τους αλλά και για την κοινωνική και βιολογική τους μετάβαση που θα πραγματωθεί σε αυτή την επόμενη φάση.

Επιπλέον, κοινωνικοπολιτικά η εμπειρία της εμμηνόπαυσης αλλά και της μετεμηνόπαυσης μιας γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γήρανση στην κουλτούρα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και δραστηριοποιείται.

Για ποιο λόγο όμως να μιλάμε για γήρανση σε μια εποχή που η αντιγήρανση ή, πιο σωστά, η μακροζωία είναι μια εφικτή και εύκολα αποκτηθείσα έννοια;

Η γήρανση επέρχεται όταν ο άνθρωπος βιώνει επιδείνωση της φυσικής λειτουργίας του και αυξάνεται η θνησιμότητα του. Ένας από τους βασικούς λόγους θνησιμότητας πέρα από τις βιολογικές ασθένειες είναι τα κατάγματα, ενώ παράλληλα η επιδείνωση της φυσικής λειτουργίας σημαίνει αδυναμία του να μπορεί κάποιος να κινηθεί όπως συνήθιζε, να βιώνει έλλειψη ισορροπίας αλλά και φόβο πτώσεων και πιθανών καταγμάτων.

Κλείσιμο
Η εμμηνόπαυση είναι η βιολογική φάση στην ζωή μιας γυναίκας στην οποία επιταχύνεται σημαντικά η απώλεια οστικής μάζας και αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι έως και το 20% της οστικής απώλειας μπορεί να συμβεί σε αυτό το στάδιο ζωής μιας γυναίκας και περίπου 1 στις 10 γυναίκες άνω των 60 ετών επηρεάζεται από οστεοπόρωση παγκοσμίως. Επίσης, μία στις δύο γυναίκες στην φάση μετά την εμμηνόπαυση θα έχει οστεοπόρωση και οι περισσότερες θα υποστούν έστω μια φορά κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα κατάγματα προκαλούν πόνο, μειωμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα. Τα κατάγματα σχετίζονται με μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα.

Η οστεοπόρωση σημαίνει αδύναμα, εύθραυστα οστά και είναι μια προοδευτική κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται δομικά αδύναμα και είναι πιο πιθανό να σπάσουν. Η εμμηνόπαυση είναι η πιο κοινή αιτία οστεοπόρωσης. Καθώς οι ορμόνες αλλάζουν για να προσαρμοστούν στις φυσιολογικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να κυμαίνονται και στη συνέχεια πέφτουν. Δεδομένου ότι τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της αδυναμίας των οστών επιβραδύνοντας τη φυσική διάσπαση των οστών, η μείωση τους κατά την εμμηνόπαυση επιταχύνει σημαντικά την οστική απώλεια.

Ποτέ δεν είναι αργά να ληφθεί θεραπεία για την οστεοπόρωση αλλά πόσο καλύτερα η πρόληψη οστικής απώλειας με την φυσική ενίσχυση των οστών. Ο στόχος της πρόληψης είναι να μειωθεί η πιθανότητα καταγμάτων που σχετίζονται με την οστεοπόρωση και να διατηρηθεί η καλή υγεία των οστών.

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Η Βιταμίνη D και το ασβέστιο παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη D επιτρέπει στον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία γερών, υγιών οστών. Χωρίς αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οστά μπορεί να μην σχηματιστούν σωστά στην παιδική ηλικία και μπορεί να χάσουν μάζα, να γίνουν αδύναμα και να σπάσουν εύκολα στην ενήλικη ζωή. Ακόμα κι αν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή σας, το σώμα σας δεν θα απορροφήσει αυτό το ασβέστιο εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D.

Οστεογονική φόρτιση

Η οστεογονική φόρτιση είναι η πιο αποτελεσματική τεχνολογία στο κομμάτι της αύξησης της οστικής δύναμης και της καλής οστικής υγείας. Αυτό το γεγονός έχει επιβεβαιωθεί από εκατοντάδες μελέτες, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι το ελάχιστο φορτίο που είναι απαραίτητο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό, ισούται με 4 πολλαπλάσια του σωματικού βάρους του κάθε ανθρώπου.

Στους ενήλικες, τέτοια φορτία μπορεί να συνοδευτούν από τραυματισμό. Για αυτόν τον λόγο το καινοτόμο σύστημα OsteoStrong® χρησιμοποιεί 4 ρομποτικά μηχανήματα μέσω των οποίων μπορούν αν ασκηθούν φυσικά και με ασφάλεια υψηλά φορτία. Η ρομποτική τεχνολογία OsteoStrong® είναι η φυσική μέθοδος πρόληψης και αναστροφής της οστεοπόρωσης. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη των κέντρων ΟsteoStrong® καρπώνονται τα οφέλη της κρούσης, χωρίς τους κινδύνους που συνοδεύονται από αυτήν, απολαμβάνοντας έτσι μία μέθοδο φυσικής ιατρικής που δεν έχει παρενέργειες.

Επιπλέον, σημαντικό για την καλή υγεία αλλά και την πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας που προκαλείται κατά την εμμηνόπαυση είναι η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή άσκηση και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μέσω DEXA scanning την κατάλληλή στιγμή.

Ειδήσεις σήμερα:

Στάση εργασίας σήμερα σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Τι ώρα θα μείνουν ακινητοποιημένα

Η μητέρα του 15χρονου που υπέστη bullying στο Αρσάκειο καταγγέλλει «προσπάθεια συγκάλυψης»

Survivor All Star: Αποχώρησε η Ελευθερία και αποκάλυψε ποιον θέλει νικητή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης