Ποια είναι η σχέση μεταξύ της νόσου του θυρεοειδούς και της οστεοπόρωσης;

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της νόσου του θυρεοειδούς και της οστεοπόρωσης;

Ανεξάρτητα από την αγωγή, είτε για υπερθυρεοειδισμό, είτε για υποθυρεοειδισμό, υπάρχει μια φυσική μέθοδος/διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τα οστά

thiroeidis-osteostrong-imeratihroeidous
Η θυρεοειδική ορμόνη επηρεάζει τον ρυθμό ανάπλασης των οστών. Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης (δηλαδή θυροξίνης) στο σώμα μας επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αποδομούνται τα οστά.

Εάν αυτό συμβεί πολύ γρήγορα, οι οστεοβλάστες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την οστική απώλεια αρκετά γρήγορα. Εάν το επίπεδο θυροξίνης στο σώμα μας παραμένει πολύ υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το επίπεδο της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο σώμα μας παραμένει πολύ χαμηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα TSH μπορεί να χάσουν οστά με ταχύτερο ρυθμό από εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα TSH ακόμη και όταν η μέτρηση της θυροξίνης στο αίμα είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι υπό έρευνα.


Υπερλειτουργικός θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός)

Μεταξύ των συνηθέστερων αιτιών που προκαλούν οστεοπόρωση είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος προκαλεί αύξηση του ρυθμού της οστικής ανακατασκευής.

Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπίσετε την υπερδραστηριότητα. Μόλις το επίπεδο της θυρεοειδικής ορμόνης στο σώμα σας μειωθεί σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, ο ρυθμός οστικής απώλειας δεν θα είναι πλέον τόσο γρήγορος και η οστική πυκνότητα μπορεί να βελτιωθεί.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, θα συνεχίσουν να υφίστανται οστική απώλεια, με ή χωρίς νόσο του θυρεοειδούς, και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Εάν είχατε παρατεταμένο υπερθυρεοειδισμό χωρίς θεραπεία και έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση και κατάγματα οστών, μια σάρωση οστικής πυκνότητας (DEXA scan) δύο έως τρία χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας για τον θυρεοειδή σας θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τον κίνδυνο.

Συνέπεια του αυξημένου ρυθμού ανακατασκευής είναι η μείωση της οστικής μάζας, κυρίως στο δοκιδώδες τμήμα του οστού που βρίσκεται κυρίως στη σπονδυλική στήλη.

Η επίδραση της χορήγησης θυρεοειδικής ορμόνης (θυροξίνης) εξωγενώς εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση για την οποία και χορηγείται. Οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν θυροξίνη σαν θεραπεία καταστολής για την αντιμετώπιση καρκίνου του θυρεοειδή, εμφανίζουν μεταβολές της οστικής μάζας παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους ασθενείς με ενδογενή υπερθυρεοειδισμό.
.
Υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός)

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που λαμβάνουν θυροξίνη, σαν θεραπεία υποκατάστασης, δεν εμφανίζουν μείωση της οστικής μάζας ή αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, εκτός αν η χορηγούμενη δόση είναι μεγάλη και αν λαμβάνεται η δόση αυτή από τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής δεν είναι, από μόνος του, παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση, αλλά εάν σας συνταγογραφηθεί λεβοθυροξίνη για να αυξήσετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας στο φυσιολογικό εύρος, θα πρέπει να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας δεν υπερβαίνουν τα όρια.


Οστεογονική φόρτιση

Ανεξάρτητα από την αγωγή, είτε για υπερθυρεοειδισμό, είτε για υποθυρεοειδισμό, υπάρχει μια φυσική μέθοδος/διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τα οστά να διατηρήσουν ή/και να αυξήσουν την οστική τους πυκνότητα. Ο λόγος, φυσικά, για την Οστεογονική Φόρτιση που αποτελεί την τελευταία επιστημονική ανακάλυψη που έχει ταράξει τα νερά στο συγκεκριμένο τομέα.

Κλείσιμο
Η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, φροντίζει με απόλυτα φυσικό τρόπο ώστε μύες και οστά να επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι να κερδίζουν και πάλι τη φόρμα και την υγεία τους.

Στην Αθήνα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, βροχές στα κεντρικά και βόρεια - Μίνι καύσωνας από αύριο

MasterChef: Ο παίκτης που αποχώρησε και η τελική πεντάδα - Δείτε βίντεο


13 celebrities που ερωτεύτηκαν τους θαυμαστές τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης